Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ξεσηκώνονται οι αγρότες

 agrotes tripoli

 

Στους δρόμους και οι Ευρωπαίοι αγρότες, γενικευμένη η αντίδραση στις «πράσινες» μεταρρυθμίσεις

 
Ξεκίνησαν χθες κινητοποιήσεις σε Αγρίνιο και Τρίπολη ● Αύριο βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες στη Θεσσαλία, την Παρασκευή στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη ● Ζητούν στήριξη των παραγωγών και ελέγχους για την αισχροκέρδεια από το χωράφι στο ράφι και για τη νοθεία σε ΠΟΠ προϊόντα όπως η φέτα ● Και ο Αυγενάκης «αγρόν ηγόραζε»...

Σε μαζικά μπλόκα βγαίνουν από αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης χώρας, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και την εξαίρεση από τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, όπως και την ανακούφισή τους από τις φυσικές καταστροφές.

  Την ίδια ώρα κι εν μέσω των δυναμικότερων αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Χθες ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στο Αγρίνιο, στον Βόλο, στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και στην Τρίπολη, σήμερα μπαίνουν στον χορό αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και έπεται συνέχεια, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να μετρούν τρακτέρ και δυνάμεις.

Για τη χθεσινή μαζική κινητοποίηση των αγροτών της Πελοποννήσου μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Βρουλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ):

«Ήρθαν οι αγρότες από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Προς το τέλος της εβδομάδας θα κλιμακώσουμε πηγαίνοντας με τα τρακτέρ σε κόμβους εθνικών οδών και πρωτεύουσες νομών. Ηδη στη Μεσσήνη έχουν βγει τα τρακτέρ. Για τις υποκινούμενες κινητοποιήσεις απαντάμε ότι ο κ. Αυγενάκης και το Μαξίμου θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό και να καθίσει ο κόσμος στα σπίτια του, καλώντας παρασκηνιακά μέσω δικού τους μηχανισμού τους αγρότες να μη συμμετέχουν. Στις κινητοποιήσεις είδαμε αγρότες από όλους τους πολιτικούς χώρους».

Οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και της Φθιώτιδας θα βγουν στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 την Τετάρτη το μεσημέρι. «Την Τετάρτη ο κ. Αυγενάκης θα πάρει την απάντησή του. Αν έχει δίκιο, δεν θα έχει μεγάλη συμμετοχή, αν λέει όμως ψέματα, η Καρδίτσα θα πλημμυρίσει από τρακτέρ. Θα δει μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Εάν μετά από αυτό συνεχίζει να θεωρεί ότι είμαστε υποκινούμενοι, δεν ξέρω, αλλά νομίζω θα εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλλας.

Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν μόνο τα κλαδικά αιτήματα των αγροτών αλλά και για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών με γρηγορότερες αποζημιώσεις. Μέσα στο Σαββατοκύριακο προηγήθηκε σειρά συσκέψεων σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα, η Γαλήνη, η Αγιά, ο Τύρναβος και η Καρδίτσα, καθώς και στον Ριζόμυλο, στη Ζαγορά, στη Μακρινίτσα και στα Κανάλια Φερών στη Μαγνησία. Την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις αγρότες από τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Φθιώτιδα, ενώ από την Κυριακή και μετά ξεκινούν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Κρήτης.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση για τη συνέχιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, με τους αγρότες να βλέπουν τις τιμές παραγωγού να παραμένουν σχετικά καθηλωμένες, την ώρα που οι τιμές στα ράφια γίνονται απλησίαστες…

Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε ορισμένα προϊόντα που βρίσκονται τώρα σε περίοδο συγκομιδής: τα ακτινίδια ξεκινούν από τα 90 λεπτά στον παραγωγό και φτάνουν τα 2,25 ευρώ στον καταναλωτή (και μάλιστα εντός Θεσσαλίας!), τα λεμόνια και τα πορτοκάλια φεύγουν από τους παραγωγούς στα 0,40 ευρώ και πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έναντι 0,90 ευρώ και τα μήλα στάρκιν ξεκινούν από 0,5 έως 0,6 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς για να διατίθενται στα ράφια μεταξύ 1,45 και 1,85 ευρώ το κιλό.

Επίσης, ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η ύπαρξη πολιτικής βούλησης ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και τα συνεχόμενα φαινόμενα νοθείας στη φέτα.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών καθώς οι ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή. Ο ΣΕΚ ζητά την άμεση στήριξη των αγροτών-κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων στις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Θεσσαλίας ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και διευρυμένη σύσκεψη για την προστασία της ελληνικής παραγωγής γάλακτος και της φέτας.

Πρόκληση Αυγενάκη

Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που έδωσε χθες στους σταθμούς ΣΚΑΪ και Παραπολιτικά, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε μεν σε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών μέσω του διαλόγου, όμως επανέλαβε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν συγκεκριμένη κομματική προέλευση. «Πρόκειται για στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις -κατά βάση του ΚΚΕ- με τη συνεπικουρία των ελαχίστων δυνάμεων που διατηρούν στον χώρο αυτό το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι ελάχιστοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Όντας για άλλη μια φορά προκλητικός, χαρακτήρισε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου ως «ασυνάρτητες κραυγές», βλέποντας «βραχυκύκλωμα» και θεωρώντας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί από το ΥΠΑΑΤ λύσεις σε θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα χρονοδιαγράμματα για τις αποζημιώσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας λαμβάνουν αποζημιώσεις αυξημένες κατά 40% από εκείνες του «Ιανού», εκτιμώντας ότι θα έχουν εξοφληθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Οι αγρότες στη Γαλλία -αλλά και στην Ελλάδα- μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, με αιτήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής και τις επιπτώσεις που θα έχει η «Πράσινη Συμφωνία» στον αγροτικό τομέα. Πριν από τους Γάλλους και τους Έλληνες αγρότες δρόμους κλείνουν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι αγρότες, γενικευμένη η αντίδραση στις «πράσινες» μεταρρυθμίσεις

 Γερμανία, αγρότες, κινητοποιήσεις

Γαλλία

Στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ έχει αποκλειστεί ο αυτοκινητόδρομος Α64. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός της Γκαμπριέλ Ατάλ συναντήθηκε στο Παρίσι με εκπροσώπους των αγροτικών συνδικάτων, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που αφορά τον γαλλικό γεωργικό τομέα.

Φωτ. αρχείου από τη Γαλλία | AP Photo/Christophe Ena
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στόχος των γαλλικών κινητοποιήσεων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αγρότες στρέφονται επίσης και εναντίον των εθνικών κυβερνήσεων, τις οποίες κατηγορούν ότι «δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι πράσινες πολιτικές και η υψηλή φορολόγηση «τρώνε» τα κέρδη τους και απαιτούν περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις.

Οι αγρότες λένε ότι οι πολιτικές οικολογικής μετάβασης καθιστούν τους εθνικούς παραγωγούς μη ανταγωνιστικούς. Όχι μόνο καθιστά τα αγροκτήματα ασύμφορα, αλλά αναγκάζει τη Γαλλία να αγοράζει προϊόντα διατροφής από χώρες όπου τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι πιο αδύναμα όπως ισχυρίζονται.

Εν όψει και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Ρουμανία

Στη Ρουμανία, εκτός από τους αγρότες, τους δρόμους κλείνουν και οι οδηγοί φορτηγών για διάστημα μεγαλύτερο από μιάμιση εβδομάδα. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν χαμηλότερους φόρους και δικαιότερες επιδοτήσεις. Επίσης, διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης για βαριά μηχανήματα.

Ρουμανία, αγροτικές κινητοποιήσεις | AP Photo/Vadim Ghirda

Γερμανία

Στη Γερμανία, οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις από τον Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς συμφώνησε να καταργήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και διάφορα άλλα ωφελήματα που απολάμβαναν οι αγρότες. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, πήρε πίσω κάποια από τα μέτρα, αλλά οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Το Σάββατο, στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, οι αγρότες ενώθηκαν με οικολογικούς ακτιβιστές. Οι αγρότες λένε ότι υποστηρίζουν πλήρως τη φιλική προς το περιβάλλον, γενετικά μη τροποποιημένη γεωργία, αλλά για αυτό χρειάζονται επιδοτήσεις ή, τουλάχιστον, δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δίστασε να εφαρμόσει τέτοια μέτρα παρά το γεγονός ότι παρέδωσε τα αιτήματά τους στον υπουργό Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

Πληθωρισμός τροφίμων και αγροτική αποανάπτυξη

Στο μεταξύ, η ακρίβεια πλήττει όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Επίσης, περιορίζει την κατανάλωση, με ανάλογες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή.

Το 2023, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην Ε.Ε. μείωση κατά 9%.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο Άμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)