Αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 194,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησαν να καταβάλλονται από χθες και θα καταβάλλονται έως τις 10 Μαΐου, ανακοίνωσαν, χθες, από κοινού τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Πρόκειται για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες εντός του 2022, ύψους 65 εκατ. ευρώ (συν επιπλέον 15 εκατομμύρια για άλλου είδους αποζημιώσεις), αποζημιώσεις στο πλαίσιο του de minimis και του μεταφορικού ισοδύναμου, ύψους 59 εκατ. ευρώ, και ενισχύσεις προσωρινού πλαισίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ύψους 55,5 εκατ. ευρώ.
Αρκετές από τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις ήταν δρομολογημένες από το ΥΠΑΑΤ και αναμενόμενες από τους παραγωγούς, όμως το αυξημένο ύψος τους, η επέκτασή τους σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων και το χρονικό σημείο της ανακοίνωσής τους κάνουν αρκετούς παραγωγούς να μιλάνε για πασχαλινό ή προεκλογικό μποναμά.
Μέλη αγροτικών συλλόγων ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι οι περισσότερες πληρωμές βασίζονται σε πραγματικά αίτια και ήταν απολύτως αναγκαίες, δεν λείπουν όμως ορισμένες που βασίζονται σε τοπικιστικά ή προεκλογικά αίτια. Πάντως, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις οποίες απευθυνθήκαμε, απέκλεισαν τον συσχετισμό με οποιαδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα μιλώντας για πληρωμές που βρίσκονταν εδώ και καιρό προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς σε μια δύσκολη περίοδο.
Για την καταβολή των αποζημιώσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας, μέσω πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και μεταρρυθμίσεων. «Tο βάρος από εδώ και στο εξής πρέπει να δίνεται ολοένα και περισσότερο στην καλύτερη οργάνωση, στην εξωστρέφεια, στα συνεταιριστικά σχήματα, σε κίνητρα που ήδη είναι πολλά για να γυρίσουν οι νέοι μας στο χωράφι. Και φυσικά στη σύνδεση των μοναδικών μας προϊόντων και με τη μεταποίηση, τη βιομηχανία των τροφίμων αλλά, φυσικά, και με τον τουρισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου