Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Περιορισμό μετακινήσεων συστήνουν οι πνευμονολόγοι λόγω αφρικανικής σκόνης

 skoni-athina

 

 
 Ισχυρή σύσταση απευθύνουν οι πνευμονολόγοι στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύ προσεκτικοί καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να είναι η επιστημονική κοινότητα της χώρας λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα. Συστήνουν την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΕ), περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, προειδοποιούν οι επιστήμονες και συνιστούν την παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως, για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος (βραχνάδα) φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση απευθύνουν οι πνευμονολόγοι στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, οι οποίοι εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου συνιστάται να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

«Η συνύπαρξη της αφρικανικής σκόνη με τις υψηλές θερμοκρασίες -τις υψηλότερες από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης, και προτείνει παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμό των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή - καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε περιοχές με ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον, εξηγεί και υπογραμμίζει ότι είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)