Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Σε έξαρση το βακτηριακό κάψιμο στους μηλεώνες της Μακεδονίας

 

 Έντονες προσβολές από βακτηριακό κάψιμο παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης καλούν τους παραγωγούς σε τακτικούς ελέγχους και καλλιεργητικά μέτρα από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Το βακτήριο Erwinia amylovora που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο αποτελεί ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την μηλιά, την αχλαδιά και την κυδωνιά, με τις περισσότερες εμπορικές ποικιλίες να είναι ευπαθείς.

Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά.

Η προστασία μετά την καρπόδεση βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα:

Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είναι σημαντικό να επιθεωρούνται τα κτήματα και να αφαιρούνται οι προσβεβλημένοι κλάδοι. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50-60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Οι ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα πρέπει επίσης, να αφαιρούνται.

Βήμα που πολλοί παραμελούν είναι η απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2-3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο. Μετά το τέλος των εργασιών είναι απαραίτητο τα εργαλεία να πλένονται και να λαδώνονται, καθώς η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό. Προσοχή, η λήψη εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Πηγή: fresher.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)