Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ο λαός στους δρόμους σήμερα με αίτημα να αποδοθούν οι ευθύνες για τα Τέμπη

Οργή λαού για το δυστύχημα στα Τέμπη 


 

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν τα συνδικάτα, ζητώντας δικαιοσύνη για τον έγκλημα των Τεμπών. Ποιοι συμμετέχουν.

Εικοσιτετράωρη απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη προκήρυξαν για σήμερα Πέμπτη τα συνδικάτα με συμμετοχή αυτή τη φορά και της ΓΣΣΕ η οποία δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης (8/3). Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

«Όλων οι ζωές μετράνε. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι» σημειώνει η ΓΣΣΕ στην ανακοίνωσή της και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;».

Το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11:30 με σύνθημα "Οι ζωές μας δεν είναι κόστος - Οι ζωές μας έχουν αξία!Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας".

ΑΔΕΔΥ: "Κανονικά η απεργία την Πέμπτη - Άθλια προβοκάτσια του ΥΠΕΣ"

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση.

Στην ανακοίνωση έκανε λόγο για "άθλια προβοκάτσια του ΥΠΕΣ", που το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε ότι κρίθηκε παράνομη η κινητοποίηση, για τη διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας.

"Η προβοκάτσια της κυβέρνησης κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής δε θα περάσει! Κανονικά θα γίνει η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16/03/23

Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές.

Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στα Λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 8:30 π.μ. ενώ για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα απαιτηθεί πάνω από μία ώρα. Οι τελευταίες αναχωρήσεις από τις αφετηρίες αναμένονται από τις 20:00.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Μεταξύ 10:00 – 15:00 αναμένεται να κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ (οι ακριβείς ώρες θα ανακοινωθούν από την ΣΤΑΣΥ. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία, ωστόσο τα μέσα θα κινηθούν κατά τις παραπάνω ώρες για την διευκόλυνση συμμετοχής των πολιτών στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ - ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας (και κατά πάσα πιθανότητα και των λεωφορείων της εταιρείας) δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Πέμπτη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, γνωστοποιούν με ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν: άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, σύγχρονες ασφαλείς, φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες, άμεση πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών και άμεση προμήθεια καινούργιων λεωφορείων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συμμετέχει στην απεργία το ΕΚΑ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

  • Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  • Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
  • Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
  • Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  • Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  • Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
  • Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας».

Συμμετέχει στην απεργία η ΟΛΜΕ

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Πέμπτη (16/03), καθώς η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει "συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3" και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία. Όλες και Όλοι στον αγώνα», αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργίας της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και η ΔΟΕ συνεπώς, και καθηγητές και δάσκαλοι θα πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για αύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου».

Συμμετέχει στην απεργία η ΠΟΘΑ

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16 Μαρτίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας.

«Ως πολίτες της χώρας, διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα μπουν εμπόδιο ώστε να ξεχαστούν τα αιτήματα.

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

Νέα 24ωρη από την ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην πανελλαδική απεργία.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρει: «Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα (13/3), η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη (15/3), στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Συμμετέχουν στην απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

H AEGEAN και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου, την Πέμπτη (από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα).

Συμμετέχουν στην απεργία γιατροί και υγειονομικοί

Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συμμετέχουν την Πέμπτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε πως η κινητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βάζουμε στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους: Το κράτος των λίγων, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, σαν κόστος από τη μία και σαν πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη».

Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία καλύπτει όλους τους γιατρούς που θέλουν συμμετάσχουν.

Το ίδιο ισχύει και με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής: «Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για το έγκλημα των Τεμπών. Να ακούει με τη δέουσα προσοχή το κράτος τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Η τραγωδία των Τεμπών θα μας σημαδεύει σε όλη μας τη ζωή».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών συμμετέχει στην απεργία, με κύρια αιτήματα: Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. -Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)