Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στα Σεβαστειανά για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών

 

Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας 


Στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Σκύδρας που θα πραγματοποιηθεί στις 29/7/2024 πρόκειται να δοθούν 350 στρέμματα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ιδιώτες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εγκατάσταση φωτοβολταικών στην κοινότητα Σεβαστιανών.

Αυτό γίνεται στα πλαίσια των οδηγιών της ευρωπαικής ένωσης και αφορά στην πράσινη ανάπτυξη που έχει κέρδη για τους λίγους και καταστροφικές συνέπειες για τον λαό.

Μια από τις συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι η καταστροφή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής και κτηνοτροφικής γης στον δήμο Σκύδρας, που γίνεται με την αλλαγή χρήσης της γης.

Η τάση για δέσμευση της γης για φωτοβολταικά είναι αυξητική και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους γεωργούς και κτηνοτρόφους σε έξοδο από το επάγγελμα τους, στην ανεργία, στην αύξηση του διατροφικού ελλείμματος από εγχώρια προιόντα.

Το τάξιμο των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αλλά και της τωρινής κυβέρνησης για φτηνή ενέργεια αποδείχτηκε όνειρο θερινής νύχτας. Ούτε το χρηματιστήριο της ενέργειας μείωσε τις τιμές αλλά ούτε και οι περισσότερες εγκαταστάσεις φωτοβολταικών, αιολικών πάρκων. Ο σκοπός τους άλλωστε ήταν η μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτών και η απαλλαγή του κράτους από έργα που αφορούν την ενέργεια.

Οι κάτοικοι δεν κέρδισαν, αντιθέτως έχασαν γιατί πληρώνουν συνεχώς το ρεύμα με αυξανόμενη τιμή. Οι διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών συνεχίζονται.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΊΣΕΙ την πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταικών όπως έκανε και άλλες φορές. Δεν διαφωνούμε με την λογική της αξιοποίησης όλων των πηγών που θα αποφέρουν ενέργεια. ΔΙΑΦΩΝΟΎΜΕ με την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από τους ιδιώτες, που μετατρέπουν το κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και είναι απλησίαστο για τον λαό και τις ανάγκες του.

Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας αλλά με άλλα κριτήρια που θα καλύπτουν τις λαικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων .

Γι αυτό αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά εθνικό φορέα διαχείρισης της ενέργειας, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο τον λαό με σαφή χωροθέτηση και σεβασμό στο περιβάλλον.

Παλεύουμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Να καταργηθεί το χαράτσι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους λογαριασμούς του ρεύματος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)