Θετική στον ιό της πανώλης βρέθηκε μία ακόμα μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται τα υγειονομικά αποτελέσματα για μία ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων, τα 273 πρόβατα θα οδηγηθούν στη σφαγή. Χθες, σήμανε συναγερμός και στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί εντοπίστηκαν δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια, ενώ αναμένονται αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και έχουν θανατωθεί περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού. Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας:
- Συνολικά στις ζώνες επιτήρησης βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα.
- Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 467.535 ζώα.
- Επιπλέον, στο πλαίσιο των ελέγχων έχουν ενταχθεί 108 τυροκομικές επιχειρήσεις
- και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 106 εξ αυτών
Σημειώνεται ότι για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική Οδηγία, ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας της καταβολής των αποζημιώσεων παραμένει θολός.
→ Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα - κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου