Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη




«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Κατερίνα Χέλμη, η ηθοποιός που είπε την ατάκα «Μην φεύγεις, Ντορή, θα φαρμακωθώ» στην ταινία «Τα κόκκινα φανάρια».

Την τελευταία της πνοή άφησε, το Μεγάλο Σάββατο (15/04), σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός, Κατερίνα Χέλμη, που μεσουράνησε κατά τα χρόνια τουν κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.

Η ζωή της Κατερίνας Χέλμη

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα και έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Μάλιστα, η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία «Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς», αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία είναι «Τα κόκκινα φανάρια», στην οποία είπε τη θρυλική ατάκα «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ». Υπήρξε, επίσης, η αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας».


Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Κατερίνα Χέλμη πήρε μέρος σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων. Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Σε αντίθεση με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, η Κατερίνα Χέλμη δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων – Καλλιτεχνών. Επίσης, στις δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)