Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Θρίλερ με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Όλα «στον αέρα»

Θρίλερ με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Όλα «στον αέρα»
 

 

 Μια εξαιρετική ιδέα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο.

Έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η τελετή κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα». Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο.

Η ιδέα των διοργανωτών ήταν η τελετή έναρξης στο Παρίσι -που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου- να γίνει στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας, δηλαδή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Έτσι και θα γίνει, ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία, ένα σωρό αστάθμητοι παράγοντες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Όλα άρχισαν να ξεδιπλώνονται και να γίνονται γνωστά, όταν αναβλήθηκε η μεγάλη πρόβα για την τελετή έναρξης που είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Δευτέρα. Ο λόγος, τα ισχυρά ρεύματα στον ποταμό Σηκουάνα που ρέουν τόσο γρήγορα. Οι Αρχές, σύμφωνα με τη γαλλική Monde, αναφέρουν πως μετά από αρκετές εβδομάδες βροχερού καιρού, ο Σηκουάνας ρέει σε επίπεδο πέντε φορές ισχυρότερο από το συνηθισμένο για το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να «τεστάρουν» σε νορμάλ κατάσταση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πάει λάθος. Θα ήταν η πρόβα μεταφοράς των αποστολών των χωρών, που το πλάνο θέλει να μπαίνουν σε βάρκες και να κάνουν την καθιερωμένη παρέλαση στο ποτάμι.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η μόλυνση του νερού στον Σηκουάνα. Η πρόσφατη δυνατή βροχόπτωση στη γαλλική πρωτεύουσα έχει ανεβάσει τα επίπεδα E.Coli σε μη επιτρεπτά για να διεξαχθούν οι αγώνες του τριάθλου και της ανοιχτής κολύμβησης. Σύμφωνα με τα γραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχεδόν κάθε μέρα από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουνίου, το επίπεδο συγκέντρωσης των μονάδων σχηματισμού αποικιών E.Coli είναι πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά που χρησιμοποιούν οι διεθνείς ομοσπονδίες της κολύμβησης. Πάντως, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, έχει δηλώσει ότι θα κάνει μια βουτιά στον Σηκουάνα μετά τις 15 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η πολυδιαφημισμένη της βουτιά για να δείξει πόσο καθαρός είναι ο Σηκουάνας ήταν να γίνει την Κυριακή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι ακόμη εκεί», δήλωσε στο France24 κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος για την περιοχή του Παρισιού, ενώ παρέμεινε αισιόδοξος ότι ο ξηρός καλοκαιρινός καιρός θα λύσει το πρόβλημα.

Οι τελευταίες αναγνώσεις «δεν είναι σύμφωνες με τα πρότυπα που θα έχουμε το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Πότε ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα αρχίσουν στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου. Ακόμα, τα αθλήματα θα διεξαχθούν σε 17 διαφορετικές πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας, αλλά και της Ταϊτής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ESPN, το άθλημα του σέρφινγκ θα γίνει στη Γαλλική Πολυνησία, δηλαδή περίπου 15.715 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτή είναι η ελληνική αποστολή

Η #TeamHellas μετρά 69 αθλητές και αθλήτριες σε 14 σπορ, με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσής της κατά τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η σημασία της ελληνικής αποστολής έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς, όπως συνηθίζεται, θα είναι η πρώτη που θα παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακοί Αγώνων 2024. Επισημαίνεται ότι οι προκρίσεις στον στίβο κλείνουν στις 30 Ιουνίου, ενώ εκκρεμεί και το προολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ, το οποίο θα γίνει από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου στο ΣΕΦ με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική Ομάδα.

Αναλυτικά:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γυμναστική

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Αμβέρσας, επομένως εξασφάλισε την τρίτη πρόκριση του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ιππασία

Η Ελλάδα συμμετέχει στο αγώνισμα της ιππασίας με την Ιόλη Μυτιληναίου στην ατομική υπερπήδηση εμποδίων, βάσει των επιδόσεων στην τελική ολυμπιακή κατάταξη στον τρίτο όμιλο (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - Κεντρική Ασία). Μάλιστα, η χώρα μας θα έχει ολυμπιακή εκπροσώπηση στο συγκεκριμένο άθλημα για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ιστιοπλοΐα

Με τέσσερις αθλητές θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στην ιστιοπλοΐα αφού πήραν το εισιτήριο μέσα από τη ρεγκάτα «Τελευταίας Ευκαιρίας» στο Ιέρ της Γαλλίας. Αναλυτικά, πρόκειται για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη στην κλάση iQFoiL, ο οποίος θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τον Κάμερον Μαραμενίδης στο Formula Kite. Επίσης, στο Παρίσι θα βρθούν και η Αφροδίτη Σπανάκη μαζί με τον αδελφό της, Οδυσσέα Σπανάκη, στο μικτό 470.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Καλλιτεχνική Κολύμβηση

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Σοφία Μαλκογεώργου κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που έγινε στην Ντόχα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Κολύμβηση

Πέντε αθλητές έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο άθλημα της κολύμβησης, πιάνοντας το ανάλογο όριο. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Χρήστου έπιασε το όριο (53.74) κολυμπώντας τα 100 μ. ύπτιο σε 53.22 ενώ, κάποιους μήνες αργότερα, έπιασε το όριο και για τα 200 μ. ύπτιο, με 1:57.27. Η συναθλήτριά του και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκη έχει, επίσης, κλείσει θέση για Παρίσι αφού με 57.75 έπιασε το όριο (57.92) για τα 100 μ. πεταλούδα.

Ακόμα, ο Απόστολος Σίσκος έπιασε το όριο στα 200 μ. ύπτιο και ο Κρίστιαν Γκολομέεβ, από την πλευρά του, κολύμπησε γρηγορότερα από το όριο στα 50 μ. ελεύθερο και ξεμπέρδεψε με την πρόκριση. Επίσης, στο Παρίσι θα βρεθεί και ο Στέργιος Μπίλας στα 50 μ. ελεύθερο μιας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 51.83. Το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 έχουν πάρει και ο Αρκάδιος Ασπουγαλής με τη Νόρα Δράκου, αφού η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4×100μ. μεικτή mixed στην οποία συμμετείχαν μαζί με τους Απόστολο Χρήστου και Άννα Ντουντουνάκη, είχε περάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Επίσης, ο Δημήτρης Μάρκος, ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, ο Κωνσταντίνος - Εμμανουήλ Στάμος και ο Ανδρέας Βαζαίος θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, εφόσον κολύμπησαν στη σκυταλοδρομία 4×200 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατάφεραν να σημειώσουν χρόνο 7:09.90, καταρρίπτοντας το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ. Στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα αναμένεται να λάβει μέρος ο Άλκης Κυνηγάκης μιας και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, στην Ντόχα, κατάφερε να κατακτήσει τη 13η θέση. Πάντως, ο Δημήτρης Μάρκος πήρε το εισιτήριο και για τα 800 μ. ελεύθερο, τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης θα κολυμπήσει στα 100 μέτρα ύπτιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Κωπηλασία

Οι Έλληνες κωπηλάτες, με τις επιδόσεις τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 στο Βελιγράδι αλλά και μέσω της προκριματική ρεγκάτας 2024 στη Λουκέρνη της Ελβετίας, κατέκτησαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Με άλλα λόγια, ο Στέφανος Ντούσκος υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Παρίσι, στο αγώνισμα του μονού σκιφ. Ακόμα, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών θα συμμετάσχουν ο Πέτρος Γκαϊδατζής και ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου, ενώ στο αντίστοιχο γυναικείο αγώνισμα θα λάβουν μέρος η Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού. Η Ευαγγελλία Αναστασιάδου και Χριστίνα Μπούρμπου πήραν το ολυμπιακό εισιτήριο στη δίκωπο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ξιφασκία

Θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 εξασφάλισε η Δώρα Γκουντούρα μέσα από την παγκόσμια κατάταξη, στο αγώνισμα της σπάθης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Πάλη

Η Ελλάδα προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με δύο παλαιστές. Ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης προκρίθηκε στην κατηγορία -74 κιλών μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2023 στο Βελιγράδι όπου κατετάγη πέμπτος και ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ προκρίθηκε μέσω του πρόσφατου προολυμπιακού τουρνουά, το οποίο διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Πινγκ Πονγκ

