Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Δύο υποψήφιοι, ανοιχτά όλα τα άλλα: Αν, πότε και πώς θα γίνει η εκλογή αρχηγού

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Δύο υποψήφιοι, ανοιχτά όλα τα άλλα: Αν, πότε και πώς θα γίνει η εκλογή αρχηγού
 

 

 Η Όλγα Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει παρούσα για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες, βρίσκεται ξανά προ των πυλών μιας εσωκομματικής κούρσας για την ηγεσία. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε παρούσα στην αναμέτρηση απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, με τον τελευταίο να δηλώνει, αμέσως μετά την τοποθέτησή της στο συνέδριο, ότι οι τετραπλές κάλπες για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν στις 10 Μαρτίου.

Οι σύνεδροι, πάντως, δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. Και στην τελευταία ημέρα του συνεδρίου μένει να φανεί αν, πότε και πώς θα γίνει η εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ομιλία της, μιλώντας με δημοσιογράφους. «Ο πρόεδρος έκανε μια παράλειψη στην ομιλία του ή κάτι δεν θυμήθηκε. Το Καταστατικό του κόμματος».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το συνέδριο αποφασίζει για την διεξαγωγή ή μη των εσωκομματικών εκλογών, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε σχετικά με την αναφορά Κασσελάκη για κάλπες στις 10 Μαρτίου: «Το καταστατικό προβλέπει εκλογές σε έναν μήνα με ανοικτές διαδικασίες όπως έγιναν και οι προηγούμενες εκλογές». Όπως υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό συνεπώς δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κ. Γεροβασίλη, σε έναν όμορφο αγώνα. Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος», είπε προηγουμένως ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει».

Είχε προηγηθεί στο βήμα του συνεδρίου η Όλγα Γεροβασίλη. «Άκουσα τη δημόσια πρόσκληση του Προέδρου. Στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Είμαι παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη» με αυτά τα λόγια η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως μπαίνει απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τα καρφιά σε Κασσελάκη

gerobasili1_9af80.jpg

«Είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» είπε η Όλγα Γεροβασίλη και απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από όλους εμάς» εν μέσω αποδοκιμασιών και χειροκροτημάτων.

Η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της άσκησε δριμεία κριτική, με έμμεσο τρόπο, στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας πως πρέπει «να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά. Πόση ανοχή ακόμη θα δείξουμε στα λάθη; Και είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας. Να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο. Να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που σε λίγες ημέρες ή τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε. Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε: Σοβαρότητα και Αξιοπιστία. Καλή και χρήσιμη η επικοινωνία. Ναι. Αλλά μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο. Όχι να το υποκαθιστά».

Στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «ο ρόλος του Προέδρου είναι καθοριστικός σε αυτή την προσπάθεια» καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει».

gerobasili3_b9c4c.jpg

Και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη: «Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης» και υπενθύμισε πως «έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Και με όλες και όλους εσάς που ματώσατε και ματώνετε καθημερινά για αυτή τη μεγάλη υπόθεση».

Κασσελάκης: Θα παραμείνω και θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος

kasselakis, κασσελακησ συριζα συνεδριο 2024, υποψηφιοι συριζα, εκλογεσ συριζα

Θα μείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αμέσως μετά την ομιλία της Ολγας Γεροβασίλη η οποία δήλωσε παρούσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και τόνισε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα και ψηφιακής συμμετοχής.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, το ιστορικό στέλεχος», είπε στην αρχή της σύντομης παρέμβασής του και συμπλήρωσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεσμεύομαι ότι εγώ θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας».
Και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα προσκαλέσω και την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα της να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Να ξέρουν όλοι πως το τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει».

Όσο για την αναμέτρηση, στην οποία επιμένει ο κ. Κασσελάκης, τόνισε ότι θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και ότι «θα πάμε υβριδικά για να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή. «Και προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο την οποία θα ακολουθήσει».

Ολόκληρη η τοποθέτησή του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Γεροβασίλη: Ο Κασσελάκης έκανε μια παράλειψη - Εκλογές σε έναν μήνα όπως προβλέπει το Καταστατικό

«Ο πρόεδρος έκανε μια παράλειψη στην ομιλία του ή κάτι δεν θυμήθηκε. Το Καταστατικό του κόμματος» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας με δημοσιογράφους. Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι το συνέδριο αποφασίζει για την διεξαγωγή ή μη των εσωκομματικών εκλογών, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε σχετικά με την αναφορά Κασσελάκη για κάλπες στις 10 Μαρτίου: «Το καταστατικό προβλέπει εκλογές σε έναν μήνα με ανοικτές διαδικασίες όπως έγιναν και οι προηγούμενες εκλογές». Όπως υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό συνεπώς δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία.

