Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η διενέργεια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα βρισκόταν στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και παρότι ο ίδιος δήλωνε προεκλογικά ότι η απόφασή του για αλλαγές στην κυβέρνηση δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα, το εύρος της εκλογικής αποτυχίας της ΝΔ είναι τέτοιο που δημιουργεί την ανάγκη για άμεσες κινήσεις εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη ως έμπρακτη απόδειξη ότι έλαβε τα μηνύματα των ψηφοφόρων.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δημιουργούν την αίσθηση ότι οι κινήσεις αυτές θα ξεκινήσουν από τα πρόσωπα, έστω και αν είναι σαφές ότι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση αφορά στις πολιτικές της και κυρίως στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας.
Συναγερμός επικρατεί όμως και στους κόλπους των βουλευτών της ΝΔ και ήδη ζητήθηκε η σύγκληση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος τόσο από τον Νικήτα Κακλαμάνη όσο και από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά ο οποίος απηύθυνε και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα.
Εάν ο πρωθυπουργός- που σήμερα το απόγευμα θα παραχωρήσει την πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha- δεν επιλέξει την τελευταία στιγμή να φρενάρει για την ώρα τα σενάρια περί ανασχηματισμού δικαιώνοντας όσους συνεργάτες του επιμένουν ότι «δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ», θεωρείται δεδομένο ότι οι αλλαγές θα είναι πλέον ζήτημα ωρών. Και είναι σοβαρή η πιθανότητα η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να γίνει με νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρωθυπουργός διαφοροποίησε και το πρόγραμμά του, ματαιώνοντας την σημερινή μετάβαση στην Ιορδανία όπου προγραμματιζόταν να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι εκ των υπουργών που συναντήθηκαν χθες με τον κ. Μητσοτάκη. Η επιστροφή του κ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι από τα σενάρια που έχει ακουστεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Στα Νέα ο «Μικροπολιτικός» κάνει λόγο για ένα δομικό ανασχηματισμό, με αλλαγές στο πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και είσοδο στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα βουλευτών που προέρχονται από τις πιο «δύσκολες» περιοχές για τη ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται είναι η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο ΥΠΕΞ - κι η επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Ενέργειας και του Θόδωρου Σκυλακάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα αναζητείται πόστο για τον Άκη Σκέρτσο αλλά και τον Θωμά Βαρβιτσιώτη, ενώ αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι οι Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Λίνα Μενδώνη, Βασίλης Κικίλιας και Παύλος Μαρινάκης.
Εκτός σχεδιασμών, πάλι, φαίνεται πως μένουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν χθες και οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επικεφαλής σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς για το κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός στις 10 σήμερα το πρωί συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους νέους ευρωβουλευτές της ΝΔ, όλα τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα στην τηλεοπτική συνέντευξη το απόγευμα καθώς μέσω αυτής θα βάλει το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα, ανοίγοντας τα χαρτιά του και σε σχέση με τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Το μείζον πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα βρίσκεται άλλωστε σε αυτές, καθώς είναι πασίδηλο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προσγειώσει τη ΝΔ σε μία κοινωνική πραγματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην ρητορική του κυβερνώντος κόμματος περί μεγάλων αλλαγών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο πρωτίστως με την αποδόμηση από το ίδιο το εκλογικό σώμα, των αφηγημάτων που προέβαλε και στην προεκλογική περίοδο σχετικά με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, το ερώτημα όμως είναι εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει, όπως έκανε προεκλογικά, ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές που δεν αποδείχθηκαν επαρκείς και πολύ περισσότερο ότι «τα δύσκολα σιγά-σιγά περνούν», όπως δήλωνε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσης ότι εισέπραξε δυσαρέσκεια στις κάλπες από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το ζήτημα της φορολόγησής τους, το ερώτημα όμως είναι εάν θα προχωρήσει σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις;
Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του βρίσκονται οι νέοι και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, π.χ το στεγαστικό, τα ποιοτικά στοιχεία των ευρωεκλογών έδειξαν πως η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα στους νέους 17-34 ετών με 15,9%. Και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την κυβερνητική ατζέντα στα Πανεπιστήμια και κυρίως για την «εμβληματική μεταρρύθμιση» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στους φοιτητές η ΝΔ ήταν επίσης δεύτερο κόμμα, με μόλις 13%.
Πηγή: dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου