Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Και ο ΕΦΚΑ στις ρυθμίσεις: Στα 160 δισ. τα χρέη - «Ευκαιρία» για φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα

Και ο ΕΦΚΑ στις ρυθμίσεις: Στα 160 δισ. τα χρέη - «Ευκαιρία» για φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα
 

 Τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ, με 110 προς τις εφορίες και 48 προς τον ΕΦΚΑ.

Γράφει ο

Την αναβίωση των ρυθμίσεων και για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οικονομική «ανάσα» και ευκαιρία λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας για περίπου 230.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, η ρύθμιση αφορά σε οφειλέτες προς την εφορία, οι οποίοι έχασαν τις προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις και, εναλλακτικά, δεν έχουν παρά τις διατάξεις για τις 24 (για τρέχουσες οφειλές) και 48 δόσεις (για έκτακτες-μη προβλεπόμενες υποχρεώσεις όπως οι κληρονομιές κ.α.).

Η σχετική ανακοίνωση αφορά όχι σε νέα ρύθμιση των 72 ή, ακόμη, και των 120 δόσεων, παρά μόνο σε αναβίωση μιας χαμένης ρύθμισης. Κατά συνέπεια, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αφορά σε όσους είχαν ενταχθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις (π.χ. 120 δόσεις για οφειλές μέχρι 31/12/2019 κ.α.) και δεν δυνήθηκαν να ανταποκριθούν. Και εάν δεν καταβαλλόταν κανονικά και τακτικά, ανά μήνα, οι εν λόγω δόσεις, οι οφειλέτες έχανε την ευνοϊκή ρύθμιση και αναφυόταν ολόκληρο το χρέος. Γινόταν απαιτητή όλη η οφειλή…
Με τη νέα διάταξη παρέχεται η ευχέρεια στον οφειλέτη να πληρώσει στην εφορία τις ενδιάμεσες-μη καταβληθείσες δόσεις και έτσι να εντάξει ολόκληρο το χρέος στην παλαιά ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων.

Φορολογική ενημερότητα

Κατ αυτόν τον τρόπο θα λάβει και φορολογική ενημερότητα προκείμενου να εισπράξει από το δημόσιο, να σύναψη μια δανειακή σύμβαση ή να μεταβιβάσει ένα περιουσιακό στοιχείο.

Ωστόσο, εάν δεν υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση και τυχόν οφείλεις προς τον ΕΦΚΑ, η αναβίωση μόνο προς την εφορία αποτελεί φενάκη. Συνήθως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όταν έχουν κεσάτια, δεν πληρώνουν ταυτόχρονα ούτε την εφορία ούτε και τον ΕΦΚΑ.
Την επανάκτηση της ρύθμισης και για ασφαλιστικές εισφορές ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

Κατ αυτό τον τρόπο, όσοι επαγγελματίες δύνανται να πληρώσουν τις χαμένες-ενδιάμεσες δόσεις, θα εντάξουν και πάλι τα παλαιά χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) στις παλαιές ρυθμίσεις. (Τα νέα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν χωριστά σε 24 ή 48 δόσεις κατά τον διαχωρισμό που κάναμε παραπάνω).

Χρέη 160 δις.

Σε κάθε περίπτωση τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ (110 προς τις εφορίες και 48 προς τον ΕΦΚΑ), κατατάσσοντας αυτό το άγος ως σημαντικότερο έναντι των οφειλών προς τις τράπεζες (110 δισ. κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν μεταφερθείς τους services).

Βεβαίως, η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων είναι μια κάποια ευκαιρία, ωστόσο:

  • Ελάχιστοι οφειλέτες δύνανται να καταβάλουν εφάπαξ έως 31 Μαΐου το σύνολο τον χαμένων-μη πληρωθέντων δόσεων, ώστε να ξεκινήσουν μια ενάρετη επιχειρηματική περίοδο.
  • Ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος, η υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων σε πολύ μεγάλες μονάδες (από εμπορικούς ομίλους μέχρι επιχειρηματικά γκρουπ), έχουν στραγγαλίσει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Οι οφειλέτες με βάση την έως τώρα πρακτική, θα ανταποκριθούν ως ένα βαθμό στην «ευκαιρία» μέσω της αναβίωσης των ρυθμίσεων, αλλά κυρίως όσοι έχουν να εισπράξουν ένα μεγαλύτερο ποσό (από το Δημόσιο) και απαιτείται προς τούτο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Η ιστορία των επάλληλων ρυθμίσεων, συνήθως κατά την προεκλογική περίοδο, έχει δείξει ότι η πλειονότητα των οφειλετών τις εγκαταλείπει μετά λίγους μήνες.
  • Η αλήθεια είναι ότι, παρά την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση του ΑΕΠ και την τουριστική έκρηξη, οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται. Και μετά την αναβίωση των ρυθμίσεων οι οφειλές προς το Δημόσιο θα είναι… υψηλότερες.

Κατά συνέπεια, επιτελείται μια συνολικότερη ρύθμιση, με ευκαιρίες για υγιή επιχειρηματικότητα, στήριξη και παρακολούθηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και διάχυση των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) προς τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, να στηριχτεί η απασχόληση και να διευρυνθεί το τεχνικό-παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Στοιχεία που θα λειάνουν και τις ακρότητες από την διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων που εντοπίζει ακόμη και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)