Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Νέο άλμα στις τιμές των τροφίμων ενόψει γιορτών - Στο +31,4% το ελαιόλαδο

Νέο άλμα στις τιμές των τροφίμων ενόψει γιορτών - Στο +31,4% το ελαιόλαδο
 
 
Στο 9% οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό
Μπορεί ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο να έπεσε στο 3% από το 3,4% του Οκτωβρίου, οι τιμές στα τρόφιμα ωστόσο συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και η ακρίβεια να πονοκεφαλιάζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.



Ειδικότερα, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021.
 
 Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Για παράδειγμα 31,4% ακριβότερα από πέρυσι είναι τα έλαια, 12% τα φρούτα και 10,8% τα λαχανικά. Το μεταλλικό νερό και οι χυμοί κοστίζουν 13,3% υψηλότερα.

Παράλληλα, 11,8% υψηλότερα είναι οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ καταγράφονται ανατιμήσεις 5,1% στα ενοίκια.

Αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου (-53,3%) και τα καύσιμα-λιπαντικά (-9,3%).

Σύγκριση Νοεμβρίου 2023 με Οκτώβριο 2023

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,4% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 1,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 1,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία-κυλικεία.
  • 0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αυγά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.
  • 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)