Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Ποινικές ρήτρες 25 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το υπουργείο Άμυνας με την έγκριση Δένδια στην γερμανική Krause (KMW) για την δεκαετή καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης για την αγορά των αρμάτων Leopard.
Πρόκειται για υλοποίηση εισήγησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που απο το 2022 δεν υλοποιούσε ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πρόκειται για μια χρονίζουσα υπόθεση που έχει βαλτώσει από την περίοδο των μνημονίων και τις μέρες Σόιμπλε που ζητούσε επίμονα και ανενδοίαστα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Η γερμανική εταιρία KMW έχει πάει στην διαιτησία και για καθυστερήσεις με υπαιτιότητα της μνημονιακής Ελλάδας ζητάει 170 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Από την πλευρά της η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια χειρίστηκε με επιπολαιότητα και περισσή αφέλεια το όλον θέμα καταφεύγοντας την περίοδο 2019-2022 σε γυρολόγους και μαθητευόμενους μάγους.
Επισήμως το υπουργείο Άμυνας παρέπεμπε την KMW στην νόμιμη επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΓΕΣ & της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ευελπιστώντας ότι θα κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του μνημονίου και τις οικονομικές εκκρεμότητες με πλάγιο τρόπο. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε ένας παπατζής (σύμβουλος του Άκη ) ως κολλητός των Γερμανών και είχε γίνει στενός κορσές στο σύστημα Παναγιωτόπουλου πείθοντας τους όχι θα φτιαχτεί γραμμή παραγωγής αρματων στην Καβάλα, εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού Άμυνας.
Ο τύπος αυτός μπαινόβγαινε στο πεντάγωνο και την ΓΔΕ συμμετείχε σε συσκέψεις και έβριζε τα μέλη της Επιτροπής ότι κωλυσιεργούν εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.
Έτσι οι αξιωματικοί μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν εγγράφως τον συγκεκριμένο “αρλεκίνο” και στύλωσαν τα πόδια τους ζητώντας γη και ύδωρ από τους Γερμανούς ενώ έβλεπαν να κάθονται στο σκαμνί 500 συνάδελφοί τους που ήταν μέλη αντίστοιχων Επιτροπών σε εξοπλιστικά της περιόδου 1996- 2006…
Η καυτή πατάτα του συμβιβασμού ή μη με τη γερμανική KMW, έφτασε στα χέρια του Νίκου Δένδια, ο οποίος αποφάσισε να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποδεικνύοντας στον ΓΓ του υπουργείου Άμυνας να ενεργοποιήσει προ δεκαημέρου την ρήτρα των 25 εκατομμυρίων.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πλήρη ρήξη με την KMW καθώς τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις εκτός του οικονομικού στοιχείου προσλαμβάνουν και γεωστρατηγικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που ο νυν υπουργός Άμυνας διακηρύσσει ότι στρατηγικός του στόχος στο συγκεκριμένο υπουργείου είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας ενταγμένης στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου