Χαµηλές πτήσεις ακολουθούν την περίοδο που διανύουµε οι εµπορικές πράξεις για το ελληνικό βερίκοκο, παρά τη σηµαντικά µειωµένη, κατά τόπους, φετινή παραγωγή, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και σε κάποια από τα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου.
Οι τιµές, µετά το αρχικό άνοιγµα στα περίπου 1,50 έως και 1,70 ευρώ, κατέγραψαν πτωτική πορεία και πλέον «παίζουν» ακόµη και κάτω από το 1 ευρώ, ιδίως στη Μακεδονία, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί και παραδόσεις προϊόντων σε εµπόρους «ανοικτά».
Στη Χαλκιδική, όπου η ζηµιά από την ακαρπία και το χαλάζι δεν είναι αµελητέα, οι πρώτες κοπές των υπερπρώιµων ποικιλιών έπεσαν πάνω στη Μεγάλη Εβδοµάδα και στις αργίες που ακολούθησαν αµέσως µετά την Κυριακή του Πάσχα, µε συνέπεια να «στραβώσει το κλήµα». Στην ουσία, όπως εξηγεί ο γεωπόνος Σάκης Καραµανώλης, «το πλεονέκτηµα της πρωιµότητας χάθηκε, καθώς η αγορά ήταν κλειστή. Όταν άνοιξε, οι ποσότητες ήταν αρκετές και οι τιµές διαµορφώθηκαν στο 1,5 ευρώ, που σηµαίνει ότι για τον παραγωγό ήταν κοντά στο 1 ευρώ. Τώρα που οµαλοποιήθηκε σχετικά η αγορά κινούνται στο 1 έως 1,10 ευρώ, αλλά η παραγωγή είναι σηµαντικά µειωµένη και σε κάποιες ποικιλίες η ακαρπία φτάνει µέχρι και το 70%-80%».
Για περιορισµένη ζήτηση από το εµπόριο και χαµηλές τιµές κάνει λόγο ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας από την Πορταριά Χαλκιδικής. «Οι έµποροι δεν έχουν έρθει όλοι, διότι είναι λίγα τα κιλά, ενώ οι τιµές στο χωριό, για το βασικό όγκο, κυµαίνονται από 0,80 έως και 1 ευρώ το κιλό, όταν άλλες χρονιές τέτοιο καιρό ήταν στα 1,35 µε 1,45 ευρώ», αναφέρει. Στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αφού, σύµφωνα µε τον παραγωγό της περιοχής, Γιάννη Ουζούνη, η τιµή είναι από 1 έως και 1,10 ευρώ το κιλό.
Μέχρι 50% η μείωση των αποδόσεων στην Πέλλα
Προβληµατισµένοι δηλώνουν οι παραγωγοί και στο νοµό Πέλλας. Ο παραγωγός Νίκος Μηνάς από το χωριό Καλύβια ανέφερε πως οι στρεµµατικές του αποδόσεις είναι χαµηλότερες 50% από πέρυσι. «Στα Pricia η ακαρπία ξεπερνά το 70%, στα Wonder Cot κυµαίνεται στο 50% και στα Mogador είναι στο 20%. Όσο για τις τιµές, στο ξεκίνηµα της σεζόν ήταν στα 1,20 ευρώ και τώρα έχει πέσει στα 90 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παραγωγός.
Παρόµοια εικόνα µας µετέφερε και ο παραγωγός, Νίκος ∆ηµητριάδης από το Αρσένι Πέλλας. «Οι υψηλές θερµοκρασίες του Μαρτίου, µέχρι τους 30 C επηρέασαν τα δέντρα. Η γονιµοποίηση δεν έγινε σωστά και σε πολλά κτήµατα δεν είχαµε καλή καρπόδεση. Αυτό είχε ως συνέπεια, άλλα κτήµατα να είναι γεµάτα και άλλα να µην έχουν τίποτε πάνω στα δέντρα», εξήγησε ο έµπειρος συνοµιλητής µας. Ως προς την εµπορική πορεία του προϊόντος, ο κ. ∆ηµητριάδης ανέφερε πως οι λίγες ποσότητες στην αρχή της συγκοµιδής έπιασαν έως και 1,30-1,50 ευρώ, ωστόσο σήµερα οι εµπορικές πράξεις, ανάλογα την ποιότητα, γίνονται από 0,90 έως και 1,30 ευρώ.
Οι έμποροι δεν είναι ορεξάτοι
Με ανοικτές τιµές αγοράζουν οι έµποροι βερίκοκα και στο Άστρος της Κυνουρίας, αναφέρει παραγωγός της περιοχής. «Με εξαίρεση τα wonder cot και τα mocador, η παραγωγή εξελίσσεται καλά. Το ανησυχητικό είναι ότι οι έµποροι δεν είναι ορεξάτοι και δεν δίνουν τιµή, τα παίρνουν ανοικτά», όπως είπε. Από τον κανόνα της µειωµένης παραγωγής και των χαµηλών τιµών, δεν ξεφεύγει ούτε και η Ηµαθία. Στην περιοχή, λέει ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης, επαληθεύτηκαν οι φόβοι για ακαρπία και οι ποσότητες που έχουν συλλεχθεί από υπερπρώιµες και πρώιµες ποικιλίες είναι λιγότερες.
Με τιµή χαµηλότερη κατά µισό ευρώ σε σχέση
µε την ίδια περίοδο πέρυσι, πωλούνται τα βερίκοκα στο Άργος. «Η αγορά πέρυσι άνοιξε στα 2-1,0 ευρώ το κιλό και φέτος ήµασταν στα 1,50-1,60 ευρώ το κιλό», είπε ο Μιχάλης Ζέρβας από τον ΑΣΥΝ Μέλισσα του Άργους, προσθέτοντας πως «γενικά είναι µια µπερδεµένη χρονιά. Οι κοκκινόσαρκες ποικιλίες δεν έδεσαν καλά, είχαν προβλήµατα γονιµοποίησης και σε κάποια κτήµατα είναι τα δέντρα άδεια. Τα µπεµπέκου και τα τύρβη, ωστόσο, πάνε καλά».
Πηγή:fresher.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου