Η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία η Ελλάδα στο Χαρτούμ και ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας που έχει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ο Μητροπολίτης Σάββας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, 25 Έλληνες είναι στο Χαρτούμ και συνολικά 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν. Στη Μητρόπολη βρίσκονται 15 ορθόδοξοι, μεταξύ τους και Έλληνες αλλά και παιδιά.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης,
αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μίλησε σήμερα για το θέμα,
ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αναζητείται ακόμα ο τρόπος να βρεθεί
ασφαλής δίοδος για την απομάκρυνσή τους.
«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ
και πρόσθεσε:
«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».
«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι
υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη
στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και
αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», επισήμανε.
Ο Θανάσης Παγουλάτος, Έλληνας που μένει στο Σουδάν και έχει ξενοδοχείο στο Χαρτούμ, μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 για την κατάσταση που επικρατεί.
«Είναι η τέταρτη μέρα που βρίσκομαι εγκλωβισμένος στο ξενοδοχείο, μαζί με την κουνιάδα μου και πέντε αλλοδαπούς πελάτες».
Όπως είπε, έχουν ακόμη προμήθειες, αλλά δεν έχουν ρεύμα και καθώς η γεννήτρια του ξενοδοχείου βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο δεν μπορούν να τη θέσουν σε λειτουργία.
«Δεν έχουμε επιχειρήσει καθόλου να βγούμε έξω, είναι πολύ επικίνδυνο. Ακούγονται συνεχώς, πυροβολισμοί, κανονιές και εκρήξεις».
Όπως μεταδόθηκε χθες από τον ΣΚΑΪ, μέσα από την εκκλησία, η Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν:
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ' έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω, γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα».
Σουδάν: Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.
Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.
«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.
Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες - Τα τελευταία νέα
Διακόσιοι άνθρωποι είναι νεκροί, χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε πόλεις του Σουδάν. Αυτός είναι ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός από τις σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη χώρα το Μεγάλο Σάββατο και βρίσκονται σε εξέλιξη, με αφορμή τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα σε δύο πρώην συμμάχους.
Από την μία πλευρά βρίσκεται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και από την άλλη ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι», αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», RSF. Ο πρώτος είναι ο αρχηγός του Σουδάν και ο δεύτερος, ο αντιπρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου, «νούμερο δύο» στην ιεραρχία.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου