Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr - Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr - Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

 

  Νέο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση για ηλιακό θερμοσίφωνα. Τι γνωρίζουμε.

Στο πρότυπο του «Αλλάζω συσκευή» για οικιακές συσκευές, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση του θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα.

Προς το παρόν οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, καθώς αναμένεται να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που δίνουν ένα «στίγμα» για το πώς -ίσως και ποιοι- θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην αλλαγή με έκπτωση και να εξοικονομήσουν ενέργεια, το νούμερο ένα ζητούμενο φέτος.

Αίτηση για ηλιακό θερμοσίφωνα στο gov.gr;

Εάν και εφόσον, λοιπόν, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να πει την εβδομάδα που πέρασε, πως η επιδότηση αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων βρίσκεται προ των πυλών, και συγκεκριμένα πως έχει ενταχθεί στο Repower EU. Πότε θα ξεκινήσει; Μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Εξάλλου, και η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είχε καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και, τελικά, ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2022 με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Αναμονή για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος

Στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορούσαν να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα ισχύουν τα ίδια, για παράδειγμα, λογικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%

Πώς εξοικονομείτε ενέργεια αν δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα

Καλο θα είναι να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές για τον θερμοσίφωνα: 

 

  • Μην τον αφήνετε αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για ζεστό νερό.
  • Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς Κελσίου.
  • Ανάβετέ τον κατά τις ώρες του νυχτερινούτιμολογίου.  

Πηγή: ieidiseis.gr

  •                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)