Με έναν αθλητή θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο άθλημα του πινγκ πονγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο Παναγιώτης Γκιώνης εξασφάλισε τη θέση του στη διοργάνωση μέσω του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού Τουρνουά, που έγινε στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μάλιστα, αυτή θα είναι η έκτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Παναγιώτη Γκιώνη να «γράφει» ιστορία.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ποδηλασία

Με έναν αθλητή προκρίθηκε η Ελλάδα στην ποδηλασία δρόμου ανδρών λόγω της θέσης της στην πρώτη 50άδα της παγκόσμιας κατάταξης της UCI. Έτσι, η Ελληνική Ομοσπονδία του αθλήματος αποφάσισε να τη δώσει στον Γιώργο Μπούγλα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Πόλο

Τόσο η Εθνική Ομάδα Ανδρών όσο και η Εθνική Ομάδα Γυναικών θα λάβουν μέρους στο ολυμπιακό τουρνουά του πόλο. Συγκεκριμένα, η Εθνική Ομάδα Ανδρών προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καθώς έφτασε μέχρι τον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Επίσης, η Εθνική Ομάδα Γυναικών προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Σκοποβολή

Πέντε Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο άθλημα της σκοποβολής. Συγκεκριμένα, η Άννα Κορακάκη ήταν η πρώτη από την #TeamHellas που πήρε την πρόκριση για το Παρίσι, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων, εξασφαλίζοντας το εισιτήριό της από τον Οκτώβριο του 2022 μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καΐρου. Εν συνεχεία, στο ίδιο αγώνισμα προκρίθηκε και η Χριστίνη Μόσχη μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ακολούθησαν η Εμμανουέλα Κατζουράκη και ο Ευθύμιος Μίτας στο σκητ. Επίσης, ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο σκητ και έτσι θα δώσει, επίσης, το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Στίβος

Οι Έλληνες αθλητές του στίβου πέτυχαν τα κριτήρια συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 είτε με την επίτευξη του ορίου είτε με βάση την παγκόσμια κατάταξη. Έτσι, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα συμμετάσχει στα 20 χιλιόμετρα βάδην αφού, τον περασμένο Φεβρουάριο, τερμάτισε δεύτερη σε αγώνα στη Μελβούρνη κάνοντας 1:28.12, επίδοση που είναι και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε ατομικό ρεκόρ με 5,81 μ., πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη, και πέρα από το αργυρό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, εξασφάλισε την παρουσία του στο Παρίσι.

Το όριο πρόκρισης στο άλμα εις μήκος ήταν 8,27 μ. και ο Μίλτος Τεντόγλου το ξεπέρασε όταν έκανε 8,38 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα - πλέον έχει φτάσει στα 8,65 μ. όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη. Επίσης, θέση στο Παρίσι θα έχει και η Κατερίνα Στεφανίδη μετά τα 4,73 μ. που σημείωσε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τένις

Τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς και όσο και η Μαρία Σάκκαρη προκρίθηκαν μέσω της θέσης τους στην παγκόσμια κατάταξη στις 10 Ιουνίου του 2024. Μάλιστα, η κατάταξή τους τούς επέτρεψε - αν θέλουν - να συμμετάσχουν και ως ζευγάρι στο αγώνισμα του μικτού διπλού. Ομοίως, ο Πέτρος Τσιτσιπάς, προκρίθηκε ως ζευγάρι με τον αδερφό του στο διπλό των ανδρών, ύστερα από την εξαιρετική εμφάνιση στο Ρολάν Γκαρός 2024.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο συμβολισμός και το σύνθημα του Παρισιού

Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι είναι «Ανοιχτοί Αγώνες» αι αντιπροσωπεύει τον στόχο της διεξαγωγής πιο υπεύθυνων, ισότιμων και θεαματικών αγώνων. Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 οι Φρύγες σε μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα (σ.σ. τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας) και βασίζονται στο σχήμα και στη μορφή του παραδοσιακού κόκκινου υφασμάτινου σκούφου. Το καπέλο αποτελεί σύμβολο ελευθερίας για τη Γαλλία σε όλη την ιστορία της χώρας. 


Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)