Παρόλο που η τάση του πληθωρισμού είναι καθοδική, οι τιμές στα τρόφιμα ακολουθούν την ανιούσα, ενώ ο περιορισμός της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA.
Στο ρεπορτάζ
καταγράφονται τα βασικά είδη διατροφής, τα οποία αναγκάστηκαν οι έλληνες
καταναλωτές να περιορίσουν λόγω της ακρίβειας.
- Ελαιόλαδο: -10,8%
- Γιαούρτι: -7%
- Ψάρια: -6,7%
- Γάλα: -5,5%
- Φρούτα: -4,2%
- Κρέας: -2,2%
- Τυρί: -2%
- Ψωμί - είδη αρτοποιίας: -1,5%
- Ζυμαρικά: -1,3%
- Λαχανικά: -1,3%
- Ρύζι: -1,1%
Αποκαλυπτική έρευνα: Κυρίως «ελληνικό» και όχι «διεθνές» ζήτημα η ακρίβεια, λένε 6 στους 10 πολίτες
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ακρίβεια που συνεχίζει να «τρέχει» με «σπασμένα φρένα», αποτελούν τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας, από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, στην περιφέρεια Αττικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 95% των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια. Μάλιστα, οι έξι στους δέκα (57%) απαντούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ τέσσερις στους δέκα (38%) ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής που συμμετείχαν στην έρευνα.
«Αγκάθι» η εξασφάλιση βασικών αγαθών για 6 στους 10
Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια, το 87% το χαρακτηρίζει ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό.
Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) από έξι στους δέκα συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από τρεις στους δέκα, είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το 34% δεν έκανε διακοπές λόγω ακρίβειας
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%)
απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους
τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια
χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές), ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) -άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα».
Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.
Τι λένε οι πολίτες για την κλιματική κρίση
Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της, απασχολούν («Πολύ» και «Αρκετά») οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο: 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες / επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»).
Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας.
Απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας από το 64%
Μικρή αύξηση (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2022) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 54% ανησυχούν (από 49%), ενώ 44% δεν ανησυχούν (ίδιο ακριβώς ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση). Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται και (μόνο) στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων: 55% ανησυχούν (από 54%) και 43% δεν ανησυχούν (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης φοράς)!
Περίπου αμετάβλητη εικόνα (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνεται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 34% αισιόδοξα (από 36%) και 64% απαισιόδοξα (από 63%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες, όπου το 39% (από 42%) απαντά αισιόδοξα και το 60% (από 58%) απαισιόδοξα.
«Κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει όλο αυτό»
Για τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει:«Όταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει όλο αυτό καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία.
Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουμε εισέλθει σε μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών φαίνονται και στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ενώ και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.
Η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ανοιχτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά στο «μάτι» του κυκλώνα».
Πηγή: ieidiseis.gr
Και γιατί να φάνε από αυτά τα 11 είδη, Να φάνε σανό που έχουν συνηθίσεις και τους αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή