Η Δεξιά παραμένει κυρίαρχη στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «φιλοευρωπαϊκό κέντρο» κρατάει αλλά κερδισμένα από τις κάλπες βγήκαν τα ακροδεξιά και υπερσυντηρητικά κόμματα επιβεβαιώνοντας τους φόβους. Σύμφωνα με το προσωρινά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο (184 έδρες), ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 139, οι Φιλελεύθεροι (80), οι ευρωσκεπτικιστές του ECR (73), το επίσης ακροδεξιό ΙD (58), οι Πράσινοι (52), οι Αριστεροί (36), οι μη εγγεγραμμένοι (IN) με 45 και λοιπά κόμματα με 53 έδρες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ομάδες της Λεπέν (ECR) και της (ΙD) συγκεντρώνουν 131 έδρες στις οποίες η ακροδεξιά πανηγυρίζει και για τις νίκες των ΙΝ, όπου μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται υπερεθνικιστικά κόμματα, όπως το Fidesz του Όρμπαν, ή μεμονωμένοι ευρωβουλευτές.
Σοκ προκαλεί η πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Γαλλία, που έφερε πολιτικό σεισμό στη χώρα και οδήγησε τον Μακρόν να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, ενώ το AfD προχώρησε στη Γερμανία.
Τιμώρησαν Μακρόν και Σολτς
Ειδικότερα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ιστορική κυριαρχία της Μαρίν Λεπέν, βυθίζει σε βαθιά πολιτική ασάφεια τη χώρα, καθώς θριάμβευσε με 32%, πολύ μπροστά από την υποψήφια του Μακρόν Βαλερί Αγιέ (14,5%) και τον σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).
Η χώρα ζει πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς ξεκινά μια εκστρατεία - αστραπή τριών εβδομάδων με τον πρώτο γύρο να έχει οριστεί στις 30 Ιουνίου.
«Η Γαλλία παραμένει μια μεγάλη χώρα με έναν πρόεδρο που διαθέτει μεγάλη εξουσία», διαβεβαιώνει η Βερζέ. Το ίδιο ισχύει και για τον Γερμανό καγκελάριο, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ήταν ο μεγάλος ηττημένος, καθώς συγκέντρωσε μόλις το 14% των ψήφων.
Tο ακροδεξιό AfD επιβεβαίωσε τους φόβους και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στη Γερμανία με 16,4%. Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, με 12,2%, απέδωσαν στην αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη την απώλεια 8,3 ποσοστιαίων μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019, όπου το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είχε κυριαρχήσει στην Ε.Ε..
Σοβαρές απώλειες για τους Πράσινους
Σήμερα οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, και για τον πληθωρισμό.
«Οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτό το αίτημα», εκτιμά ο Φρανσέσκο Νικόλι του Μπρίγκελ. Αντιθέτως, οι ιδέες τους για το περιβάλλον, που προκαλούν μεγαλύτερο κόστος για τους καταναλωτές, απώθησαν τους ψηφοφόρους.
Η ευρωομάδα είναι ξεκάθαρα στους χαμένους τους εκλογών, καθώς έχασαν περίπου 20 έδρες και θα διαθέτουν λίγους περισσότερες από 50 ευρωβουλευτές.
Η ακροδεξιά κυρίαρχο και στην Αυστρία
Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, καταγάγοντας την πρώτη του νίκη σε εθνική εκλογική διαδικασία. Έλαβε 25,7% των ψήφων, με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, και στοχεύει πλέον στην καγκελαρία της χώρας. Ακολούθησαν σε μικρή απόσταση η παράταξη της δεξιάς ÖVP (24,7%), στην κυβέρνηση αυτό το στάδιο, και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ (23,2%). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 10,7% των ψήφων.
Μετά το πολύκροτο σκάνδαλο Ibiza-gate, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) δεν είχε εξασφαλίσει παρά μόλις τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ωστόσο πλέον θα διπλασιάσει τις έδρες που θα καταλάβει στο ημικύκλιο. «Οι ψηφοφόροι (...) έγραψαν ιστορία», είπε με ικανοποίηση σε οπαδούς του στη Βιέννη, έδειξαν «τη βούληση να εγκαινιάσουν νέα πολιτική εποχή στην Αυστρία και στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, που κατέκτησε πολλούς ψηφοφόρους χάρη ιδίως στον «αντιεμβολιαστικό» του λόγο σε μια χώρα που ασφυκτιούσε εξαιτίας των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς, 55 ετών, δηλώνει πως θέλει η Αυστρία να τηρήσει «ουδετερότητα», καταγγέλλει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το κόμμα τοποθέτησε παντού αφίσες που έδειχναν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αγκαλιάζει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, το FPÖ θέλει πλέον να κερδίσει και στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα βρει εταίρους που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει.
Ενισχύθηκε η Μελόνι στην Ιταλία
Το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι ενισχύθηκε στην Ιταλία, καθώς φέρεται να κυμαίνεται από το 27,7% μέχρι 28,5%, αλλά και η κεντροαριστερά είχε καλή εκλογική επίδοση. Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23,7%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων και πλέον μονάδων σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Η δεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 10,5% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%. Τα Πέντε Αστέρια (11,1%) χάνουν πάνω από τέσσερις μονάδες σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.
Η συμμαχία οικολόγων-αριστεράς φέρεται να λαμβάνει 6,6%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει την ηγεσία της πολιτικής συμπόρευσης η οποία το 2022 δεν είχε ξεπεράσει το 3,6%.
Η κεντρώα εκλογική συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, λαμβάνει 4% των ψήφων, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Azione («Δράση»), 3%. Για τα ιταλικά κόμματα, το όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 4%.
Νίκη των δεξιών και των ακροδεξιών στην Ισπανία
Η ισπανική δεξιά επικράτησε του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, που έχασε το στοίχημα, στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε περί το 34% των ψήφων και θα στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ακροδεξιό Vox βελτίωσε την επίδοσή του το 2019 και θα καταλάβει έξι έδρες από τέσσερις πριν από πέντε χρόνια, αφού έλαβε 9,62%, έναντι 6,21%. Ενώ, κάνοντας την έκπληξη της ψηφοφορίας, η παράταξη Se acabo la fiesta («Τέλειωσε η γιορτή»), που ανήκει επίσης στην άκρα δεξιά και ίδρυσε αμφιλεγόμενος youtuber, έλαβε κάπου 4,5% των ψήφων και θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές.
Μπροστά στους οπαδούς του, ο Αλβίσε Πέρεθ, ο ιδρυτής της παράταξης, καταφέρθηκε κυρίως εναντίον των μεταναστών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι (ισπανικές) τομάτες χρειάζονται περισσότερα χαρτιά για να βγουν από τη χώρα απ’ ό,τι οι παράνομοι μετανάστες για να μπουν».
Η ριζοσπαστική αριστερά είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν κι έχασε μια έδρα από τις έξι που κατέλαβε το 2019, με φόντο τις διαιρέσεις της. Η Sumar, παράταξη που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές σε εθνικό επίπεδο, θα καταλάβει τρεις έδρες, το Podemos, παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, δύο.
Οριακή νίκη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία
Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κέρδισε τις ευρωεκλογές στην Πορτογαλία, ξεπερνώντας ελαφρά την κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, υποδεικνύουν τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα.
Το κόμμα της άκρας δεξιάς Σέγκα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 9,8% των ψήφων, επίδοση σχεδόν υποδιπλάσια αυτής των βουλευτικών εκλογών (18%). Σε μικρή απόσταση ακολούθησε φιλελεύθερη παράταξη που είχε επίσης τερματίσει στην τέταρτη θέση τον Μάρτιο.
Το ψηφοδέλτιο υπό τη σοσιαλίστρια Μάρτα Τεμίντου, της υπουργού Υγείας την περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατέλαβε την πρώτη θέση με το 32,1% των ψήφων, έναντι 31,1% που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι της κυβερνητικής συμμαχίας, με επικεφαλής 28χρονο δημοσιογράφο που έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική, τον Σεμπαστιάου Μπουγκάλιου.
Κερδισμένος ο Τουσκ στην Πολωνία
Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών (ΚΟ), είναι ο νικητής των ευρωεκλογών έχοντας συγκεντρώσει το 37,1% των ψήφων. Ο Πολωνός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα του προσφέρει μια «αχτίδα ελπίδας» για την Ευρώπη, σε αντίθεση με την «τρομερή θλίψη» της Γαλλίας.
Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία μέχρι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, συγκέντρωσε 36,2%. Το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό Konfederacja (Συνομοσπονδία) συγκεντρώνει το 12,1% των ψήφων.
Οι δύο σύμμαχοι του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά, εξασφαλίζουν αντίστοιχα 6,9% και 6,3% των ψήφων αντίστοιχα.
Πρωτιά με απώλειες για τον Όρμπαν
Το κόμμα του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Όρμπαν ήρθε πρώτο την Κυριακή καταγράφοντας ωστόσο σαφή πτώση, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Το κόμμα του, το Fidesz, έλαβε περισσότερο από το 43% των ψήφων, με καταμετρημένο το 60% των ψηφοδελτίων, σε σχέση με 52,2% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019.
Μπορεί να είναι η χειρότερη επίδοση του Fidesz μετά την επάνοδο του 'Ορμπαν στην ηγεσία της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης το 2010. Στις εκλογές αυτές υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής άνω του 56%.
Συνολικά στην Ευρώπη αυξήθηκε η συμμετοχή, καθώς περίπου το 51% των 360 εκατ. ψηφοφόρων που κλήθηκαν στις κάλπες ψήφισαν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019, όταν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής και το πιο υψηλό ποσοστό από το 1994.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου