Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ: Θρίαμβος των Εργατικών - Προς παραίτηση από τους Τόρις ο Σούνακ

Νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ: Θρίαμβος των Εργατικών - Προς παραίτηση από τους Τόρις ο Σούνακ
 
 
Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία δείχνουν τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν 408 έδρες. Οι Συντηρητικοί δεν εξέλεξαν βουλευτή στην Ουαλία.
Τα αποτελέσματα που έρχονται από τη Βρετανία επιβεβαιώνουν τα exit poll που έδειχναν πρωτιά για την παράταξη του Κιρ Στάρμερ και του Εργατικού κόμματος, με τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάζει από σήμερα.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο Κιρ Στάρμερ, με το Κόμμα των Εργατικών να βρίσκεται σε τροχιά μιας μαζικής νίκης στις βουλευτικές εκλογές, και τους Συντηρητικούς του Ρίκι Σούνακ σε τροχιά ιστορικής... ήττας.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που μετέδωσε το BBC δίνουν στους Εργατικούς του Στάρμερ 408 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου). Ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 136 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην αρχική εκτίμηση ερχόντουσαν τρίτοι με 61 αλλά σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση φτάνουν τους 66. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 8, ενώ είχαν πέσει και στους 6.

Επίσης, στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ το πρώτο exit poll έδινε 13 έδρες, αλλά τελικά φαίνεται να καταλήγει με μόλις 4.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μια διευρυμένη πλειοψηφία, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμισαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Μοιραία, λοιπόν, ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Ο ίδιος, ο οποίος φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί πως φοβάται πως θα χάσει την έδρα του, τελικά επανεξελέγη στην περιφέρειά του και σε δηλώσεις του παραδέχτηκε την νίκη του Εργατικού Κόμματος και έδωσε συγχαρητήρια στον Κιρ Στάρμερ.

Επίσης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του και δήλωσε πως θα συνεχίσει να τους υπηρετεί.

«Θα πάω τώρα στο Λονδίνο όπου θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα των εκλογών πριν να εγκαταλείψω τη θέση του πρωθυπουργού για την οποία έδωσα τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Οι Τόρις δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή στην Ουαλία

Πανωλεθρία για το Συντηρητικό Κόμμα που έχασε όλες του τις έδρες στην Ουαλία. Το 2019 είχαν εκλέξει 14 βουλευτές.

Δεν κατάφερε να εκλεγεί η Penny Mordaunt

Η Penny Mordaunt, επικεφαλής των Commons, έχασε επίσης την έδρα της στο Bόρειο Portsmouth. Από όλους τους υπουργούς που έχουν χάσει τις έδρες τους μέχρι στιγμής, η ήττα της είναι ίσως η πιο σημαντική επειδή θεωρήθηκε ως ένας από τους ισχυρότερους υποψηφίους για να αντικαταστήσει τον Ρίσι Σουνάκ στην ηγεσία των Τόρις.

Έχασε την έδρα του ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε - μέχρι στιγμής - το πλέον υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ που μένει εκτός κοινοβουλίου, σε μια εκλογική βραδιά που εξελίσσεται σε ιστορικό θρίαμβο για τους Εργατικούς.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.

Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, είχε αναλάβει διάφορους ρόλους στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών της Λιζ Τρας για έξι ημέρες.

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν έχασε τη θέση της στο Τσίτσεστερ, και έγινε η τελευταία υπουργός που πέφτει. Την κέρδισαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με πλειοψηφία 12.172 ψήφων.

Αντίθετα τις έδρες τους κράτησαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ, Όλιβερ Ντάουντεν και Κέμι Μπάντενοχ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κράτησε την έδρα του στο Χέρτσμερ και η γραμματέας επιχειρήσεων, κράτησε επίσης την έδρα της στο Essex North West.

Eπίσης κατάφερε να επανεκλεγεί ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. Την έδρα του πήραν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Συνολικά οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ έχασαν τις έδρες τους.

Η πρώτη αντίδραση του Στάρμερ

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll, ο σερ Κιρ Στάρμερ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και «εμπιστεύτηκαν ένα αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε ευχαριστήσει τους υποψηφίους των Συντηρητικών, εθελοντές και ψηφοφόρους. «Σας ευχαριστώ για την σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Εξελέγη βουλευτής ο Νάιτζελ Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε στο Islington North ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Κόρμπιν εκδιώχθηκε από το Εργατικό Κόμμα αφού ισχυρίστηκε ότι η κλίμακα του αντισημιτισμού στο κόμμα ήταν «δραματικά υπερεκτιμημένη». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)