Ως ευάλωτη για τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε την περιοχή της Θεσσαλίας ο μετεωρολόγος δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
Για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στον πλανήτη μίλησε η επιστημονική ομάδα του climatebook.gr και ο καθηγητής μετεωρολογίας, δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος στο πλαίσιο της παρουσίασης «Κλιματική αποτίμηση στην Ελλάδα για το 2023».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για το 2023, ενώ πρωτοφανής ήταν και ο καύσωνας, τόσο σε έκταση όσο και σε διάρκεια, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου.
Παράλληλα, ο Σεπτέμβριος του περασμένου έτους ήταν ο πιο βροχερός Σεπτέμβριος που έχει καταγράφει στην χώρα μας από το 1991, προκαλώντας συνολικά 10 καταστροφικές πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο καλοκαίρι (με υψηλές θερμοκρασίες, έντονη ξηρασία και παρατεταμένους καύσωνες) είχε πιθανώς ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ήταν ο Ντάνιελ, και των καταστροφικών επιπτώσεων τους.
Σε ερώτηση του iEidiseis.gr, ο δρ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι οι περιοχές που επλήγησαν από τον Ντάνιελ και συγκεκριμένα η περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται να είναι ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα που θα προκύψουν μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η Θεσσαλία παραμένει σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα», κατέληξε ο ίδιος.
Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα - Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο
Ποιες περιοχές στην Ελλάδα εμφανίζουν ταχύτερο ρυθμό αύξησης; Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης «Κλιματική αποτίμηση στην Ελλάδα για το 2023», οι επιστήμονες τόνισαν ότι ολόκληρη η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες θερμοκρασίες, ωστόσο ορισμένες περιοχές θερμαίνονται σε ταχύτερους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Κ. Λαγουβάρδος «έδειξε» την βόρεια Ελλάδα επισημαίνοντας:
«Οι θερμοκρασίες συνέχεια ανεβαίνουν, όμως με ταχύτερους ρυθμούς πλήττονται κυρίως περιοχές που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα όπως η βόρεια Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι σημαντικό και για πολλούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας.
Όπως, μάλιστα, τόνισε και ο Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Μεσόγειος είναι πλέον ένα «hotspot αλλαγών που επηρεάζουν τον τουρισμό».
Σε ερώτηση, σχετικά με το σενάριο της κυβέρνησης για διεύρυνση της τουριστικής σεζόν λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κίνδυνο για τον τουρισμό της χώρας.
«Η προσπάθεια εξωραϊσμού της κλιματικής αλλαγής δεν είναι χρήσιμη», αποφάνθηκε ο κ. Λαγουβάρδος.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου