Μετεωρολογικό «αλαλούμ» με την αφρικανική σκόνη. Τι λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ, τι το Meteo και τι ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Νέες μετεωρολογικές… διαφωνίες έρχονται στο προσκήνιο με φόντο την αφρικανική σκόνη, με την ΕΜΥ να διαψεύδει το Meteo σχετικά με την πρόβλεψή της για επιστροφή του φαινομένου τις επόμενες ημέρες.
«Ποια σκόνη;», διερωτάται ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).
«Μου ζητήθηκε να μιλήσω για την σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus, αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις.
Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 μποφόρ.
Η μεταφορά σκόνης πρέπει να προβάλλεται μόνο όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες και κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχει προβληθεί το θέμα προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.
Τι λέει το Meteo για την αφρικανική σκόνη
Νωρίτερα σήμερα, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετέδωσε ότι η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της από το μεσημέρι της Πέμπτης (11/04).
Μάλιστα, όπως προβλέπει το Meteo, οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο 13-14/04.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών της Πέμπτης (11/04).
Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης «βλέπει» και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ανάλογη με του Meteo όμως είναι και η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος σημείωσε σε σημερινή του ανάρτηση.
«Με τους βοριάδες στο Αιγαίο να ενισχύονται ξανά θα κυλήσει η σημερινή ημέρα με ένα νέο έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης να μας απασχολεί από Κυριακή - Δευτέρα και στη συνέχεια».
Όπως μάλιστα είπε στο OPEN (δείτε εδω), από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη θα κάνει την εμφάνιση της και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, με χαμηλή ορατότητα, με μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου