Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν


Έντονη διεθνής κινητικότητα για απεγκλωβισμό των ξένων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς οι εμφύλιες συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα.




Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, το... ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια της Γαλλίας, αποχώρησε από το Σουδάν η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα δύο άτομα που έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ., η ομάδα αυτή των Ελλήνων είναι εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Εκεί βρίσκονται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
poster
Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην Ε.Ε. και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

► Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις μίας σειράς δυτικών χωρών για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από το χειμαζόμενο από την εμφυλιοπολεμική ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν, στη διάρκεια της οποίας δεν τηρούνται καν οι συμφωνηθείσες καταπαύσεις του πυρός για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, καθώς και με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Σημειώνεται ότι λίγο λεπτά πριν από τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής, απογειώθηκαν δύο στρατιωτικά αεροπλάνα (ένα C-130 και ένα C-27), με προορισμό την Αίγυπτο, ώστε να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Ενημερώνοντας νωρίτερα ο κ. Δένδιας για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και τις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο, ανέφερε ότι στη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, στα αεροσκάφη θα υπάρχουν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν ήταν αρχικά περίπου 120, ενώ οι όποιες επιχειρήσεις θα αφορούν και τους πολίτες της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.
 

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)