Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Εργασία: 6 μήνες δοκιμαστικά, ένα χρόνο χωρίς αποζημίωση - Δηλώσεις Γεωργιάδη

Εργασία: 6 μήνες δοκιμαστικά, ένα χρόνο χωρίς αποζημίωση - Δηλώσεις Γεωργιάδη
 
 
 
Η προστασία της Εργασίας δεν ενσωματώνεται στο εθνικό - εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας.

Γράφει ο

Η δοκιμαστική περίοδος του εργαζομένου ορίζεται σε 6 μήνες, αλλά ο μισθωτός δεν θα παίρνει αποζημίωση ακόμη και εάν απολυθεί μετά από ένα χρόνο. Χωρίς καν προειδοποίηση απόλυσης…

Με το τρικ αυτό απέναντι στους εργαζόμενους επιχειρεί να «συμμορφωθεί» η κυβέρνηση στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έκρινε ως αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη την (μνημονιακή) πρόβλεψη (2010) για 12μηνη δοκιμαστική περίοδο.

Ο κ. Γεωργιάδης, ναι μεν φέρνει στη Βουλή, μετά από πολυετή καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1152 για την ενίσχυση της Εργασίας, όπου ορίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδο θα είναι 6μηνη (από ετήσια), αλλά για ένα ακόμη 6μηνο (μέχρι την συμπλήρωση ενός έτους), ο εργαζόμενος δεν θα έχει δικαιώματα (αποζημίωση απόλυσης κ.α.)

Κατά συνέπεια και πάλι δεν αλλάζει, επί της ουσίας, κάτι για τον εργαζόμενο. Η ενσωμάτωση της οδηγίας γίνεται με τρικ. Η προστασία της Εργασίας δεν ενσωματώνεται στο εθνικό - εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας.

Επ αυτού η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «από δύο (2) μήνες η δοκιμαστική περίοδος (μέχρι το 2010) ορίστηκε στους 12. Αυτή είναι μνημονιακή διάταξη που έχει κριθεί παράνομη με απόφαση του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017), ύστερα από την προσφυγή της ΓΣΕΕ το 2014 για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Από το 2017 και μετά, όλες οι Κυβερνήσεις δεν κατάργησαν τη διάταξη αυτή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2022, που όφειλε η Κυβέρνηση να ενσωματώσει τη νέα Οδηγία, πολλοί εργαζόμενοι (υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες λόγω της εξομοίωσής τους ως προς την αποζημίωση απόλυσης τον Ιούνιο του 2021), εκτεθειμένοι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, έχασαν την αποζημίωσή τους από την πρακτική καταγγελίας της σύμβασής τους μέσα στη δοκιμαστική περίοδο».

Να σημειωθεί ότι η 6μηνη δοκιμαστική περίοδος προβλέπεται κατ ανώτερο όριο από την προαναφερθείσα ευρωπαϊκή οδηγία…

Γεωργιάδης: 7ήμερο και υπερωρίες

Κατά τα λοιπά, δουλειά επτά ημέρες τη εβδομάδα εισάγει το υπουργείο Εργασίας, αλλά ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται καλύτερες (υπερωριακές) αμοιβές

Αναφορικά με το ρεπορτάζ του iEidiseis ο κ.Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι η αμοιβή του +40% δεν αφορά απλώς το ισχύον ημερομίσθιο, αλλά θα υπολογίζεται επιπλέον των προσαυξήσεων που ήδη προβλέπονται.

Οι διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας προς το iEidiseis ήρθαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (ΕΔΩ) για τις γκρίζες πρόβλεψης του νέου εργασιακού.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «για την εργασία κατά την 6η ημέρα (Σάββατο) η προσαύξηση θα είναι 40% επιπλέον του 60% που προβλέπεται ήδη για τις νόμιμες υπερωρίες». Ήτοι η εργασία κατά το Σάββατο θα πληρώνεται με 200% (δύο ημερομίσθια).

Ενώ για την Κυριακάτικη απασχόληση, η οποία αμείβεται με συν 75%, όπως και στις εορτές, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι το επιπλέον 40% θα προστίθεται στο 75%...». Άρα η Κυριακάτικη εργασία θα αμείβεται με 215% (δύο και πλέον ημερομίσθια).

Έστω και εάν οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκλήθηκαν μετά τις επισημάνσεις μας για τον κίνδυνο να χαθεί η «διπλή» αμοιβή κατά την απασχόληση της Κυριακής, εφόσον οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για +40% τόσο για το Σάββατο όσο και για τις εορτές και αργίες, οι δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας αποτελούν ένα θετικό δεδομένο.

Αρκεί να δούμε τις σχετικές αναφορές διατυπωμένες στο τελικό κείμενο το νέου εργασιακού νόμου.

Τούτων δοθέντων με το νέο εργασιακό θα έχουμε:

- Εργασία έως 10 ώρες την ημέρα (και 50 ώρες την εβδομάδα) χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με ατομική σύμβαση εργασίας την οποία θα προκαλεί (ζητάει ή απαιτεί) ο εργοδότης-προσωπάρχης. Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα επιστρέφεται με την μορφή ρεπό ή μειωμένου ωραρίου (6ωρο).

- Οι μισθωτοί θα υποχρεούνται να εργαστούν και το Σάββατο έως 8 ώρες. Παύει να είναι ευχέρεια. Είναι πλέον υποχρέωση του εργαζομένου! Οπότε, πέραν της υπερωριακής αμοιβής 60% θα λαμβάνει και +40%. Ήτοι το Σάββατο η αμοιβή θα είναι ακριβώς στο διπλάσιο.

- Την Κυριακή και τις αργίες η αμοιβή, όπως προείπαμε, θα ανέρχεται στο 215%.

Αλλά, μένει να δούμε τις τελικές διατυπώσεις.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)