Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Αλμωπίας Οι 10 συν 1 αιτίες που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του Χ. Μπάτση .


Έχει ενδιαφέρον να επιχειρηθεί να αναλυθούν  περαιτέρω οι λόγοι και  οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την, πρωτοφανή για δήμαρχο μιας θητείας, καθολική αποδοκιμασία του και την για πρώτη φορά εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή

 

Στο ερώτημα: “γιατί έχασε ο Μπάτσης ;” η απάντηση θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία και μόνο φράση: “επειδή, πολύ απλά, το δημαρχιακό αξίωμα τον υπερέβαινε, επειδή ήταν πάνω από τις δυνατότητές του”, και η συζήτηση να τελειώσει εδώ. Όμως έχει ενδιαφέρον να αναλυθούν  περαιτέρω οι λογοι  και οι  αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την καθολική αποδοκιμασία του.

 

1. Κατ' αρχάς ο Χρήστος Μπάτσης έγινε δήμαρχος περίπου κατά τύχη. Δεν προέκυψε από κάποια πολιτική, κομματική ή κοινωνική διεργασία. Ήταν καρπός μιας πολιτικής παρενέργειας του συστήματος και  της αμφισβητούμενης και από την Νέα Δημοκρατία Συμφωνίας των Πρεσπών  και την αξιοποίηση  πολλών  «Μακεδονομάχων¨.  Δεν μπορεί να παραβλεφθεί  ακόμα  η πολύ μεθοδική προσπάθειά του μαζί με συγχωριανό του  για πολλά χρόνια στα αυτοδιοικητικά  , ότι δούλεψε με σχέδιο,  μετά την παύση του ως αντιδημάρχου  τα “έσπασε” τεχνηέντως με τον Δημήτρη Μπίνο  και άρχισαν το ροκάνισμά του και την δημιουργία νέου συνδυασμού .  

2. Το απρόσμενα πολύ υψηλό ποσοστό  που πήρε τη δεύτερη Κυριακή απέναντι στον Σάκη Χατζηδημητρίου , αιφνιδίασε ακόμη και τον ίδιο. Από τη μια ενίσχυσε την έπαρση και την αλαζονεία του, κι από την άλλη, ανασφαλής και λίαν  φιλόδοξος  όπως είναι, και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη έσπευσε, από  νωρίς την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την θριαμβευτική εκλογή του να πέσει ακόμα περισσότερο  στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας.

Χωρίς ποτέ να δικαιώσει την εμπιστοσύνη και την βοήθεια που του έδωσε.

 

3. Έχοντας μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ελέω απλής αναλογικής  για να έχει πλειοψηφία , ιδίως για την συγκρότηση δικής του διοίκησης στα Λουτρά Πόζαρ με τον ίδιο Πρόεδρο , προχώρησε σε συνεργασία μόνο με την παράταξη του Ν. Παρούτογλου και όχι με όλες ,  προσθέτοντας από νωρίς  στο άρμα του τον Σταύρο Αναστασιάδη από τον συνδυασμό του Σάκη Χατζηδημητρίου και του  Χρήστου Δόντσου από τον συνδυασμό του Δημήτρη Μπίνου.

Ο Ν. Παρούτογλου κατάλαβε νωρίς ότι μαζί του δεν γίνεται χωριό , παρά τις τεράστιες προσπάθειες για το καλό του τόπου, πάνω στον χρόνο απέσυρε την συνεργασία μαζί του.. Συνέπεια και  αυτού ήταν να συγκροτήσει μια ομάδα διοίκησης, όχι κατ' ανάγκη με τους καλύτερους, αλλά κυρίως με τους πρόθυμους.Μερικοί από τους στενούς συνεργάτες , είχαν το μυαλό τους σε διαδοχές με αποτέλεσμα , ουσιαστικά να τον αφήνουν να κάνει επικές γκάφες.Πήρε την προεδρία των Λουτρών , για να αλωνίζει πολιτικά με τα δίμηνα και άλλα.Καθ όλη την διάρκεια της θητείας του η αντιπολίτευση τον βομβάρδιζε  με κατηγορίες  για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση .

 

4. Η έλλειψη σχεδίου και οράματος για την πόλη της Αριδαίας  και όλη την περιοχή  ήταν εξόφθαλμη, ήδη από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του. Έτσι, υιοθέτησε  στα λόγια  έργα που δεν  είχαν την παραμικρή δική του πινελιά. Ούτε ένα νέο έργο, ούτε μία νέα μελέτη. Αναμασούσε, μόνο, έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί από τη διοίκηση Μπίνου ή σε προηγούμενες περιόδους.Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατάφερε  ούτε τα μισά έργα που του άφησε  ο Μπίνος να υλοποιήσει.

 

5. Παράλληλα, το κόμπλεξ του απέναντι στον τέως δήμαρχο στον οποίο χρωστούσε μεγάλο μέρος της πολιτικής του ανέλιξης,  τα πρώτα δύο χρόνια αρκέστηκε  σε επιθέσεις άνευ ουσίας και σημασίας κατά του Μπίνου , με αιχμή του δόρατος , την δήθεν αφαίρεση του σήματος λειτουργίας  των Λουτρών Πόζαρ , λόγω ολιγωριών του προκατόχο του. Η αποστροφή απέναντι, ακόμη και στο δικό του πολιτικό  αυτοδιοικητικό παρελθόν, του προσέφερε κάποιους καινούργιους φίλους, αλλά του προσέθεσε πολλούς νέους εχθρούς.Οι απ ευθείας αναθέσεις σε ένα κλειστό κύκλο προσώπων  με ελάχιστες  εκπτώσεις , αλλά και επιχειρήσεις εκτός δήμου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως  και προκάλεσε την κοινωνία. Το ίδιο και η φεουδαρχική αντίληψη στη πρόσληψη διμήνων και ειδικών συνεργατών που ξεπέρασε κάθε απλή λογική.

 

6. Η προγραμματική του ένδεια τον οδήγησε σε πολλές σπασμωδικές πρωτοβουλίες προκειμένου να δείξει ότι παράγει έργο. Άλλες αποδείχθηκαν γονατογραφήματα, όπως το κλείσιμο του κεντρικού Πεζόδρομου της Αριδαίας  ο κλείσιμο που καταργήθηκε άρον άρον, χωρίς τελικά να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει. Ούτε και έδωσε ποτέ εξηγήσεις όσες φορές ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπάρχουν δε εξαγγελίες  που έχουν εξελιχθεί σε ανέκδοτο.Σε ζωντανό ανέκδοτο εξελίχθηκαν  και τα διάφορα τηλεοπτικά σποτ στο διαδίκτυο που κυριολεκτικά τον εξευτέλισαν . Και έχουν γυναικείο ονοματεπώνυμο , που σκόπιμα τον έσπρωξαν στον εξευτελισμό.

 

7. Η απουσία σχεδίου, αλλά και μιας ισχυρής ομάδας διοίκησης, σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων  ισχυρών κέντρων υποστήριξης ενόψει των εκλογών του 2023, τον κατέστησε  πλέον μετέωρο  και ευάλωτο σε ζητήματα απλής λογικής και απλής καθημερινότητας.  Στα Λουτρά Πόζαρ ανακαινίστηκε το Αναψυκτήριο με πολύ υψηλό κόστος που κατέκρινε και αμφισβήτησε  η αντιπολίτευση

Το αναψυκτήριο λειτουργεί σαν σελφ- σέρβις , αναγκάζοντας τους επισκέπτες να στήνονται σαν φαντάροι στο ΚΨΜ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Πρόσφατα έφυγε και ο ενοικιαστής  του Εστιατορίου παίρνοντας ότι είχε βάλει με αποτέλεσμα να χρειαστεί πλέον πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί και δημοπρατηθεί. Τις τελευταίες μέρες δεν λειτουργεί και η ανοικτή πισίνα γιατί χάλασε η αντλία . Κανείς δεν σκέφτηκε το πιο απλό να υπάρχει μια εφεδρική.  

8. Η έπαρση και η αλαζονεία  της ανέλπιστης μεγάλης νίκης του το 2019  τον οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο μοντέλο διοίκησης και σε αδυναμία να κατανοήσει την ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.

 

Σπατάλησε σημαντικό μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του ανοίγοντας ένα αχρείαστο μέτωπο με τους  τοπικούς επαγγελματίες , που ζητούσαν την εφαρμογή της νομιμότητας και την κατανομή των διάφορων έργων  με ισονομία και ισοπολιτεία. Μάλιστα μερικοί από αυτούς μέσω των συλλογικών τους οργάνων αναγκάστηκαν να καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές στην Δικαιοσύνη , οι οποίες εκκρεμούν.

 Άνοιξε επίσης αχρείαστο πόλεμο με τοπικά ΜΜΕ , καθ υπόδειξη προφανώς  και παρασκηνιακών καθοδηγητών του .  Αλληλεπιδρούσε μόνο με το στενό κύκλο των συνεργατών του ο οποίος του καλλιεργούσε την ψευδαίσθηση ότι “τα πάμε περίφημα”, ότι “αλλάζουμε την επαρχία”.

9. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η αποτυχία του στην επίλυση, ή έστω, στοιχειώδη διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ότι άμεσα θα λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας, η πόλη και όλη η επαρχία  έγινε περισσότερο βρώμικη. Μετέτρεψε τον Εξαπλάτανο σε σκουπιδότοπο. Ενώ η απόφαση να τοποθετηθούν κόκκινοι κάδοι στον κάμπο για τα κουτιά των φυτοφαρμάκων  ήταν πολύ σωστή , ακυρώθηκε στην πράξη , καθώς δεν γινότανε αποκομιδή. Επιδείνωση σημειώθηκε και στο κυκλοφοριακό , μένοντας στα λόγια και την εξαγγελία κυκλοφοριακής μελέτης και διάφορων έργων που  θα έδιναν λύσεις.  

 

 

10. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι, έτσι όπως τα είχε καταφέρει, ο Χ. Μπάτσης  θα έχανε... ακόμη και από τον εαυτό του. Δήμαρχος, όμως, από την 1η Ιανουαρίου θα είναι ο Νίκος Παρούτογλου  κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανικανότητα του Μπάτση . Ο Ν. Παρούτογλου  από την αρχή της θητείας του ως αντιπολίτευση κατάφερε  να πλασαριστεί ως η πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ιδίως τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές , αποκτώντας μία μεγάλη δυναμική που τον οδήγησε τελικά στην νίκη από την πρώτη Κυριακή. Παρά τα λίγα χτυπήματα κάτω από την μέση  που ηλιθιωδώς  επιχείρησε ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος και κάποιοι υποψήφιοι του Δ. Μπίνου , εν αγνοία του , δεν απάντησε. Απάντησε όμως ο λαός με την ψήφο του.

 

 Οφείλεται  όμως κυρίως στην μεθοδικότητα και την εργατικότητά του, αλλά και στο γεγονός ότι κατάφερε να συγκροτήσει μία ομάδα από  νέους κυρίως  ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή, ξέρουν τα προβλήματά της, έχουν να προτείνουν λύσεις.Έτσι τα μεγάλα ποσά που σπατάλησε ο Μπάτσης και οι ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε ο Μπάτσης πήγανε στον κουβά από την πρώτη Κυριακή .

 

Γι' αυτό η “ΑΛΜΩΠΙΑ  ΨΗΛΑ ” κατάφερε να ξεχωρίσει απ' τους υπόλοιπους συνδυασμούς και να είναι αυτή που αναλαμβάνει τα ηνία  τόπου  από  1-1-2024   

 ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ . 

 

7 σχόλια:

  1. Πολλά τα 5 Χρόνια.
    Κάποιοι μιλάνε από τώρα για εκλογές.
    Αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές.
    Εκλογές ξανά . . . Το πρώτο ΣαββατοΚυριακο του Οκτωμβριου, του 2028 !!!!!
    Φ Ι Λ Α Κ Ι Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη κάνεις παρέα με αλκοολικούς που ακόμη δεν κατάλαβαν οτι οι εκλογές τελείωσαν και ζητάνε ακόμη εκλογές.Εσένα σε συμβουλεύω να κόψεις τα μαλακά και να είσαι πιό σεμνή.Ακούς εκεί φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Ο κ. Παρούτογλου όντως δεν σήκωσε το γάντι ακόμη κι όταν προκλήθηκε με τις πλέον αισχρες κατηγορίες. Θεσμικά όμως, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, κατηγόρησε πολλές φορές, ανοιχτά, τον απερχόμενο δήμαρχο για πλιάτσικο στα Λουτρά, για κατάτμηση έργων και προμηθειών, για κακοδιαχείριση, για συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους. Τώρα πια είναι ο Δήμαρχος. Θα διερευνήσει όλες αυτές τις κατηγορίες που ο ίδιος εκστόμισε ή θα δώσει συγχωροχάρτι στον απερχόμενο;; Η κοινωνία πάντως απαιτεί δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και με τα καταλογισθεντα στους πρώην δημάρχους της ανατολικής "αμαρτίας"που η αυλή τους σε θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρό νέε δήμαρχε μήν το ξεχνάς αυτό

      Διαγραφή
  3. Όταν γράφεις κείμενο, το υπογράφεις.λοιπον ούτε ο μπατσης ούτε ο παρουτογλου δεν κάνουν για δήμαρχοι. Όσο και να θες να ψηλώσει τον Μπινο ήταν ο χειρότερος. Οι δε ψηφοφόροι όλοι για κάνα δίμηνο η προσωπικό συμφέρον. Αυτοί είμαστε αυτοί μας πρέπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ λάθος επιλογή η Πολυξένη στη συγκεκριμένη θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προκληση για τον Παρουτογλου είναι αν θα μπορέσει να εχει αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, να ειναι δήμαρχος για την πλειοψηφία των κατοίκων της Αλμωπίας και αυτό θα κριθεί μετά απο 5 χρόνια στις επόμενες εκλογές..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)