Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Εμπορικό προϊόν και το αίμα: Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο προσχέδιο νόμου

 Εμπορικό προϊόν και το αίμα: Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο προσχέδιο νόμου

 

 «Πράσινο φως» της κυβέρνησης στα εμπορικά παιχνίδια με το πλάσμα των δωρητών αίματος: Επικαλούνται τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά το προσχέδιο νόμου απέχει πολύ από τις συστάσεις των Βρυξελλών

Από την ατζέντα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας δεν γλιτώνει - όπως φαίνεται - ούτε το αίμα, με το υπουργείο να επεξεργάζεται τώρα σχέδιο νόμου που προβλέπει ακατάσχετη και αφορολόγητη αποζημίωση για τους δωρητές αίματος και πλάσματος.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δίνεται πλέον η δυνατότητα σε ΟΤΑ και Εκκλησία, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να ιδρύουν ιδιωτικά κέντρα συλλογής αίματος προς μετάγγιση ή και κλασματοποίηση, καθώς και κέντρα συλλογής πλάσματος προς κλασματοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα - κι έπειτα από σχετικό νόμο του 2005 - η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη συλλογή, διάθεση και διαχείριση του αίματος και των συστατικών του για μετάγγιση ή και κλασματοποίηση ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος στις Νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Αφορμή για γίνει εμπορικό προϊόν και το αίμα αποτέλεσε ευρωπαϊκός Κανονισμός που εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου.

Όμως ενώ ο Κανονισμός στοχεύει στην ενιαία διαχείριση, το προσχέδιο ασχολείται μόνο με τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, προβλέπει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Αίματος, αφαιρώντας τις αρμοδιότητες από το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ).

Παράλληλα, επικεντρώνεται στο πλάσμα και στην παραγωγή φαρμάκων από αυτό. Η έγκριση, όμως, των σκευασμάτων αυτών δεν θα γίνεται από τον ΕΟΦ - όπως συμβαίνει με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα - αλλά από την... Ανεξάρτητη Αρχή Αίματος!

«Θα ιδιωτικοποιήσετε και το αίμα κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε την Τετάρτη ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάθετα αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που απεργάζεται η κυβέρνηση, πόσο μάλλον με την «ιδιωτικοποίηση του ανθρώπινου αίματος» και αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί με την κατάθεση ενός τέτοιου επαίσχυντου νομοσχεδίου, θα εξαντλήσουμε κάθε δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό μέσο για την απόσυρσή του και δεσμεύεται να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις νόμου αν τελικά ψηφιστεί στη Βουλή». 

Αναρτήθηκε από: dnews.gr

1 σχόλιο:

(3)