Νέα και σκληρή επίθεση εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, καταγγέλλοντας αυτή τη φορά –με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα– ως στρατηγική της επιλογή την υπονόμευση του ΕΣΥ προς όφελος του κέρδους και των ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν χθες στην Ολομέλεια, χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (τέταρτο στη σειρά στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο) ως μια ακόμη «απόδειξη» αποτυχίας του Μαξίμου στα κρίσιμα πεδία της δημόσιας ζωής, ενώ με αιχμή την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα απογευματινά χειρουργεία, την αύξηση του κόστους σε βασικές εξετάσεις φάρμακα και εμβολιασμούς, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να «ιδιωτικοποιήσει» ακόμη και την πρόσβαση στις δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «εγκληματεί» κατά της δημόσιας υγείας, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως «πελάτες» και μόνον. Υποστήριξε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ως «ακροδεξιό εξτρέμ» του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να βάλει οριστική «ταφόπλακα» στο ΕΣΥ, ενώ κατηγόρησε ως «ψεύτη» προσωπικά τον πρωθυπουργό με αφορμή τις χθεσινές του τηλεοπτικές δηλώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία. «Στις 25/2 ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μας είπε τώρα ότι θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για τη λειτουργία τους. Όταν ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος -για να μην πω την πραγματική λέξη που είναι “ψεύτης”-, προσβάλλει την κοινωνία», είπε.
Υπενθυμίζοντας το σύνθημα των υγειονομικών, «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στη δημόσια ζωή», ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν δίνει άλλη επιλογή στους ασθενείς από το να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ τόνισε πως ακόμη και ογκολογικοί ασθενείς και επείγοντα περιστατικά αναγκάζονται να καταφύγουν στα απογευματινά χειρουργεία. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής που άσκησε ο κ. Κουτσούμπας στην κυβέρνηση και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, δήλωσε εκ νέου «δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να δώσετε λύσεις».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως επιτομή της νεοφιλελεύθερης εμμονής για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους με αιχμή την δημόσια υγεία. «Έναν τομέα που η κυβέρνηση όφειλε να στηρίξει γενναία και δεν το έπραξε συνειδητά, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη επανίδρυσης του ΕΣΥ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα νομοθετήματα της Νέας Δημοκρατίας.
Στον αντίποδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της νέας «μεταρρύθμισης» του υπουργείου του, αν και εμμέσως παραδέχτηκε τους πειραματισμούς της κυβέρνησης λέγοντας πως «μπορεί να έχουμε δίκιο, μπορεί να έχουμε άδικο –μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί να μη λειτουργήσει…». Κατά τα λοιπά και κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, αντιμετώπισε εν εξάλλω και με προσωπικές επιθέσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αφού συγκρούστηκε έντονα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, με αναφορά το κοινό τους παρελθόν («έτσι φαιδρός ήσουν πάντα», δήλωσε ο πρώτος – «είσαι ο μεγαλύτερος γλείφτης του συστήματος», απάντησε ο δεύτερος), χαρακτήρισε ως «κακιά, τοξική και υποκρίτρια» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (με την πρόεδρο της Πλεύσης να τον κατηγορεί για γκεμπελικές μεθόδους). Στη συνέχεια, στράφηκε και κατά του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, υποστηρίζοντας πως είχε προσφύγει στα δικαστήρια, όταν κλήθηκε ως γιατρός να επιλέξει μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ισχυρισμός που διαψεύστηκε τόσο από τον ίδιο, όπως και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Διονύση Καλαματιανό, που ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που εξαπέλυσε.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου