Προβληματισμό και εγρήγορση στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει δυο μικρά cluster κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών που μεταδόθηκαν αιφνιδιαστικά και με πιθανή μετάλλαξη σε γάτες στην
Πολωνία και σε γάτες και σκύλους στην Ιταλία. Όπως αποκαλύπτει το HealthStat, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αρκετοί σκύλοι (και 1 γάτα) σε μια φάρμα στην Μπρέσια που πρόσφατα επλήγη από τη γρίπη των πτηνών έχουν προφανώς ορομετατροπή, υποδεικνύοντας προηγούμενη (πιθανώς ήπια) μόλυνση.Η ιταλική ιστοσελίδα Sindacato Italiano Veterinari Medicina Pubblica έχει μια σύντομη είδηση, η οποία περιγράφει τον ιό ως HPAI H5N1 clade 2.3.4.4b ενός γονότυπου που βρέθηκε πρόσφατα σε γλάρους της βόρειας Ιταλίας, και ο οποίος φέρει μια προσαρμογή των θηλαστικών (T271A στην πρωτεΐνη PB2) που μπορεί να αυξήσει το ζωονοσογόνο δυναμικό του.
Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη που προκάλεσε σημαντική ανησυχία νωρίτερα φέτος, όταν ανιχνεύθηκε σε μολυσμένο μινκ το περασμένο φθινόπωρο του 2022 (βλ. Eurosurveillance: HPAI A(H5N1) Virus Infection in Farmed Minks, Spain, October 2022) καθώς «ενισχύει τη δραστηριότητα πολυμεράσης των ιών γρίπης Α σε κύτταρα θηλαστικών ξενιστών και ποντικών».
Τα πρώτα κρούσματα σε σκυλιά και γάτες
Σε σχέση με το αντικείμενο αυτό, παρουσιάζεται ότι πρόσφατα διαπιστώθηκε η ορομετατροπή πέντε σκύλων και μιας γάτας που βρίσκονταν σε αγροτική πτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία της Μπρέσια, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία του HPAI H5N1.
Οι γενετικές αναλύσεις του ιού που βρέθηκε στα πτηνά που πέθαναν κατά την επιδημία που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Εθνικής και Ευρωπαϊκής Αναφοράς (CRN) για τη γρίπη των πτηνών και τη νόσο των πτηνών Newcastle Institute Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe) έδειξαν ότι πρόκειται για τον ιό HPAI H5N1 που ανήκει στην κλάση 2. 3.4.4b, Και ειδικότερα στον γονότυπο H5N1- A/Herring_gull/France/22P015977/2022-like, που ευθύνεται για τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στη βόρεια Ιταλία στους γλάρους.
Σε συναγερμό η Ιταλία για πιθανή μετάδοση στον άνθρωπο
Ο ιός αυτός έχει επίσης μια μετάλλαξη που θεωρείται δείκτης προσαρμογής των ai στα θηλαστικά (T271A στην πρωτεΐνη PB2) με πιθανή αύξηση του ζωονοσογόνου δυναμικού του. Αυτό ακριβώς το συμβάν έχει θορυβήσει τη γειτονική Ιταλία αλλά και τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί μια μετάλλαξη μέσω της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον μετά τα πουλιά εμφανίζεται τροποποιημένη σε οικόσιτα ζώα.
Στην Ιταλία συγκροτήθηκε «ομάδα εμπειρογνωμόνων» για να καθορίσει τη λειτουργία του εθνικού δικτύου δημόσιων εργαστηρίων ανθρώπινων και κτηνιατρικών για την έγκαιρη ανίχνευση κυκλοφορούντων στελεχών ιών γρίπης με ζωονοσογόνο δυναμικό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιδημίες πανδημίας γρίπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου