Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Προπωλήσεις επιτραπέζιου σταφυλιού έως 1,30 ευρώ, ζωηρό ενδιαφέρον χωρίς πράξεις ακόμα

 

 

 Προαγορές παραγωγής, πριν ξεκινήσουν οι κοπές στο αµπέλι και µε τιµές που έφτασαν, σε κάποια παραγωγικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, µέχρι τα 1,30 ευρώ το κιλό, φαίνεται να έχει πυροδοτήσει στο ελληνικό εµπόριο η έλλειψη που παρατηρείται φέτος σε επιτραπέζια σταφύλια.

Τα προβλήµατα της καλλιέργειας σε Κρήτη και Κορινθία, σε συνδυασµό µε το «εµπορικό παράθυρο» από τη µειωµένη παραγωγή σε ανταγωνίστριες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως στην Ισπανία, έχει βάλει στην… πρίζα τους εξαγωγείς, προκαλώντας ακόµη και διαγκωνισµούς για την εξασφάλιση προϊόντος. Ένα τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, µε επίδικο τους περίπου 250 τόνους, της προσδοκώµενης παραγωγής από τη λευκή ποικιλία «Superiors» που καλλιεργείται σε περίπου 200 στρέµµατα.

«Η φετινή παραγωγή έχει ήδη προπωληθεί. Ήρθαν δύο έµποροι. Ο πρώτος πρόσφερε 1,20 ευρώ και ο δεύτερος 1,30 ευρώ», τόνισε στην Agrenda ο Σάκης Κούσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αµπελοπαραγωγών «Αιγές», από την Κρύα Βρύση, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως «η παραγωγή, παρόλα αυτά, είναι µειωµένη φέτος σχεδόν κατά 50%, οπότε µετριάζεται και η ικανοποίηση για τις τιµές».

Τα µέλη του συνεταιρισµού, πάντως, δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά, καθώς η καλύτερη προσφορά που είχαν δεχθεί ποτέ ήταν µέχρι 0,80 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο είχε και παρενέργειες, διότι παραδοσιακά η Οργάνωση παρείχε την παραγωγή της σε µεγάλη βιοµηχανία κοµπόστας του νοµού Πέλλας, η οποία, κατά πληροφορίες, µετέφερε την έντονη δυσαρέσκειά της, σηµειώνοντας πως την «κρέµασαν». Το δέλεαρ, πάντως, ήταν µεγάλο για τους αγρότες, καθώς η φετινή τιµή είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που θα έπαιρναν πουλώντας τα σταφύλια τους ως βιοµηχανικά.

Στα 80 λεπτά όλη η παραγωγή από τα σκεπαστά στη Χαλκιδική

Με προαγορές προϊόντος κινήθηκαν οι έµποροι και οι εξαγωγείς και στα παραδοσιακά αµπελουργικά χωριά της Χαλκιδικής, όπως είναι ο Άγιος Παύλος, η Ηράκλεια και η Νέα Καλλικράτεια, όπου καλλιεργούνται περί τα 1.200 στρέµµατα (σ. σ. τα 600 στρέµµατα σκεπαστά και τα άλλα 600 ανοικτά) µε επιτραπέζια σταφύλια.

«Η φετινή είναι µια πρώιµη χρονιά. Εδώ και λίγες ηµέρες έχει ξεκινήσει η κοπή της ποικιλίας Victoria από τα σκεπαστά αµπέλια και η ποιότητά τους φαίνεται άριστη. Οι αποδόσεις ωστόσο είναι µειωµένες περίπου 30% και αµπέλια που κανονικά θα είχαν 3 τόνους, βλέπουµε πως αποδίδουν γύρω στους 2 τόνους το στρέµµα, πιθανώς λόγω των υψηλών θερµοκρασιών. Ακόµη πιο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στην ποικλία Black Magic» ανέφερε ο Κώστας Αφταράς, Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγίου Παύλου.

Ο ίδιος µας πληροφόρησε πως «όλη η παραγωγή από τα σκεπαστά έχει προπωληθεί στα 0,80 ευρώ, ενώ ανάλογη τακτική ακολούθησε το εµπόριο και για τα σταφύλια από τα ανοικτά αµπέλια, αγοράζοντας πριν τις κοπές, που θα αρχίσουν αυτές τις ηµέρες, µε 0,50 έως 0,65 ευρώ».

Ζωηρό ενδιαφέρον, χωρίς πράξεις ακόμα

Τα αµπέλια στην περιοχή της Καβάλας φαίνεται να έχουν καλύτερη εικόνα, τηρουµένων των αναλογιών, ενώ δειλά – δειλά σε ορισµένα σκεπαστά κτήµατα άρχισαν να κόβουν την πρώιµη ποικιλία Victoria. «∆εν είχαµε ζηµιές. Εξαίρεση είναι µια µικρή ακαρπία περί το 30% στην ποικιλία Ιτάλια», περιγράφει ο παραγωγός Νίκος Μαυρίδης, µέλος της Οµάδας Παραγωγών «Σύµβολο», στο Ελαιοχώρι Καβάλας και σηµειώνει πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από το εµπόριο, αλλά για την ώρα, δεν έχουν ακουστεί εµπορικές πράξεις.

Μιλώντας για την Οµάδα Παραγωγών «Σύµβολο» ο κ. Μαυρίδης µας εξήγησε πως τα µέλη της καλλιεργούν σήµερα περί τα 1.000 στρέµµατα µε λευκές, κόκκινες και µαύρες, πατενταρισµένες ποικιλίες της ARRA και της IFG, οι οποίες είναι όψιµες και θα αρχίσουν να τρυγούνται στο διάστηµα από τις αρχές Σεπτεµβρίου έως και το τέλος Νοεµβρίου. «Οι τιµές για την παραγωγή µας θα κλείσουν τις επόµενες ηµέρες. Ακόµη δεν ξέρουµε πού θα κυµανθούν, αλλά ευελπιστούµε βάσιµα, λόγω των µειωµένων αποδόσεων σε Ελλάδα και νότια Ευρώπη, πως θα είναι καλύτερες από τις περσινές, όταν το στήσιµο µας ήταν στα 1,30 µε 1,40 ευρώ», ανέφερε ο παραγωγός.

Πηγή: fresher.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)