Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση |
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Πρώτη φορά που μίλησα μαζί ήταν μέσω του τηλεφώνου του Γιώργου Κατσιφάρα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 90. Βρίσκονταν εν πλω στις Σποράδες και μου ζήτησαν να παρακαλέσω τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο να μην αδικηθεί ο ανιψιός της Νίκος Παλαιολόγος που διεκδικούσε την θέση του Γενικού Διευθυντή στο 401 ΓΣΝ. Ο ανεψιός όχι μόνο δεν έχασε την θέση αλλά ήταν εκ των μακροβιότερων Διευθυντών στο συγκεκριμένο στρατιωτικό νοσοκομείο. Η δεύτερη φορά που μίλησα μαζί της ήταν από το τηλέφωνο του Δημήτρη Κοντομηνά που είχε έγνοια -μεγάλη έγνοια- για τη στράτευση του εγγονού της. Θέλησε να δικαιολογήσει την υπέρμετρη αγωνία της για τον εγγονό με μια παροιμία : «Του παιδιού μου το παιδί , μου είναι δυο φορές παιδί»…
Την Εριέττα Λάτση την είδα πρώτη και τελευταία φορά το Φλεβάρη του 2019 ένα βράδυ στον «Διογένη» που τραγουδούσε η Μαρινέλα. Είμαστε με τον Δ. Κοντομηνά και την Βάγια και εκείνη στη διπλανή παρέα με την κόρη της, την Μαριάννα και με διάφορους φίλους τους. Υπερκινητική ως αιώνια έφηβος η κυρία Εριέττα, παρά τις εννέα και πλέον δεκαετίες που κουβαλούσε στην πλάτη ήρθε στην παρέα μας για να μας χαιρετήσει και εν συνεχεία τράβηξε προς τα καμαρίνια για να εμψυχώσει την φίλη της την Μαρινέλα πριν βγει στην σκηνή. Μ ένα νεύμα του χεριού της την ακολούθησε η Μαριάννα με τον Δημήτρη Κοντομηνά να σχολιάζει: «Αυτή είναι η Εριέττα: Μάνα, Αρχηγός και Εμψυχωτής»….
Με αφορμή τον θάνατο της Εριέττας Λάτση δημοσιοποιούμε σήμερα για πρώτη φορά τον φάκελο που είχε σχηματίσει η κρατική ασφάλεια για τον επιχειρηματία Γιάννη Λάτση και την οικογένειά του.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ / ΦΑΚΕΛΟΣ 10063/Α / ΛΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Από τον ατομικό φάκελο της Κρατικής Ασφάλειας με αρίθμηση 1873 για τον επιχειρηματία Γιάννη Λάτση και την οικογένεια του που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας από το iEidiseis προκύπτει ότι αν και ήταν ευρέως γνωστές οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες διεθνώς ωστόσο οι κυβερνήσεις και τα καθεστώτα της χώρας πάντα τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία και φόβο.
- Τον παρακολουθούσαν κάθε φορά που επισκέπτονταν πρεσβεία κομμουνιστικής χώρας (Βουλγαρίας 1964 & Κίνας 1979).
- Για την αγορά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος, λίγες μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 73, τον πέρασαν από ιερή εξέταση και τον απείλησαν με Έκτακτο Στρατοδικείο εάν το μετακινούσε κρυφά!
- Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επι Αναστασίου Μπάλκου, στις 11/4/79 ζητάει κατεπείγουσα αναφορά από την Ασφάλεια για την Διαγωγή και την Πίστη ολόκληρης της οικογένειας Ιωάννη Λάτση στο Δημοκρατικό Πολίτευμα.
- Λίγους μήνες πριν την πολιτική αλλαγή τον Οκτώβρη του 1980, ο κρατικός μηχανισμός επι κυβερνήσεως Καραμανλή κυνηγάει ανεμόμυλους και επιχειρεί να συλλάβει τον Γιάννη Λάτση ως «φυγόποινο» ενώ μήνες πριν είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.
Υπό… κράτηση το φωτοτυπικό
Μια εβδομάδα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 23 Νοεμβρίου 1973, ο Γιάννης Λάτσης κάνει το σφάλμα να θελήσει να αγοράσει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα για το γραφείο του.
Η χούντα τον υποχρεώνει να συμπληρώσει ειδική φόρμα και μάλιστα τον απειλεί με Έκτακτο Στρατοδικείο εάν και εφόσον δεν υπακούσει στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν την νύχτα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Συγκεκριμένα:
«Ο αγοραστής (Γιάννης Λάτσης) υποχρεούται όπως , εντός 24ώρου από την μεταφορά του εις την νέαν διεύθυνσιν, να δηλώση τούτο εις το οικείον παράρτημα Ασφαλείας, ως επίσης και τον σκοπον δι όν προτίθεται να χρησιμοποιήση τούτο, άλλως διώκεται βάσει των διατάξεων του ΝΔ 798/71, συμφώνως προς την υπ´ αριθ 4/17-11-73 προκήρυξιν του Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων, παραπεμπόμενος εις το έκτακτον στρατοδικείον».
Η άδεια οπλοφορίας
Αρχές Μαΐου του 1974, λίγους μήνες πριν την Μεταπολίτευση ζητάει άδεια οπλοφορίας λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στις 17/4/74 του την εγκρίνουν.
Τον παρακολουθούσαν στις «κόκκινες» πρεσβείες
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα καθεστώτα στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιάννη Λάτση σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία ως «κομμουνιστή» που δρα «αντεθνικώς». Η Κρατική Ασφάλεια τον παρακολουθεί κατά πόδας όταν επισκέπτεται πρεσβείες κομμουνιστικών χωρών. Στον φάκελο του επιχειρηματία υπάρχει πληροφοριακό σημείωμα για την επίσκεψη του στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στις 14/12/64 και στην πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Παλαιό Ψυχικό στις 19/12/79.
Υπό αμφισβήτηση το φρόνημα και η πίστη στην Δημοκρατία της οικογένειας Λάτση από τον Μπάλκο
Η Κρατική Ασφάλεια, Γραφείο Πιστοποιητικών, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 11-4-79 ζητάει από το Α' Παράρτημα Ασφαλείας εντός 15νθημέρου να διαβιβάσει στοιχεία για την εν γένει διαγωγή όλων των μελών της οικογένειας Λάτση, ως και την Πίστιν αυτών εις το Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας, προκειμένου να εκτελέσωμεν επείγουσαν διαταγήν του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως.
Τον ψάχνουν ως φυγόποινο ενώ έχει αθωωθεί…
Τον Ιούλιο του 1980, εν αναμονή της πολιτικής αλλαγής ο κρατικός μηχανισμός έχει βραχυκυκλώσει και αναζητεί ψύλλους στ άχυρα. Η Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφαλείας αναζητεί να συλλάβει ως «φυγόποινο» τον Γιάννη Λάτση για κάτι που όπως προκύπτει εκ των υστέρων είχε ήδη αθωωθεί πρωτόδικα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου