Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Μακριά από το λαϊκό αίσθημα τα ΜΜΕ...


Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΑΐΖΟΥΝ
 
Σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα και μακριά ακόμα και από την απλή αποτύπωση της επικαιρότητας κινείται η πλειονότητα των... ελληνικών ΜΜΕ και εντοπίζεται για τρίτη φορά μέσα σε μια δεκαετία σε πλήρη άρνηση να αποτυπώσει τη σημασία αυτού ακριβώς που συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα.

Δεν πρόκειται εδώ για το λιβανιστήρι στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, που έχει κάνει τον κόσμο να αποστρέφεται τα κανάλια και τις ειδήσεις και την πολιτική. Δεν πρόκειται καν για το νταηλίκι που πουλάνε στην ψύχρα ορισμένοι δημοσιογράφοι-τραμπούκοι. Πρόκειται για την επίμονη άρνηση των μέσων ενημέρωσης να αποδώσουν στοιχειωδώς την πραγματικότητα γύρω, την οποία βιώνει ο μέσος πολίτης: την ακρίβεια και την κατάρρευση των υποδομών Υγείας, Παιδείας, δημόσιων υπηρεσιών, που εντείνουν την ανασφάλεια και τον φόβο για το μέλλον. Τη δυσκολία να τα βγάλει πέρα κάθε μήνα - και να μην περισσεύει τίποτα για μια εκδρομή, για ένα ταξίδι, ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Και ποιος φταίει για όλα αυτά;

Είναι η άρνηση των ΜΜΕ να αποδώσουν την πραγματική βαρύτητα στο θέμα των υποκλοπών και τη σοβαρότητα να παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών. Τη σοβαρότητα να ελέγχεται η χώρα από τα ευρωπαϊκά όργανα για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν: κρατική διαφήμιση (λίστα Πέτσα), επιθέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων (Γ. Παπαδάκου, Κ. Βαξεβάνης), μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Όλα αυτά, πρώτα στη λίστα των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε., τα ελληνικά ΜΜΕ τα αξιολογούν χαμηλά στην κλίμακά τους.

Το ίδιο έκαναν τα ελληνικά ΜΜΕ και την περίοδο 2008-2010, όταν δεν είδαν και δεν προειδοποίησαν για το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που ερχόταν με φόρα καταπάνω και σάρωσε τη χώρα ολόκληρη. Το ίδιο έκαναν και το 2012-2014, όταν επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να απαλλάξουν από τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και να βγάλουν από το κάδρο τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να τον δυσφημίσουν, επιλέγοντας να συμπλεύσουν με τις ελίτ. Τα ελληνικά ΜΜΕ και σήμερα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν το σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να το συγκαλύψει. Παριστάνουν ότι δεν βλέπουν τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, γυρίζοντας την πλάτη ακόμη μια φορά σε ένα γεγονός που θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του στο μέλλον. Και αυτό θα βάλει ακόμα ένα λιθαράκι στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους.

Τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία
Πρόβα τζενεράλε για το κλίμα που θα επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές ήταν το περασμένο τριήμερο της πρότασης μομφής, που χαρακτηρίστηκε από ακραία πόλωση, πολλά ψέματα και υπεκφυγές. Μοχλός αναπαραγωγής αυτού του κλίματος τα συστημικά ΜΜΕ, που αποτελούν συγχρόνως πεδίο πάνω στο οποίο οργανώνεται η επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών, πολύ περισσότερο καθώς το αφήγημα της κυβέρνησης μετατοπίζεται σταδιακά: από το καμία σχέση με το κράτος, φταίνε κάποιοι ιδιώτες, στο νόμιμες οι παρακολουθήσεις αλλά πολιτικά λάθος και πλέον στο ό,τι υπάρχει προέρχεται από ρυπαρά δίκτυα. Η «γραμμή» αλλάζει συνεχώς.

Κεντρική επικοινωνιακή επιλογή της κυβέρνησης και της Ν.Δ. το περασμένο τριήμερο, εντός και εκτός Βουλής, ήταν μια επίμονη πρακτική να επιχειρούνται συμψηφισμοί πάσης φύσεως προκειμένου να θολώσουν τα νερά, να θολώσει η κρίση, να διαχυθούν οι ευθύνες. Παρότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι αυτό που ζητάει απαντήσεις, τα στελέχη της Ν.Δ. πετάνε αετό.

Το Ειδικό Δικαστήριο και το σίριαλ Καλογρίτσα ήταν ένας πρώτου μεγέθους αντιπερισπασμός, που αξιοποιήθηκε καταλλήλως καθώς όχι μόνο κατάφερνε να μεταθέσει την ατζέντα της συζήτησης, αλλά συγχρόνως επιχειρούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε θέση απολογούμενου. Την ίδια λειτουργία επιτύγχανε και ο «προστατευόμενος μάρτυρας» της Novartis, ο οποίος συνελήφθη για απάτες. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλούνταν να δώσουν εξηγήσεις!

Και πολλές δημοσκοπήσεις. Σε διάστημα δέκα ημερών και μέχρι προχθές έκαναν την εμφάνισή τους τουλάχιστον έξι δημοσκοπήσεις σε έξι κανάλια, τα οποία επιβεβαίωναν το ανερχόμενο ενδιαφέρον για θέματα Δημοκρατίας και δικαιωμάτων, αλλά και τη διαφορά 7% ακατέβατα των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Μετά από όλα αυτά, η ψαλίδα... ανοίγει.

Πολλές καλές ειδήσεις επίσης ίσως κάνουν κάποια δουλίτσα, άλλο αν είναι αμφίβολο ότι ισχύουν. Όπως για παράδειγμα: «Ξεκίνησε η καταβολή των συντάξεων με αύξηση 7,5% σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους». Αντιγράφοντας το non paper του Μαξίμου, παραλείπουν να αναφέρουν πόσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία αύξηση. Τα ταξίδια του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επίσης, σε διάφορους προορισμούς στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, έχουν πάντα μια διασκεδαστική νότα, ενώ και η πολύ καλή πορεία του Στ. Τσιτσιπά είναι επίσης ένα συν.

Ο εκνευρισμός στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκαλεί επιθετικότητα και έλλειψη μέτρου: ο βουλευτής της Ν.Δ. Μαρκόπουλος αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο «delivery boy», ενώ ο βουλευτής Μαραβέγιας αποκάλεσε «πολιτικούς πιθήκους» συναδέλφους του της αντιπολίτευσης. Δεν αποφεύγονται δε και νομικές ακροβασίες, όπως ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Χρ. Ράμμος «παρανομούν», όπως υποστήριξε ο βουλευτής Καιρίδης...

Αγγέλα Νταρζάνου

Η ΑΥΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)