Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Βήχας: Πότε είναι Covid, γρίπη, κρυολόγημα ή RSV

 Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

 

 
Ο βήχας είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Covid-19. Όμως είναι επίσης και τυπικό σύμπτωμα πολλών άλλων παθήσεων. Πώς θα μάθουμε τι έχουμε ανάλογα με τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Είναι δεδομένο ότι τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων αύξησαν τα κρούσματα εποχικών λοιμώξεων, ενώ αναμένεται και νέα αύξηση με τις συγκεντρώσεις και της πρωτοχρονιάς.

Καθώς ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα των περισσότερων αναπνευστικών ιών, όταν κάποιος βήχει, είναι φυσιολογικό να διερωτάται τι έχει και που οφείλεται.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε μέσω των συμπτωμάτων και χωρίς τεστ, να προσδιορίσουμε τι είδους λοίμωξη έχουμε ή εάν ο βήχας οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

Ο παρακάτω πίνακας αναλύει ορισμένα κοινά συμπτώματα των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Ο πίνακας που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο βήχας σας οφείλεται σε Covid-19 ή κάποια άλλη πάθηση.


Κρυολόγημα Γρίπη RSV Covid


Έναρξη συμπτωμάτων 1-3 ημέρες μετά την έκθεση 1-4 ημέρες μετά την έκθεση 4-6 ημέρες μετά την έκθεση 2-14 ημέρες μετά την έκθεση


Πυρετός Σπάνιος Συχνά Συχνά Συχνά


Βήχας Ήπιος Συχνά Συχνά Συχνά


Ναυτία ή διάρροια Όχι Κάποιες φορές Όχι Κάποιες φορές


Άλλα συμπτώματα Φτέρνισμα, πονόλαιμος και καταρροή ή βουλωμένη μύτη Κόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλος Καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλος Πόνος στο σώμα, απώλεια οσμής ή και όσφρησης, κόπωση

 

Ωστόσο, ο οριστικός τρόπος για να το εξακριβώσετε είναι μέσω των τεστ.

Υπάρχουν τεστ για Covid, για γρίπη, αλλά και δίπλα τα οποία δείχνουν αν κάποιος έχει γρίπη, κορονοϊό ή και τα δύο μαζί.

Μπορείτε επίσης να εξεταστείτε για RSV με ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ που γίνεται με ρινικό επίχρισμα σε διαγνωστικά εργαστήρια.

Για το κοινό κρυολόγημα, ενώ δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις, μερικές φορές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις.

Εάν ένας επαγγελματίας υγείας αποκλείσει την Covid-19, τον RSV και τη γρίπη, το κρυολόγημα θα μπορούσε να είναι η πιθανή αιτία ενός βήχα.

Το κοινό κρυολόγημα τείνει επίσης να μην διαρκεί τόσο πολύ όσο η γρίπη, ο RSV ή η Covid-19.

Ποια είναι η θεραπεία για τον βήχα της Covid-19;

Εάν έχετε βήχα λόγω Covid-19, μπορεί να νιώσετε δυσφορία στο στήθος, διακοπές του ύπνου και ανησυχία όταν προσπαθείτε να ξεκουραστείτε.

Ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε ειδικά τον βήχα σας περιλαμβάνουν:

Πίνετε άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε το λαιμό σας υγρό και μειώνει τον ερεθισμό.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ψυχρής ομίχλης αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι πολύ ξηρός. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους με την πόρτα κλειστή για να παράγετε άφθονο ατμό.

Καταναλώστε κρύες ή ζεστές τροφές, όπως γρανίτες, ζεστό τσάι ή σούπα. Όλα αυτά μπορούν να καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό και να μειώσουν τον βήχα.

Αν είναι ιδιαίτερα έντονος και σας ενοχλεί, εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε σιρόπι για τον βήχα.

Καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. (Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι για λόγους ασφαλείας).

Οι 4 απαντήσεις για τον βήχα της λοίμωξης Covid-19

Πόσο διαρκεί ο βήχας όταν έχω Covid-19;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, στην οποία συμμετείχαν άτομα που είχαν νοσηλευτεί για Covid-19, περίπου το 2,5% ανέφερε βήχα που διήρκεσε 11,2 μήνες μετά τη νοσηλεία.

Ενώ ο βήχας των περισσότερων ανθρώπων δεν διαρκεί τόσο πολύ, μια ανασκόπηση του 2021 του researchTrusted Source, διαπίστωσε ότι περίπου το 19% των ανθρώπων εμφανίζουν βήχα αφού έχουν ξεπεράσει τα περισσότερα από τα συμπτώματα της Covid-19.

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών από τη βλέννα, τη σκόνη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Ο βήχας μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ερεθισμένων αεραγωγών. Ακόμη και μετά την ανάρρωση από Covid-19, οι αεραγωγοί σας μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Ο βήχας της Covid-19 επιδεινώνεται τη νύχτα;

Ο βήχας τείνει να χειροτερεύει τη νύχτα όταν κάποιος έχει Covid-19, για αρκετούς λόγους.

Εάν έχετε ρινική καταρροή, η κατάκλιση μπορεί να επιδεινώσει τη μεταρινική σταγόνα. Αυτό σημαίνει ότι η βλέννα τρέχει στο πίσω μέρος του λαιμού σας, ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας βήχα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο ξηρός βήχας σας είναι χειρότερος τη νύχτα επειδή συνήθως βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός και άρα πιο ερεθιστικός για τους αεραγωγούς σας.

Η χρήση ενός υγραντήρα δροσερού νέφους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του φαινομένου.

Είναι χαρακτηριστικός ο βήχας με βλέννα σε άτομα με Covid-19;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, περίπου το 67% των συμμετεχόντων με Covid-19 παρουσίασαν ξηρό βήχα.

Ο ξηρός βήχας δεν ανασύρει βλέννα. Το υπόλοιπο 33% αναφέρει ότι βήχει βλέννα ή φλέγμα.

Μπορεί η Covid-19 να προκαλέσει βήχα με αίμα;

Ο βήχας με αίμα (αιμόπτυση) είναι ένα πολύ σπάνιο σύμπτωμα της Covid-19.

Περίπου 1% με 5% των ατόμων με Covid-19 εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα.

Είναι πιο συχνό εάν η λοίμωξη Covid κινδυνεύει να γυρίσει σε πνευμονία.

Η αιμόπτυση μπορεί να αποτελέσει επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ως εκ τούτου, εάν βήξατε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αίμα, επισκεφτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Γιατρό θα πρέπει να επισκεφτείτε και αν αισθάνεστε δύσπνοια μετά τον βήχα.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)