Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς προμήθειες: Τα οφέλη και τα “δόκανα” στη φοροδιαφυγή

Ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς προμήθειες: Τα οφέλη και τα “δόκανα” στη φοροδιαφυγή 

 

 

 Με την αξιοποίηση συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται άμεσα, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές.

Μήνυμα στους ελεύθερους επαγγελματίες να να συνδέσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έστειλε ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που προβλέπει δέσμη μέτρων για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό. Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, ,έσω του συστήματος IRIS, οι καταναλωτές εξασφαλίζουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες, ενώ δημιουργείται και ένα “ανάχωμα” στη φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι βασικό πρόταγμα. Όπως είπε, έχουν γίνει βήματα και από άλλες κυβερνήσεις, τα οποία όμως δεν είναι επαρκή.

Το κενό ΦΠΑ, σημείωσε ο υπουργός, που ήταν 24% έχει μειωθεί στο 14% και στόχος είναι να πάει στο 9% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, κάτι που θα εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα ετησίως.

Σε σχέση με την επέκταση των υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (IRIS) προωθούνται τα εξής:

– οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει

– Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

– Οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήμερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, στο εξής θα υποχρεούνται να δέχονται και τα συστήματα άμεσης πληρωμής. Η υποχρέωση θα ισχύσει από 1.12.2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.

Με την αξιοποίηση συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται άμεσα, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές, ενώ η σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με σύστημα άμεσων πληρωμών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε εθελοντική βάση για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές σε εμπόρους και αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διεκπεραιώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς προμήθεια για ποσά μέχρι 500 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, παράλληλα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι σύντομα θα νομοθετηθούν οι πρωτοβουλίες για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς και για ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως επεσήμανε, στόχος δεν είναι να επιβληθούν υψηλότεροι συντελεστές, αλλά «να στραφούμε σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις διασταυρώσεις». Σημείωσε ότι δεν στοχοποιείται καμία κοινωνική ομάδα, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Παρουσιάζοντας δε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, υπενθύμισε ότι από το 2019, ενώ μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, έχουμε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου εξαιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης του τουρισμού, των μισθών – συντάξεων καθώς και της εκτεταμένης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρόσθεσε ότι παρά τον κορωνοϊό και την ενεργειακή κρίση, την προηγούμενη τετραετία είχαμε αύξηση των επενδύσεων, μόνο το 2022 κατά 48%, ρεκόρ όλων των τελευταίων δεκαετιών στις εξαγωγές, αποκλιμάκωση του χρέους από 172% του ΑΕΠ το 2022 σε 159% το 2023 και 152%, όπως προβλέπεται το 2024, μείωση της ανεργίας από 17,5% το 2019 στο 10,8% τον περασμένο Αύγουστο.

«Δεν πάμε να εφεύρουμε τον τροχό. Προσπαθούμε να πάρουμε στοιχεία από τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το εφαρμόσουμε εδώ. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο από το 2019 και έτσι θα συνεχίσουμε. Γιατί ένα οικοδόμημα που είναι σωστό δεν το κατεδαφίζεις.

Κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον, ιδιαίτερα μετά από την φοβερή δεκαετία που προηγήθηκε, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, γιατί αυτό λέει η συνείδησή μας. Το 2024 θα είναι μια χρονιά ακόμα πιο θετική όχι γιατί το προβλέπουμε, αλλά γιατί δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε τα πράγματα να πάνε καλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)