Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Στην «εντατική» με… χαρτί απορίας: 4 στους 10 επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφάλιση υγείας

 

Στην «εντατική» με… χαρτί απορίας: 4 στους 10 επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφάλιση υγείας


Σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να έχουν «ασφαλιστική ικανότητα»

Η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μαρκαριστεί σαν την πληγή των δημοσιονομικών στόχων (αύξηση κρατικών εσόδων) και, χρεωμένοι, εξωθούνται ακόμη και σε νοσηλεία με χαρτί απορίας…

Σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν περιθώριο ενός μήνα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε από την 1η Μαρτίου να έχουν «ασφαλιστική ικανότητα». Δηλαδή πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε διαφορετική περίσταση θα έχουν ευχέρεια επίσκεψης μόνο σε δημόσια νοσοκομεία με «χαρτί απορίας». Ακόμη και τα φάρμακα θα πρέπει να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Advertisement
Μετά από τέσσερα χρόνια παρατάσεων και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πιέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν.

Και φέτος, δεν έχουν καν την ευχέρεια να επιλέξουν την καταβολή των ελάχιστων ασφάλιστρων για υγειονομική περίθαλψη (62,4 ευρώ το μήνα), χωρίς την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών για κύρια σύνταξη (175,83 ευρώ στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση συν 10 ευρώ υπέρ ασφάλισης κατά της ανεργίας). Τακτική που ίσχυσε πέρυσι, σε προεκλογικό χρόνο, μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τις οικογένειές τους

Ωστόσο, αυτή η τακτική, της μερικής δηλαδή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών δεν φαίνεται να αποδίδει στα δημόσια οικονομικά… Οι οφειλές τόσο προς τον ΕΦΚΑ (ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ), όσο και την εφορία (συνολικά άνω των 110 δις) αυξήθηκαν κι άλλο. Σχεδόν οι 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (500.000 από ένα σύνολο 1,3 εκ.) έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Μείωση σύνταξης

Σε αυτή την έκρηξη των οφειλών, εκτός από την ευχέρεια που δόθηκε πέρυσι για πληρωμή μόνο των εισφορών υγείας, συντέλεσε και ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της ακρίβειας, ενώ το κύριο μέρος της κατανάλωσης κατευθύνεται στα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση ωστόσο, αντί να επαναφέρει τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών, τους περικόπτει τις συντάξεις. Είτε με την διαγραφή ασφαλιστέου χρόνου μετά από αίτηση του δικαιούχου (και αφαίρεση των συνακόλουθων εισφορών-μείωση της οφειλής), είτε με την παρακράτηση ακόμη και του 60% της αναλογούσης σύνταξης για την ρύθμιση του χρέους.

Αύξηση φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών όρισε τα 10.920 ευρώ σαν ελάχιστο ετήσιο κέρδος για κάθε ελεύθερο επαγγελματία και, μάλιστα, αναδρομικά για το 2023 (εκκαθάριση και καταβολή του αναλογούντος φόρου τον Ιούνιο φέτος). Και το εν λόγω ποσό τεκμαρτού εισοδήματος θα αυξηθεί από την Απρίλιο του 2024 καθώς έχει συνδυαστεί με το ελάχιστο μισθό ανειδίκευτου εργάτη, ο οποίος πρόκειται να αναπροσαρμοστεί ακριβώς σε δυο μήνες…

Να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος έχει χρέη στον ΕΦΚΑ και δεν τα έχει ρυθμίσει μέχρι 29/2/2024, σταματάει να έχει ευχέρεια προμήθειας φαρμάκων με χαμηλή συμμετοχή (θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο του αναγραφόμενου στο σκεύασμα ποσό), ενώ θα έχει πρόσβαση μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

Ρύθμιση ασφαλιστικής ικανότητας

Με τη ρύθμιση αποκτά «ασφαλιστική ικανότητα», αλλά μόνο για όσο διάστημα αυτή τηρείται. Η δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα ανασταλεί σε περίπτωση διακοπής της ρύθμιση…

Έτσι, μετά από μια οικονομική κράση που διαρκεί πάνω από 14 χρόνια, συν την πανδημία και την έκρηξη της ακρίβειας, η άλλοτε ραχοκοκαλιά της απασχόλησης και η «λιπαντική» ουσία της οικονομίας, οι επαγγελματίες και η μικρομεσαία τάξη, καταρρέουν. Η δε κυβέρνηση επιταχύνει την εξαθλίωση των, είτε με τον τεκμαρτό φόρο, είτε λόγω αποκλεισμού των μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης (για το οποίο απαιτείται τραπεζική έγκριση και ιδία συμμετοχή που ελάχιστες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν).

4 σχόλια:

  1. υπάρχει μια οργανωμένη τάση να χτυπηθούν οι μαγαζάτορες.
    Έλεγχος αυστηρός στον εργοδότη αν κόλλησε τα ένσημα και πλήρωσε τον εργαζόμενο.
    Ο εργαζόμενος ελέγχεται από κανεναν? όχι.
    Ο εργοδότης αν πάθει κάποια ζημιά θα πρέπει να έχει ασφαλίσει απο μόνος του το μαγαζί του ,αν μπουν νερά, αν κάνει παγωνιά και δεν έρθουν πελάτες? δικό του πρόβλημα.
    Ακόμα και οι αγρότες αν πάει κάτι στραβά...βγαίνουν στους δρόμους και κερδίζουν κατι.
    Φορολογικά ,αν ένας αγρότης έχει κέρδη 10χιλ ευρώ δεν πληρώνει κανένα φόρο...αν ένας τσαγγάρης ή μία μοδίστρα έχει 10χιλ κέρδη πληρώνει :3χιλιάδες φόρο!!!
    Συμπέρασμα? μόνο οι τρελοί ανοίγουν μαγαζιά ή τα κορόιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάμε στον πρόεδρα του εμπορικού σύλλογα να στείλει μαι βαρβάτη επιστολή διαμαρτυρίας με εσώκλειστο το καλσόν που έχει σκίσει να χεστούν πάνω τους. Πρόεδρα σιγά σκίσε το καλσόν μη ξυπνήσουν τα μέλη. Σεβασμός στον ύπνο του άλλο.

      Διαγραφή
  2. Κανονικά θα έπρεπε και ο εργαζόμενος να κινδυνεύει με πρόστιμο αν δεν αποδίδει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εκατό βουρδουλιές και 12 χρόνια εξορία.
      Αλλά τότε πόσες έπρεπε να φάει όποιος χρωστάει μισό δις στις τράπεζες και δεν αποδίδει; π.χ ένα κόμμα.
      Ουπς. Άστο. Να φάει τόσο βούρδουλα ο Κούλης. Πλήρωσε εσύ.

      Διαγραφή

(3)