Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Φωτιά στη Ρόδο: Τρία ενεργά μέτωπα – Αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδουρά

Φωτιά στη Ρόδο: Τρία ενεργά μέτωπα – Αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδουρά
 
 
 
Η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο συνεχίζεται για έκτη ημέρα σε τρία μέτωπα.
Τρία μέτωπα συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα τη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα, όπως ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το πρωί της Κυριακής (23/07).

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε πως τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο είναι τρία. Επί της ουσίας, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, νωρίς το πρωί της Κυριακής (23/07), είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό που μίλησε στον ΣΚΑΪ, παρατηρείται αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδουρά, το οποίο βρίσκεται στα νότια του νησιού. Συνεχείς αναζωπυρώσεις υπάρχουν στον Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο χωριό Ασκληπιείο. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος.


Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Δεν έχει τέλος η κόλαση της φωτιάς που μαίνετα ανεξέλεγκτη στη Ρόδο για έκτη ημέρα αφού, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (22/07), δόθηκε εντολή για εκκένωση ακόμα περισσότερων οικισμών, ενώ οι φλόγες έκαψαν το χωριό Λάερμα.

Συγκεκριμένα, μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση εστάλη για τους οικισμούς σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο προς Αρχάγγελο και στη συνέχεια για τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς την πόλη της Ρόδου.

Η φωτιά έκαψε σπίτια στο χωριό Λάερμα της Ρόδου και, παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, μάλιστα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Πάντως, περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς έχουν ριχτεί 204 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα ενώ στη Ρόδο έφτασαν, το βράδυ του Σαββάτου (22/07), νέες ενισχύσεις με δύο C-130 που απογειώθηκαν από Ελευσίνα. Πρόκειται για δύο ομάδες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με 40 πυροσβεστες και 10 οχήματα και μια ομάδα ΕΜΟΔΕ (δασοπυροσβέστες) με 14 πυροσβεστες και ένα όχημα. Με το C-130 μετέβη στη Ρόδο, μάλιστα, και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν τις ρίψεις 10 αερσκάφη και πέντε ελικόπτερα ( 7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά). Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων και 49 υδροφόρα οχήματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και αναμένονται σύντομα ακόμα 10 οχήματα με 60 πυροσβέστες.

«Δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή» είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, διέψευσε την Κυριακή (23/07) πως έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Ρόδο για έκτη ημέρα.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή», προσθέτοντας ότι «διερευνώνονται όλες οι μαρτυρίες» καθώς υπάρχουν μέλη εθελοντικών ομάδων στη Ρόδο που μιλούν για άτομα με μηχανάκια που κυκλοφορούν με γκαζάκια.

Μάλιστα, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε: «Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ώστε αν γίνει προσαγωγή να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας». Επισημαίνεται ότι, από το βράδυ του Σαββάτου (22/07), στη Ρόδο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων και Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που θα αναζητήσει την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Eνεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, καθώς και στα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο

Το βράδυ του Σαββάτου (22/07), κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

Στο κόκκινο η μισή χώρα για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Ακόμα και σε επίπεδο συναγερμού (επίπεδο 5) βρίσκονται έξι Περιφέρειες της Ελλάδας όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιών για σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικά, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) υπάρχει για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Επίσης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

  • Περιφέρεια Κρήτης

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Καύσωνας, Φωτιά, Πυρκαγιά, Χάρτης, Καιρός, Πολιτική Προστασία

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)