Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Εθνικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο - Πώς η Τουρκία «προσαρτά» ελληνική βραχονησίδα δήθεν για ασκήσεις

Εθνικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο - Πώς η Τουρκία «προσαρτά» ελληνική βραχονησίδα δήθεν για ασκήσεις
 
 
 
Σιωπή από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του «ελληνοτουρκικού διαλόγου» με τον Ταγίπ Ερντογάν.


Γράφει ο
Απορίες προκαλεί η υποτονική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και η σιωπή της αντιπολίτευσης για την αιφνίδια τουρκική πρόκληση στη βραχονησίδα Ζουράφα, έξι μίλια ανατολικά της Σαμοθράκης. Η πρόθεση της Τουρκίας να την συμπεριλάβει σε ναυτικές ασκήσεις της, υποδηλώνει σχεδιασμό να την ιδιοποιηθεί και αυτό αποτελεί κακή εξέλιξη για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα, είναι ίσως ότι πιο πολύτιμο έχει στον… ουρανό του Αιγαίου.

Αν περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, η κίνηση στον αέρα θα υπόκειται στο FIR Κωνσταντινούπολης και η Ελλάδα, εκτός των άλλων, χάνει τον έλεγχο κρίσιμων αεροδιάδρομων, που τελούν υπό ελληνική εποπτεία- όπως είναι ο Β-7.

Η Αθήνα αρκέστηκε σε διαρροές δυσφορίας για την εξέλιξη, αλλά δεν προσέφυγε στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, για τα προστατεύσει ένα κρίσιμο κυριαρχικό δικαίωμα, αν όχι ελληνικό έδαφος-ούτε έκανε διάβημα στη Άγκυρα.

Ανεπισήμως διακινείται ότι η χλιαρή αντίδραση εντάσσεται στον «συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο», που ξεκίνησε με την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, και σε αυτό το πλαίσιο αποφεύγονται πρωτοβουλίες με στρατιωτική περιεχόμενο.

Εκ των πράγματων όμως, προκύπτει ότι η Άγκυρα θεωρεί πως αυτή η δέσμευση αφορά μόνο την Ελλάδα, και όχι και την ίδια.

Η βραχονησίδα Ζουράφα, ορίζει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα και τα ελληνικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο.

Vraxonisida zourafa 9e422

Εκτός από τα πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα -για τη διεκδίκηση των οποίων η Τουρκία είχε εντάξει, επί Σημίτη, τη Ζουράφα στις «γκρίζες ζώνες»- ενδεχόμενη αλλαγή στον αέρα θα στερήσει από την Ελλάδα ζωτικής σημασίας δικαιώματα στον εναέριο έλεγχο της περιοχής.

Αν Άγκυρα παραμείνει ανενόχλητη να επιβάλει δικό της F.I.R στην περιοχή, θα υπάρξει ανατροπή της επιχειρησιακής ευθύνης σε βάρος του F.I.R Αθηνών, και στις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης μεταξύ των δυο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση με τον ιδιαιτέρως ανεκτικό Πρωθυπουργό απέναντι στον Ερντογάν και με τον «αδιάφορο» Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ανέχεται αυτή την εξέλιξη, η δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της.

Από τη πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με τον άπειρο Στ. Κασσελάκη επικεφαλής - που χαράσσει εξωτερική πολιτική με τις υποδείξεις του Βαγγ. Καλπαδάκη και «μπροστινή» τη Ρένα Δούρου, ως «τομεάρχισσα» κοιμάται τον ίδιο ύπνο.

Η στάση της Κουμουνδούρου είναι ανεξήγητη αν ισχύει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε ομογενείς όταν βρέθηκε την Αμερική ότι «ο πρωθυπουργός προχωράει σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία»- κάτι, που επιβιώνουν έγκυρα δημοσιεύματα , αλλά και ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)