Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Στρίβειν διά της... διευθέτησης

 Pfizer- Lipitor

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer παρενέβη με αθέμιτο τρόπο για να διατηρήσει το μονοπώλιο του φαρμάκου Lipitor για τη μείωση της χοληστερίνης, κερδίζοντας έτσι πάνω από 130 δισ. δολάρια από το 1997 που κυκλοφόρησε ● Τώρα που κατηγορήθηκε για την παραβίαση της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα τη βγάλει «καθαρή» πληρώνοντας ένα ποσό πολύ μικρότερο από το 1/1.000 αυτών των κερδών... ● Η ίδια εταιρεία εμπλέκεται ξανά και ξανά σε νομικές περιπέτειες για διάφορα σκευάσματά της, με πιο πρόσφατο και φυσικά πιο εμβληματικό το εμβόλιο κατά της COVID-19

Ψίχουλα θα πληρώσει η Pfizer για τη διευθέτηση σοβαρών κατηγοριών εναντίον της για παραβίαση της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η οποία αφορά το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακό της Lipitor. Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου συμφώνησε την περασμένη Τετάρτη να πληρώσει 93 εκατομμύρια δολάρια για να βάλει τέλος σε σχετικές αγωγές που είχαν υποβληθεί από χονδρέμπορους φαρμάκων. Οι τελευταίοι κατηγόρησαν πριν από μία και πλέον δεκαετία την Pfizer ότι είχε στα κρυφά συνεννοηθεί με μια ινδική φαρμακοβιομηχανία, τη Ranbaxy, προκειμένου να καθυστερήσει η κυκλοφορία των γενόσημων εκδόσεων του Lipitor. Η Pfizer εισήγαγε το εν λόγω φάρμακο -για τη μείωση της χοληστερίνης- στην αγορά το 1997. Στα πρώτα 14 χρόνια κυκλοφορίας του το Lipitor απέφερε, χάρη στην πολυετή προστασία που του παρείχε η πατέντα έναντι αντιγράφων σκευασμάτων, πωλήσεις άνω των 130 δισ. δολαρίων. Ηταν και παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακό της.

Οταν εξέπνευσε η πατέντα του, η Pfizer προσπάθησε, όπως κατήγγειλαν οι διανομείς, να παρατείνει με δόλιο τρόπο την αποκλειστικότητα παραγωγής του. Σύμφωνα με τις αγωγές που υποβλήθηκαν σε βάρος της, πλήρωσε τη Ranbaxy προκειμένου αυτή να καθυστερήσει την εισαγωγή μιας γενόσημης έκδοσης του Lipitor, ενώ ενεπλάκη σε εικονική δικαστική διαμάχη μαζί της. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η πρώτη γενόσημη έκδοση του Lipitor να κυκλοφορήσει στην αγορά 20 μήνες από την εκπνοή της πατέντας, τον Νοέμβριο του 2011. Οι εταιρίες χονδρικής που έπρεπε να αγοράσουν το Lipitor αναγκάστηκαν να το πληρώσουν έτσι στις μονοπωλιακές υψηλές τιμές που διασφάλιζε η πατέντα για
μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα έπρεπε. Και βέβαια και οι ασθενείς στη λιανική αγορά.

Η διευθέτηση της... ματσαράγκας αποκαλύφθηκε από τους δικηγόρους των εταιρειών διανομής, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι οι αξιώσεις εναντίον της Randaxy θα συνεχιστούν. Ο προτεινόμενος διακανονισμός έρχεται μετά από δέκα και πλέον χρόνια δικαστικής διαμάχης και για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ που εκδικάζει την υπόθεση. Η Pfizer από την πλευρά της, που εκτός από τα χρήματα που θα πληρώσει δεν αποδέχτηκε καμία ευθύνη για την καθυστέρηση κυκλοφορίας των γενόσημων του Lipitor, τόνισε ότι ο διακανονισμός ήταν ο πιο «δίκαιος, λογικός και καλύτερος τρόπος για την επίλυση αυτής της διαφοράς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Pfizer εμπλέκεται σε νομικές διαμάχες για τα σκευάσματά της. Ο φαρμακευτικός κολοσσός δέχτηκε στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας κύμα αγωγών από εκατοντάδες γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι η λήψη του Lipitor τους προκάλεσε διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι η φαρμακοβιομηχανία γνώριζε τις σοβαρές παρενέργειές του, αλλά ποτέ δεν προειδοποίησε σωστά τον κόσμο. Οι δικαστές απέρριψαν ωστόσο τις αιτιάσεις τους. Το 2022 η εταιρεία, μαζί με τη Sanofi, βρέθηκε ξανά στο εδώλιο για το Zantac και το δραστικό συστατικό αυτού ρανιτιδίνη που συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων. Οι δικαστές απέρριψαν τις αιτιάσεις χιλιάδων εναγόντων ότι η GSK, η Pfizer, η Sanofi, που παρήγαγαν και κέρδιζαν από το Zantac επί δεκαετίες, ήταν γνώστες των παρενεργειών του.

Η Pfizer δέχτηκε πρόσθετη αγωγή παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 και το 2023. Μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας τής άσκησε αγωγή για την τεχνολογία εμβολίων COVID-19, προσθέτοντας στα νομικά δεινά της. Πέρσι επίσης ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας κατέθεσε αγωγή εναντίον της ισχυριζόμενος ότι παραπλάνησε το κοινό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της COVID-19. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ο ισχυρισμός της Pfizer για αποτελεσματικότητα 95% βάσει δεδομένων περιορισμένων κλινικών δοκιμών σε διάστημα μόλις 2 μηνών ήταν παραπλανητικός. Επιπλέον επέκρινε τη διαχείριση πληροφοριών από την Pfizer, ισχυριζόμενος λογοκρισία των ατόμων που σκοπεύουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές αποκλίσεις και να διευκολύνουν την ταχεία υιοθέτηση εμβολίων, ενισχύοντας έτσι τις εμπορικές προοπτικές. Η αγωγή του έχει ως στόχο να περιορίσει την Pfizer από τη διάδοση υποτιθέμενων ψευδών ισχυρισμών και την κατάπνιξη του αληθινού λόγου σχετικά με το εμβόλιό της και επιδιώκει κυρώσεις άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών στο Τέξας.

Η Pfizer δηλώνει ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιό της. Το 3ο τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις εμβολίων COVID-19 έφτασαν τα 1,31 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 70%. Η Pfizer έχει προβλέψει ότι στο σύνολο του οικονομικού έτους 2023 αυτές θα έφταναν τα 11,5 δισ. δολάρια.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)