Σε ερώτηση για την αναφορά Κασσελάκη περί υβριδικού τρόπου εκλογών, η Όλγα Γεροβασίλη, επί της ουσίας την απέρριψε, επαναλαμβάνοντας με έμφαση: «Όπως έγιναν και οι προηγούμενες εκλογές». «Όπως εκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Στέφανος Κασσελάκης» τόνισε χαρακτηριστικά, εννοώντας δηλαδή με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο η πρόταση για εκλογές να μην υπερψηφιστεί, είπε πως «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει» και πρόσθεσε πως θα σεβαστεί όποια απόφαση του.
Ερωτηθείσα σχετικά με την συλλογή υπογραφών για την αναβολή των εκλογών η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε πως οι υπογραφές είναι δικαίωμα των μελών. Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Νίκου Παππά - ότι θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη - απάντησε: «Έχω θέση, πάντα είχα και διεκδικώ την θέση που θέλω».

Η ίδια σημείωσε πως «αν δεν ανακοπεί η πορεία πτώσης όλοι θα έχουμε ευθύνη και εγώ ανέλαβα τη δική μου ευθύνη αντιδρώντας». Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν θα παραμείνει στο κόμμα σε περίπτωση που χάσει η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσω για τα αυτονόητα».

Φάμελλος: Δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές για πρόεδρο

Κατά της εσωκομματικής κάλπης τάχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπιστοσύνη στον κόσμο. Δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές για πρόεδρο» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως στέκεται απέναντι στις νέες εσωκομματικές εκλογές.

«Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών σε δεύτερο πλάνο;» είπε ο Σωκράτη Φάμελλος προσθέτοντας πως «τους δρόμους πρέπει να γεμίσουμε, όχι τα γραφεία».

«Η πρόταση που έχει κατατεθεί για την εκλογή Προέδρου δεν δίνει διέξοδο» είπε για να συμπληρώσει ότι η κοινωνία «δεν μας δίνει λευκή επιταγή». «Δεν είναι καθαρή λύση να αποφασίζουν τα μέλη και να μην αποφασίζουν τα όργανα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν ήρθατε όλοι εσείς εδώ να παρακολουθήσετε μια κηδεία. Ήρθατε, για να παρακολουθήσετε την προοδευτική αντεπίθεση».

Σπίρτζης: Εκλογές όπως λέει το Καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι

σπιρτζησ κουγκι, συνεδριο συριζα 2024

Στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται πλέον η συζήτηση στο εσωκομματικό πεδίο, με τον Χρήστο Σπίρτζη να βάζει στο τραπέζι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι εναντίον στην ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά αυτή να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών, δηλαδή να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο και η ταυτοπροσωπία. «Εκλογές όπως λέει το Καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι» υπογράμμισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις υπογραφές που συλλέγονται προκειμένου να μη γίνει η εσωκομματική αναμέτρηση, πρωτοβουλία που απέδωσε στην πλευρά Κασσελάκη. «Το να βάζει ο Κασσελάκης τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα, να το κρίνετε εσείς» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Νίκος Παππάς: Να δώσουμε τέλος στην εσωστρέφεια

«Θα γίνουμε πολλαπλασιαστές της κρίσης ή θα στείλουμε μήνυμα ενότητας;» και απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε «θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες που μένουν για τις Ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή θα επενδύσουμε κάθε λεπτό;». Ο Νίκος Παππάς πρότεινε από το βήμα του Συνεδρίου να ανασυγκροτηθεί από την Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα μπροστά, με ευθύνη του Εκτελεστικού Γραφείου και του Στέφανου Κασσελάκη να έρθουν προτάσεις για μετασχηματισμό του κόμματος «που αφήσαμε στη μέση» όπως είπε, να έρθει πρόταση για καταστατικές αλλαγές, αυτές οι αλλαγές να γίνουν στο τακτικό συνέδριο και να ξεκινήσει άμεσα η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Παππάς επεσήμανε πως «η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα εδώ θα προσέθετε» και πως «όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του από το βήμα». Μιλώντας για την Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως κοσμεί την παράταξη, πως υπηρέτησε σε κρίσιμες στιγμές και πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα από τον Στέφανο Κασσελακη καθώς είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς είπε:

Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και δεν μπορούμε να λέμε ότι όποιος τις εκφράζει θέλει το κακό του κόμματος. Αν επικρατήσουν αυτές οι αντιλήψεις, το κόμμα θα μικρύνει.
Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Όταν θέτουμε εαυτόν στην κρίση των μελών ζητάμε εντολή υλοποίησης αποφάσεων, ζητάμε την ευθύνη, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία.

Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%.

Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.
Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του.

Προτείνω:

1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.

2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση. 3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης. 4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Πάμε για μία λύση που μπορεί να στείλει σήμα ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα του κόσμου. Λύση αντεπίθεσης και ανατροπής. Ενότητα, Σύνθεση, Πολιτική Λειτουργία και νίκη στις ευρωεκλογές. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)