Εκτενή αναφορά κάνει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Europol για τη σύλληψη 52χρονου στη Γλυφάδα που φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση 250 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών.
Η Europol τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους σκιώδεις τραπεζίτες της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά, αναφέρει ότι άντρας «διαβόητος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που καθαρίζει τα βρώμικα χρήματα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου, συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα στην Ελλάδα. Η σύλληψή του έγινε μετά από μια μακρά έρευνα από την Ολλανδική Αστυνομία για τις δραστηριότητες αυτού του παράνομου τραπεζίτη που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο άνδρας είναι ύποπτος για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.
Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε στο
πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN που συστάθηκε στην
Europol με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές
συναλλαγές παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη πληροφοριών που πραγματοποίησε η Europol μετά την πρόσφατη
κατάργηση τριών κρυπτογραφημένων εργαλείων επικοινωνίας που
χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματίες αποκάλυψε τη σημασία αυτών των υπόγειων
τραπεζιτών στο εγκληματικό τοπίο, που λειτουργούσαν ως επί το πλείστον
υπό το ραντάρ της επιβολής του νόμου μέχρι τότε.
Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος. Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μεταφέρονται σε κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών. Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές ναρκωτικών, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για δαπάνες.
Το δίκτυο των υπόγειων τραπεζιτών μπορεί να διευκολύνει τις πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να ταξιδεύουν φυσικά πέρα από τα σύνορα. Ένας παράνομος τραπεζίτης είναι ένα βασικό πρόσωπο και ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα και βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.
Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της εγκληματικής παράνομης τραπεζικής, η ολλανδική αστυνομία συνεργάζεται στενά με την Europol για την αντιμετώπιση και τη διακοπή των φαινομένων.
Στις αρχές του 2022, η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας για να στοχεύσει συγκεκριμένα τα δίκτυα που διευκολύνουν την υπόγεια τραπεζική σε όλο τον κόσμο. Η επιχειρησιακή ομάδα εργασίας αποτελείται από προσωπικό επιβολής του νόμου από την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με ειδικούς και αναλυτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol.
Η σύλληψη στη Γλυφάδα
Ένας 52χρονος με ελληνική υπηκοότητα και αλβανική καταγωγή συνελήφθη στη Γλυφάδα, μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και των ολλανδικών Αρχών.
Ο 52χρονος αναζητείτο με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.
Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.
Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.
Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου