Σε ποια ήπειρο βρίσκονται οι περισσότερες και ποια κράτη έχουν ακόμη απόλυτη μοναρχία. Μια λεπτομερής καταγραφή των χωρών με βασιλεία στον σύγχρονο κόσμο.
Μπορεί ο κόσμος να μη μοιάζει σε τίποτα με εκείνον των προηγούμενων δεκαετιών, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές χώρες στον πλανήτη που έχουν ακόμη βασιλεία. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη, ωστόσο, υπάρχουν διαφορές σχετικά με το πώς αυτή αποτυπώνεται στο εκάστοτε πολίτευμα. Για παράδειγμα, υπάρχει η Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχει, όμως, και η Απόλυτη Μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας.
Πριν, όμως, φτάσουμε σε αυτές τις διαφοροποιήσεις, καλό θα ήταν να δούμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τα 43 κράτη, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν βασιλεία. Πόσα από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη και ποιες χώρες έχουν ξένο βασιλιά;
Οι χώρες που έχουν ακόμη βασιλεία στην Ευρώπη
Ας ξεκινήσουμε αυτή την περιήγηση από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τα κράτη που έχουν ακόμη μέχρι σήμερα βασιλιάδες είναι τα εξής: Ισπανία, Ανδόρα, Μονακό, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία. Στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω κρατών, υφίσταται Συνταγματική Μοναρχία, που σημαίνει πως ο μονάρχης, ενώ έχει τελετουργικά καθήκοντα και ορισμένες ευθύνες, δεν έχει καμία πολιτική εξουσία.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις του κράτους του Μονακό, του Λιχτενστάιν και της Ανδόρας που έχουν μεικτή μοναρχία (mixed monarchy). Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση του Βατικανού. Εκεί ο Πάπας είναι ο απόλυτος μονάρχης, μόνο που πρόκειται για το ένα αμιγώς θρησκευτικό κράτος.
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Από εκεί και πέρα, το πράγμα μπλέκει. Ας πάρουμε την κάθε ήπειρο με τη σειρά. Όσον αφορά την Αφρική, υπάρχουν ακόμη τρία κράτη με βασιλεία. Πρόκειται για το Μαρόκο, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, εντοπίζουμε μεικτή μοναρχία, ενώ στην τρίτη απόλυτη. Στην Ασία, οι χώρες που έχουν ακόμη βασιλιάδες είναι πολύ περισσότερες.
Μπαχρέιν, Μπουτάν, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι περισσότερες από αυτές έχουν μεικτή ή συνταγματική μοναρχία, ωστόσο, υπάρχουν και μερικές με απόλυτη (Σαουδική Αραβία, Μπρουνέι, Ομάν).
Στην Ωκεανία υπάρχουν ακόμη έξι κράτη με μοναρχία στο πολίτευμά τους (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα – Νέα Γουινέα, Νησιά Σολομώντα, Τουβαλού, Τόνγκα), ενώ στην Αμερική, εννιά (Καναδάς, Μπαχάμες, Τζαμάικα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ, Γρενάδα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες). Όλα τα παραπάνω κράτη, εκτός από την Τόνγκα, αποτελούν κομμάτι της βρετανικής κοινοπολιτείας, έτσι έχουν ως βασιλιά τους πια τον Κάρολο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου