➖ Bελόπουλος: Η δήλωση Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Μητσοτάκη
➖Σφοδρές αντιδράσεις από την Ιεραρχία, τους ιερείς και το Άγιο Όρος
Κλείνει το μέτωπο με την Εκκλησία, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής.
Μαζί στο Δήλεσι Βοιωτίας βρίσκονται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά από περίπου 2,5 μήνες που οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι «παγωμένες».
Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Φτάνοντας στο Δήλεσι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι η Εκκλησία έχει τις σταθερές της, πως «ακούμε το ευαγέλλιο, τον λόγο του Θεού» και πρόσθεσε:
«Δεν κάνουμε ό,τι μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός».
Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ του iEidiseis, η σημερινή, κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας σε δομές που στηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Δήλεσι είναι το επιστέγασμα επίπονων και επίμονων παρασκηνιακών προσπαθειών εκπροσώπων των δύο πλευρών, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τα παραπάνω φαινόμενα, λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν εκδικείται. Επέλεξαν, δε, να ακολουθήσουν και αυτοί τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της ένταξης, μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά που αδικούν την προσφορά της Εκκλησίας στη χώρα και την κοινωνία.
Για παραποίηση της δήλωσής του κάνει λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημειώνει πως είναι παραποιημένη η δήλωσή του που σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος. «Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας. Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία. Όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη», αναφέρει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Εντός κοινοβουλευτικού τερέν στον απόηχο των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους ο Θάνος Πλεύρης και ο Κωνσταντίνος Χήτας. «Ο κ.Βελόπουλος θα μας πει αν είμαστε χριστιανοί κι αν θα πηγαίνουμε στην εκκλησία», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε ως «άθλιο το εμπόριο ψήφων που γίνεται από κάποιους για να κερδίσουν ψήφαλάκια». Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε μάλιστα πως «κανένας βουλευτής δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν πρόεδρο αν θα θρησκεύεται ή όχι».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Χήτας απάντησε πως «ο Αρχιεπίσκοπος, σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ υιοθετεί όσα λένε τα τρολ της ΝΔ για τις παραποιημένες δηλώσεις του προέδρου μας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως «ο πρόεδρος μας είπε να μην πάνε στις εκκλησίες για ψηφοθηρικούς λόγους και ήταν παραίνεση - μην πάτε αν θέλετε. Δεν σας είπε μην πάτε. Το να υιοθετεί ο Αρχιεπίσκοπος όσα λέει η ΝΔ μας στεναχωρεί» και υποστήριξε, παράλληλα, πως «κάτι τέτοιο δεν θα το έκανε ο μακαριστός Χριστόδουλος, αλλά το κάνει ο Ιερώνυμος αναλαμβάνοντας άλλο ρόλο».
Σφοδρές αντιδράσεις από την Ιεραρχία, τους ιερείς και το Άγιο Όρος
Έντονο είναι το παρασκήνιο, όπως έντονα είναι και τα «ψιλά γράμματα» που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψης, αναφορικά με την «ιερή συμφωνία» Ιερώνυμου – Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζεται τεχνηέντως (τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς κύκλους) ως «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, μετά το διάστημα «ψύχους» των τελευταίων μηνών.
Τη «γέφυρα» μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου έριξε ο στενός και διαχρονικός συνεργάτης του Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή που οι δύο τους φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, για όσους δεν γνωρίζουν, ο οποίος έβαλε «μπουρλότο» στην ιστορική, όπως τότε χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χάρης Κονιδάρης ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στο λιώσιμο των «πάγων» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιερώνυμου. Το αν όμως η συμφωνία αυτή περάσει και στη βάση της Εκκλησίας, δεν είναι στο χέρι του και μάλλον ούτε στου πρωθυπουργού, αλλά ούτε και στου ίδιου του Ιερώνυμου.
Και τι εννοούμε;
Η Ιεραρχία «βράζει», όπως μαθαίνουμε, με τον Ιερώνυμο, προσάπτοντάς του ότι παίζει προσωπικά παιχνίδια στην πλάτη της Εκκλησίας. Η στάση του και οι κατά καιρούς τοποθετήσεις εντός και εκτός αιθουσών φουντώνει τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, το οποίο περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι Μητροπολίτες και οι ιερείς που έχουν ταχθεί εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης δεν φαίνεται να έχουν καμία απολύτως διάθεση να σωπάσουν και να σταματήσουν να ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
Επίσης, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον παράγοντα του Αγίου Όρους. Τα μοναστήρια στη χερσόνησο του Άθω είναι σφόδρα αντίθετα με την κυβέρνηση και βοηθούν ανοιχτά πλέον, για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού.
Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους όμως έχει επιρροή και σε πολλά άλλα μοναστήρια ανά την Ελλάδα. Άρα η στάση των μοναχών στο Άγιο Όρος δεν επηρεάζει μόνο τα μοναστήρια στην περιοχή, αλλά σε όλη την Επικράτεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει επί της κάλπης των ευρωεκλογών.
Αντίστοιχη είναι η στάση και στα μοναστήρια με ρωσική επιρροή που ακολουθούν τη δική τους «γραμμή», η οποία για την ώρα, ωστόσο, ταυτίζεται με το Άγιο Όρος σε σχέση με τις αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική.
Έτσι, ενδέχεται η συμφωνία Ιερώνυμου – Μητσοτάκη, η οποία «σφραγίστηκε» με τη δήλωση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι «δεν κάνουμε ό,τι μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός», να έχει μικρότερο αντίκρισμα στην κάλπη της 9ης Ιουνίου απ’ ότι υπολογίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν ντρεπεται να λέει και ψεματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα ρητορικό.
Φυσικά και όχι.
Κάνουμε ότι μας πει ο Μητσοτάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφή