- Κατέρρευσαν Ρόδος, Ηράκλειο, Εδεσσα
Η πανδημία φρέναρε τη διάλυση του ΕΣΥ, αλλά η συστηματική απαξίωση των δομών Υγείας είναι εμφανής.
Από το 2019 που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση, το ΕΣΥ βιώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής απαξίωσης. Μπορεί η πανδημία να φρέναρε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση η διάλυση-ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ωστόσο η συστηματική απαξίωση των δομών Υγείας είναι εμφανής. Τα δε αποτελέσματα αυτής έχουν κάνει την κατάσταση αφόρητη για εργαζόμενους, μα κυρίως για ασθενείς.
Τα περιστατικά που το αποδεικνύουν είναι πολλά, ωστόσο μόνο αυτά των τελευταίων ημερών αποτυπώνουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο τη δύσκολη κατάσταση. Η περίπτωση του παιδιού που αναγκάστηκε να μεταφερθεί από το Καστελόριζο στην Τουρκία και όχι στη Ρόδο δείχνει την κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο:
- Στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 215 μόνιμοι και 80 συμβασιούχοι.
- Λειτουργούν μόνο 2 από τις 7 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.
- Υπηρετούν μόνο 2 αναισθησιολόγοι.
- Λειτουργούν μόνο 6 κλίνες ΜΕΘ Ενηλίκων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν και γίνονται αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών.
- Υπηρετούν μόνο 4 εντατικολόγοι και 2 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές
- Δεν λειτουργεί ΜΕΘ Παίδων και τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ διακομίζονται στην Αθήνα.
- Δεν λειτουργεί ΜΕΘ Νεογνών και τα βρέφη διακομίζονται στην Κρήτη.
- Δεν υπηρετεί κανείς ενδοκρινολόγος και τους ασθενείς παρακολουθούν ειδικευμένοι παθολόγοι στο Ιατρείο Μεταβολικών Νοσημάτων.
- Δεν υπηρετεί κανείς παιδοορθοπεδικός, γι’ αυτό οι γονείς του 3χρονου παιδιού αναγκάστηκαν να πάνε στην Αττάλεια για να χειρουργηθεί άμεσα.
Μη λειτουργικό το 7ο νοσοκομείο της χώρας
Ηδη στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν διακοπεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Ωστόσο, από τις 15 Οκτωβρίου αναστέλλεται η λειτουργία και των τακτικών και απογευματινών ιατρείων. Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου περιγράφουν πρωτοφανείς καταστάσεις, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο 7ο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας Μανώλης Μενεγάκης περιγράφει στο cretalive.gr με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο νοσοκομείο, αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα τη σοβαρή έλλειψη γιατρών σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού και επικουρικού προσωπικού. Το μέλος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Δημήτρης Φλυτζανής σημείωσε πως η απόφαση για παύση και των τακτικών και απογευματινών εργασιών οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού (και όχι μόνο) προσωπικού. Ο χειρουργός, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου, Γιώργος Κωστάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως το «σημείο μηδέν» έχει έρθει για το Βενιζέλειο. Ο Γ. Κωστάκης υπογραμμίζει ότι και οι ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται ομαδικά, αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση, καθώς «το Βενιζέλειο αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τους εκπαιδεύσει». «Το πρόβλημα είναι πια στα χέρια του υπουργείου» αναφέρει.
Χειρουργεία τέλος και στην Έδεσσα
Αλλο ένα κρούσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής φαίνεται στο Νοσοκομείο Εδεσσας, που σταματάει τα τακτικά χειρουργεία με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλος Πολάκης.
Κίνδυνος για τους πολίτες
Η συνολική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη για τους πολίτες. Σε συνδυασμό δε με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αναφορικά με τη δημόσια Υγεία, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής τα επόμενα χρόνια και τις δαπάνες Υγείας που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν οι νέες υγειονομικές προκλήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες...
Ναι αλλά ο Κούλης είναι γκόμενος.
ΑπάντησηΔιαγραφή