Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Πρόβλεψη για κλειστά σχολεία λόγω της αφρικανικής σκόνης

Έκτακτη πρόβλεψη για κλειστά σχολεία - Τι ισχύει από Δευτέρα
 

Δύσκολο καιρικό διήμερο διανύει για ακόμα μια φορά η χώρα μας, με καταιγίδες, αλλά και λασποβροχές που πέφτουν λόγω της αφρικανικής σκόνης που επέστρεψε ξανά. 

Το νέο επεισόδιο δεν θα είναι τόσο σοβαρό, όσο την περασμένη φορά, σε κάθε περίπτωση όμως, το υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει τις συστάσεις του, ενώ περιλαμβάνει και έκτακτη πρόβλεψη για κλειστά σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία ανοίγουν ξανά μετά το Πάσχα, από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, επομένως, επί της ουσίας, η αναφορά που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι απλώς τυπική. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, δεν αποκλείεται να κλείσουν τελικά τα σχολεία προληπτικά.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά για κλειστά σχολεία:

«Σε συγκέντρωση >150 μg/m3 προβλέπεται διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του πάντως δεν αναφέρει ότι θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπάρχουν συστάσεις και μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες.
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
  • Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
  • Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)