Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Τρόμος για προοδευτική διακυβέρνηση - Διπλό «όχι» σε πρόωρες, νέο εκλογικό νόμο

Τρόμος για προοδευτική διακυβέρνηση - Διπλό «όχι» σε πρόωρες, νέο εκλογικό νόμο
 
 
 
 Όσα είπε για εκλογικό νόμο και πρόωρες εκλογές, τουρκική προκλητικότητα και επιδόματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται, αυτήν την ώρα, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου και δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, την οποία εγκαινίασε χθες (10/09).

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2022

Κεφάλαιο: Εκλογικός νόμος και εκλογές

Η συνέντευξή Τύπου του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε με τον Πρωθυπουργό να λαμβάνει την ερώτηση σχετικά με το «καυτό» θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, παρά μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας έτσι το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί», είπε.

«Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Η μοναδική περίπτωση που θα άλλαζε θα ήταν «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «απλή αναλογική ως καταστροφικό σύστημα για τη χώρα που οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις».

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εκτός του πρώτου κόμματος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση».

«Αν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του λαού, έχω επιφυλάξεις. Να ξέρουν οι πολίτες τις συνέπειες», πρόσθεσε ερωτώμενος αργότερα για τον χαρακτηρισμό «τερατογέννεση».

Κεφάλαιο: Παρακολουθήσεις

Αναφορικά με το θέμα των επισυνδέσεων και υποκλοπών που «καίει» το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είπε:

«Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ.Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση του ζητήματος», είπε, ρίχνοντάς τα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε πως «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση».

«Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη, ήταν προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές», κατέληξε.

Κεφάλαιο: Επιδόματα

Για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε «πως θα υπάρξουν επεξηγήσεις τις επόμενες ημέρες. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο για εξοικονόμηση της ενέργειας. Κάθε νοικοκυριό θα έχει στήριξη»

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλή παρέμβαση και κίνητρα για να κάνουν μετάβαση τα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

«Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου να γίνει σχετικά λογική η τιμή. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ήμασταν από τους πρώτους που εισηγηθήκαμε πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης, παρεμφερή με αυτόν που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Εκτιμώ ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Κεφάλαιο: Τουρκία

Για την συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.

«Δηλητηριάζουν την κοινωνία, δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας. Η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα εξακολουθούμε όλα αυτά να τα αναδεικνύουμε, αλλά θα επιδιώκουμε δίαυλους ανοιχτούς με την Τουρκία».

Δήλωσε «ανοιχτός» σε συνάντηση με τον Ερντογάν, και έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα πως «θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη».

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης για μία νέα συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε πως «εικάζω ότι θα τον συναντήσω κοινωνικά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν δρομολογείτο επίσημη συνάντηση. Εγινε, δεν θα ξαναγίνει εντός των επόμενων μηνών».

Κεφάλαιο: Βενιζέλος

Ερωτώμενος για την κριτική που του άσκησε ο κ.Βενιζέλος, ο Πρωθυπουργός είπε, «τον κ.Βενιζέλο, τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ.Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)