Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Δεν υποχωρούν οι αγρότες...

 




Στήριξη από... Σεπτέμβρη, απαντά η κυβέρνηση...
Μαζικό και ηχηρό ήταν το αγροτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της 30ης έκθεσης Agrotica. Περίπου 350 τρακτέρ θα παραμείνουν έξω από το εκθεσιακό κέντρο έως σημερα Κυριακή. Το απόγευμα, αγρότες από την Αχαΐα απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό στο ύψος του Αιγίου...


Την Τρίτη, στο μπλόκο της Νίκαιας είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνέλευση των αγροτοκτηνοτρόφων, όπου και θα καθορίσουν τη στάση τους και τις επόμενες κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι όλα τα σενάρια, ακόμα και η μαζική κάθοδος στην Αθήνα. 


Οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα- ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Διεκδικούν ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να έχουν καλύτερες απολαβές. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η Κρήτη με κλείσιμο του κόμβου των Πεζών στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί της Κυριακής.




Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή στο Mega, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες παρεμβάσεις, αλλά από τον... Σεπτέμβριο. 

Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι «κουτσουρεμένες» εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή, που δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των αγροτών. 

«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τα εξής:

Επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, με 82 εκατομμύρια ευρώ
Πρόσθετη έκπτωση από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μήνες υψηλών καταναλώσεων
Ρύθμιση χρεών των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία το κράτος θα αναλάβει το 75% των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση
Μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο 10ετιας
Πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στο χωράφι από 10 στα 50 κιλοβάτ, ύψους 30 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες
Παρόντες στη Θεσσαλονίκη και στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων οι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει λίγο χρόνο από τους αγρότες και όχι να λύσει τα προβλήματα τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, αναγνωρίζοντας πως «είστε αδικημένοι, έχετε κάθε δίκιο να είστε εξοργισμένοι, να είστε στα μπλόκα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους, μόλις τα τρακτέρ βγούνε στους δρόμους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειωθεί 10% το τιμολόγιο στο ρεύμα για τους θερινούς μήνες. Δεν χρειάζονται ενέργεια τους υπόλοιπους μήνες τα θερμοκήπια; Είπε επίσης, ότι μέχρι τον Απρίλιο θα πληρωθούν οι άμεσες ενισχύσεις, που έπρεπε όμως να είχαν πληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο. Απαντήσεις μόνο όταν τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους», ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Σε όλη την Ευρώπη, ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες στη συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «χώρα η οποία πρέπει να παράγει. Είναι μία χώρα, η οποία πρέπει πρώτη να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)