Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Χιλιάδες φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο για ιδιωτικά ΑΕΙ

 Πορεία

 

 Πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα διαψεύδουν την κυβέρνηση που μιλά για «θλιβερές μειοψηφίες» • Τέλος Φλεβάρη σκοπεύει να ψηφίσει το επίμαχο ν/σ αντί για αρχές του μήνα, όπως ήθελε αρχικά • Επεισόδια στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Τρίτη συνεχή εβδομάδα στους δρόμους φοιτητές, καθηγητές και γονείς, που διαμαρτύρονται ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψη του άρθρο 16 του Συντάγματος.

Το νέο, καθιερωμένο πλέον, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και ξέσπασαν επεισόδια στο ύψος του Πολυτεχνείου. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε δεκάδες άλλες πόλεις.

«Αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές» και «το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια και ανεργία, κάτω τα χέρια μας από τα πτυχία» φωνάζουν, μεταξύ άλλων, πάνω από 5.000 φοιτητές και μαθητές στην πρωτεύουσα, που ζητούν χρηματοδότηση για τη δημόσια Παιδεία αντί για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η πορεία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας συμμετέχουν στην κινητοποίηση ενώ έχουν προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας μέχρι τις 2 μ.μ.

Η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους.

Δείτε φωτογραφίες από τα φλεγόμενα οδοφράγματα στο κέντρο της Αθήνας

exarxeia_II_1bcf3.jpg

exarxeia_III_c41f0.jpg

exarxeia_IV_84ecf.jpg

exarxeia_V_9e6b1.jpg

Καθυστερούν το νομοσχέδιο

H κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας υποστήριζε πως η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων θα γινόταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο, εν μέσω του πανελλαδικού ξεσηκωμού. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε πως θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέλεξε να καταφερθεί εναντίον της μεγάλης κινητοποίησης των φοιτητών κάνοντας λόγο για «θλιβερές μειοψηφίες που γίνονται όλο και πιο μικρές και αντιδρούν μόνο και μόνο επειδή αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω».

Τον διαψεύδει όμως η πραγματικότητα. Περισσότερες από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη και πολλές ακόμα πραγματοποιούν αυτές τις μέρες συνελεύσεις.

Χαρακτηριστικές οι χθεσινές εικόνες πανηγυρισμών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που αποφάσισε τη συνέχιση κατάληψης μετά από μαζικότατη συνέλευση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι αποφάσεις των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, μεγαλώνει η λίστα της διαδικτυακής καμπάνιας «Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» που ήδη μετρά εκατοντάδες υπογραφές κι επιμένουν και οι μαθητικές καταλήψεις. (Βλ. «Τσουνάμι κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)