Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

«Ναι» του Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο των αγροτών με 3 προϋποθέσεις – 5.000 άτομα στο συλλαλητήριο

«Ναι» του Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο των αγροτών με 3 προϋποθέσεις – 5.000 άτομα στο συλλαλητήριο
 

 Τόσο οι αγρότες όσο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Τρίτης (20/02).

Σε επιφυλακή είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τους ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (20/02) στην Αθήνα.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (18/02), οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και δόθηκε το «πράσινο φως» ενόψει του αγροτικού συλλαλητηρίου της Τρίτης (20/02).

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να υπάρχει συνοδεία περιπολικών από τα μπλόκα προς την Αθήνα και αντίστροφα, δεν θα επιτρέπουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και θα βρίσκονται σε οριοθετημένο χώρο στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται πως – αρχικά – «όχι» ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στους αγρότες για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο πλευρών, το μεσημέρι της Παρασκευής (16/02), στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης – κατόπιν αιτήματος των αγροτών – ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν συναινεί στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ φέρεται να τους είπε ότι η κάθοδός τους μπορεί να γίνει με Ι.Χ. και λεωφορεία. Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ.

Πώς θα γίνει η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Το πρώτο κομβόι με τρακτέρ θα ξεκινήσει από τον Πλατύκαμπο και το Στεφανοβίκειο κατά τις 11:00 της Δευτέρας (19/02). Ένα δεύτερο κομβόι με τρακτέρ θα ξεκινήσει από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα περίπου την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΪ, 70 με 80 τρακτέρ θα κινηθούν τη Δευτέρα (19/02) στην Εθνική Οδό για να πάνε στο Κάστρο, όπου θα συναντήσουν άλλους συναδέλφους τους. Εν συνεχεία, το πρωί της Τρίτης (20/02), όλοι μαζί θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα. Μαζί τους θα βρίσκονται πολλοί μελισσοκόμοι με τα επαγγελματικά τους οχήματα, ενώ και περίπου 70 πούλμαν με 5.000 αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Παράλληλα, πολλοί αγρότες θα έρθουν στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

«Θα μείνουμε κάποιες ημέρες στο Σύνταγμα»

Μπορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στους αγρότες με τα τρακτέρ τους ενόψει της καθόδου τους στην Αθήνα, παρ' όλα αυτά οι αγρότες θα δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, μίλησε την Κυριακή (18/02) στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1 και – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Δεν θα μείνουμε ώρες στο Σύνταγμα. Θα μείνουμε κάποιες ημέρες». Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για 200 τρακτέρ απ' όλη την Ελλάδα και αναμένεται να φτάσουν στην Πλατεία Συντάγματος, την Τρίτη (20/02), κατά τις 18:30.

Αγρότες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν στην Αθήνα και με λεωφορεία, ο αριθμός των οποίων – σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγκο – θα φτάσει ακόμα και τους 5.000.

Νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους αγρότες

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που έκανε την Κυριακή (18/02) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα στους αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για το συλλαλητήριό τους που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη (20/02).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Αλλάζω θέμα. Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους – φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές».

Κατόπιν, ο ίδιος πρόσθεσε: «Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών – και των Ελλήνων επομένως – από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 01/01 έως 31/12/2024. Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». 

Πηγή: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Τώρα είναι η ώρα να μπούμε όλοι μέσα στο μπουρδ στην βουλή ήρθε ή ώρα τώρα ή ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να κάνομεν μιαν Επανάστασην όπως της 21ης Απριλίου!
      Να γίνει εκταφή του Γεωργίου και της Δέσποινας.

      Διαγραφή

(3)