Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Μερικό αφοπλισμό των νησιών ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης – Παραδέχτηκε ότι τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 δεν θα αντικατασταθούν

Μερικό αφοπλισμό των νησιών ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης – Παραδέχτηκε ότι τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 δεν θα αντικατασταθούν
 

«Τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα»

Μερικό αφοπλισμό των νησιών ανακοίνωσε και επίσημα ο Κ.Μητσοτάκης  καθώς παραδέχτηκε κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 που αποσύρθηκαν από τα νησιά και δόθηκαν στην Ουκρανία δεν θα αντικατασταθούν.

Συγκεκριμένα ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα γερμανικά Marder θα μεταφερθούν στον Έβρο γιατί έτσι έκριναν οι ΕΔ!

Άρα ότι έφυγε ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ και φυσικά δεν μπορεί να εννοηθεί ως αντικατάσταση, η μεταφορά τεθωρακισμένων αυτοκινήτων M1117 για να πάρουν την θέση των ρωσικών ΤΟΜΑ.

Όλα ξεκίνησαν από μία ερώτηση προς τον Όλαφ Σολτς: «Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα σταθμεύσουν στα σύνορα με την Τουρκία;».

Θα λέγαμε ότι επρόκειτο για ερώτημα «λαβής» για να πουν και οι δύο αυτά που ήθελαν.

Ο Όλαφ Σολτς απάντησε ως εξής: «Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία».

Ο Γερμανός καγκελάριος με αυτό τον τρόπο ήθελε να πείσει πως δεν έχει καμία σχέση η Γερμανία με το που θα καταλήξουν τα Marder κάτι που δεν ισχύει καθώς οι Γερμανοί έχουν υιοθετήσει την τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένα».

Η απάντηση του Κ.Μητσοτάκη ήταν η εξής:

«Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιυο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα».

Έτσι λοιπόν άοπλα θα παραμείνουν τα νησιά του Αιγαίου και επιβεβαιώνεται το pronews.gr ότι τα παλιά ΤΟΜΑ Marder- 1A3 δεν θα εξοπλίσουν τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι Τούρκοι ουσιαστικά «απαγορεύουν» πλέον την μετακίνηση οπλικών συστημάτων (το τι έγινε στην περίπτωση των Μ1117 που επιχείρησαν να μεταφερθούν στα νησιά είναι γνωστό), αλλά στέλνονται σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο.

Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.

Συνολικά αποσύρθηκαν από τα νησιά:

122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους

15.000 βλήματα των 73 χλστ.

15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.

20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ

3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,

60 MANPAD FIM-92 Stinger,

17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών

1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18

Πηγή:pronews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)