Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες
Μάχη με τον χρόνο σε τόνους από συντρίμμια και εν μέσω τσουχτερού κρύου και βροχής δίνουν απ' τα ξημερώματα της Δευτέρας τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και στη Συρία, μετά τους απανωτούς πανίσχυρους σεισμούς που προκάλεσαν την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων, οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο χώρες και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους.
Στη μάχη έχουν «ριχτεί» και πολλοί πολίτες που με γυμνά χέρια αναζητούν απεγνωσμένα τους δικούς τους ανθρώπους στα χαλάσματα.
«Με ακούει κανείς;» φώναζαν οι διασώστες προσπαθώντας να βρουν ανθρώπους στην επαρχία Καχραμανμάρας, το επίκεντρο του σεισμού. Σε ορισμένα μέρη στην Τουρκία, επιζώντες ακούγονταν να ουρλιάζουν κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.
Τουρκικά στρατιωτικά ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Ο απολογισμός της τραγωδίας στην Τουρκία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν τουλάχιστον 2.316 νεκροί και 13.293 τραυματίες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν απ' τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στην πόλη Καχρανμαράς της Τουρκίας. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 7.340 άνθρωποι και ότι 5.606 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
Στην πολύπαθη Συρία ο σεισμός άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.293 νεκρούς και 3.411 τραυματίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δαμασκού και διασώστες. Σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο απολογισμός αυξήθηκε σε «1.411 τραυματίες και 593 νεκρούς στις επαρχίες Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ταρτούς», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Συρίας. Σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά της χώρας, τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης Λευκά Κράνη.
Στη βορειοδυτική Συρία οι συνθήκες μετά τον καταστροφικό σεισμό είναι «τρομακτικές» σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο σεισμός ξεκλήρισε «ολόκληρες οικογένειες» και άφησε «επιζώντες να κοιμούνται στους δρόμους στο κρύο», είπαν στο CNN.
Πολλά νοσοκομεία στην περιοχή δεν είναι προετοιμασμένα για επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή, έπειτα από τον μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο.
♦Διαβάστε το live blogging της efsyn.gr για τον σεισμό
Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι περιοχές που επηρεάστηκαν από την πρώτη δόνηση και στις δυο χώρες.
Στον ακόλουθο χάρτη φαίνονται οι περιοχές στην Τουρκία που επηρεάστηκαν από τη δεύτερη δόνηση
Κύμα αλληλεγγύης απ' τη διεθνή κοινότητα
Αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις πληγείσες Τουρκία και Συρία, ανακοινώνοντας την αποστολή βοήθειας.
Απ' τις πρώτες χώρες ήταν και η Ελλάδα, που έστειλε με αεροπλάνο C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Μέσα σε αυτή την τραγική συγκυρία, έπειτα από ένα διάστημα έντονης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τηλεφώνησαν στον κ. Ερντογάν για να του εκφράσουν τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και να προσφέρουν βοήθεια στις δύσκολες αυτές ώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον μηχανισμό της για την αντιμετώπιση κρίσεων προκειμένου να συντονίσει ταχύτερα τα μέτρα στήριξης του μπλοκ προς την Τουρκία και τη Συρία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ η σουηδική προεδρία.΄
«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος και έκανε γνωστό πως ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες.
Απ' τη μεριά τους οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση Άσαντ για την παροχή βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τους φονικούς σεισμούς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι είναι «δεσμευμένη» στην παροχή βοήθειας στους Σύρους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη. «Θα ήταν πολύ ειρωνικό –αν όχι και αντιπαραγωγικό– για εμάς να προσεγγίσουμε μια κυβέρνηση που υπήρξε βάναυση με τον λαό της εδώ και δώδεκα χρόνια… Αντίθετα, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους στο έδαφος που μπορούν να προσφέρουν τον τύπο βοήθειας στον απόηχο αυτών των τραγικών σεισμών», είπε ο Πράις.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλληπητήρια του και τη συμπαράστασή του.
Βοήθεια ανακοίνωσε και το Ισραήλ τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη Συρία, με την τελευταία να διαψεύδει πως απηύθυνε σχετικό αίτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου