Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Το διαζύγιο Καραμανλή από Μητσοτάκη φέρνει βαριά σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

Το διαζύγιο Καραμανλή από Μητσοτάκη φέρνει βαριά σύννεφα πάνω από το Μαξίμου
 
 
Παρά τις «διαρροές της χαράς» στο Μαξίμου, καταλαβαίνουν ότι η αποχώρηση Καραμανλή προκαλεί ζημιές στην πορεία προς τις εκλογές.

Γράφει η

Το «διαζύγιο» του Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να «γλυκάνει» τη γεύση που αφήνει στο κόμμα και τους ψηφοφόρους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βελούδινο», ή ανώδυνο, αφού είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει μία σειρά από ζητήματα προς διαχείριση από το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, άλλωστε, έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών με τις οποίες είναι αντιμέτωπο. Πρώτα απ’ όλα, γιατί, αυτόματα επανέρχεται στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών, που υπήρξε και το ζήτημα που έγειρε τη ζυγαριά του Κ. Καραμανλή προς την αποχώρηση από τη Βουλή, σε μία στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φύγει από το προεκλογικό «κάδρο».

Δεύτερον, διότι, με τη λιτή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε «πίσω από τις γραμμές» τη διαφωνία του με την αντίληψη άσκησης της εξουσίας από τη σημερινή ηγεσία, υπογραμμίζοντας τη σταθερή του προσήλωση στις αρχές και τις αξίες στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στοιχείο που επίσης έχει την αυταπόδεικτη αξία του εν όψει της διαμόρφωσης του κλίματος υπό το οποίο θα οδεύσει η χώρα στις κάλπες.

Πολύ περισσότερο, όταν ο Κ. Καραμανλής έλκει την καταγωγή του από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία εμφανίζει σημαντικά δημοσκοπικά προβλήματα για τη ΝΔ, ενώ εκπροσωπούσε μία περιοχή, την Α’ Θεσσαλονίκης, που σε όλες τις έρευνες, καταγράφει έντονες τάσεις ριζοσπαστικοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

«Πλέον στη Βόρεια Ελλάδα, απελευθερώνονται και στελέχη αλλά και ψηφοφόροι που δυσφορούσαν αλλά παρέμεναν στις τάξεις της ΝΔ λόγω Καραμανλή» λένε τοπικά στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και προβλέπουν ότι μετά την αποχώρηση Καραμανλή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που στις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 8% με ανοδική τάση, είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω.

Πέραν αυτού, μετά το «πάγωμα» της καθόδου της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη και την απουσία του Κ. Καραμανλή, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης χρίζει σημαντικής ενίσχυσης.

Σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πειραϊκό περιοδικό «De facto», τον Νοέμβριο του 1999, είχε εξομολογηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ο συμβιβασμός που δεν θα ήθελε να κάνει, είναι «αυτός που στα μάτια του δεν θα τον δείχνει παλικάρι. Δηλαδή, ο συμβιβασμός σε επίπεδο αρχών…».

Όσοι συνομιλούν τακτικά με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι σε θέση να αντιληφθούν και το βάθος της σημερινής του απόφασης, αλλά και το τί σημαίνει η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. «Σήμερα, ο Καραμανλής απεγκλωβίστηκε και τυπικά από την αναγκαστική «συμπόρευση» με τη σημερινή ηγεσία» παρατηρούν γαλάζια στελέχη. Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο ίδιος δεν θα κινηθεί σε καμία περίπτωση με τρόπο που θα βλάψει τον αγώνα της παράταξης να πετύχει το μέγιστο δυνατό στις κάλπες. Την επομένη, ωστόσο, θα βρίσκεται εκτός «κάδρου». Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)