Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Κλείνουν τις πόρτες στην επιστροφή του Σ. Κασσελάκη

flabouraris-gerovasilis-theoxaropoulos   

ΣΥΡΙΖΑ: την ώρα που ο Στ. Κασσελάκης δήλωνε με ανάρτησή του «παρών», η Πολιτική Γραμματεία με ευρεία πλειοψηφία (17-1) αποφάσιζε ότι «είναι λήξαν» το ζήτημα της αποπομπής του. ● Για εκτροπή κάνει λόγο ο τέως πρόεδρος, με προσφυγή στα δικαστήρια φέρεται να απείλησε η Θεοδώρα Τζάκρη. ● Αντιπαράθεση απόψεων των καθηγητών Δουζίνα και Κοντιάδη για τη νομική πλευρά της έκπτωσης του προέδρου.

Σε συνθήκες πολέμου -με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, δηλώσεις και διαρροές, αλλά και μικρή συγκέντρωση πιστών στον Στέφανο Κασσελάκη, ψηφοφόρων έξω από την Κουμουνδούρου- συνεδρίασε χθες το βράδυ, εκτάκτως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υιοθέτησε την αποπομπή, από την Κεντρική Επιτροπή, του προέδρου του κόμματος, με ευρεία πλειοψηφία, 17 ψήφους υπέρ, 1 κατά (της Θεοδώρας Τζάκρη) και 1 αποχή (της Ολυμπίας Τελιγιορίδου), ενώ απουσίαζε η Ρένα Δούρου. Πράγμα που σημαίνει ότι την απόφαση υπερψήφισαν μέλη του οργάνου όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο Παύλος Πολάκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Ρήγας κ.ά. Την ίδια ώρα, ο Στ. Κασσελάκης, χωρίς να περιμένει την απόφαση της Π.Γ., κατήγγειλε εκτροπή, επί λέξει.

Η Πολιτική Γραμματεία

Αναλυτικά, η Π.Γ. στην απόφασή της δηλώνει ότι «η K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος».

Επίσης, «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Απάντηση Τζάκρη

Η κασσελακική μειοψηφία, έτσι όπως εκφράστηκε από τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ανταπάντησε κάνοντας λόγο για «αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης». Αυτό, συνέχισε, «δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον οργανισμό του κόμματος. Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κ.Ε. τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος».

Κατά τη Θεοδώρα Τζάκρη, «η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεοκοπία».

Ομως, η πλειοψηφία της Π.Γ. μέμφεται τη Θ. Τζάκρη ότι απείλησε πως το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια. Αντιθέτως, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας Κασσελάκη αμφισβητούσε αν ελέχθη η φράση αυτή, καθώς το επιτελείο του τ. προέδρου πιστεύει ότι η κατάσταση δεν γίνεται να λυθεί μέσω δικαστηρίων.

Το πώς θα διοικηθεί το κόμμα βρέθηκε, ειδικότερα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η πλευρά Κασσελάκη προχώρησε σε διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τη γραμματέα και τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος. Ακολούθησε αντίστοιχη διαρροή από τη νέα πλειοψηφία. Συμπέρασμα; Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ούτε στους διαλόγους.

Ανάρτηση Κασσελάκη

Ενώ συνεδρίαζε η Π.Γ., ο τ. πρόεδρος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης διατύπωσε την άποψη πως στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή συντελέστηκε εκτροπή, όπως ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του. Αναλυτικά, «επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες […] θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», αναφέρει. Επιπλέον, στην ανάρτησή του, ζητά από τους υποστηρικτές του «να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ». Με τον τρόπο αυτό, έστειλε σήμα στους υποστηρικτές του να μην προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τον ίδιο. Χθες, εξάλλου, μια… διμοιρία υποστηρικτών του ειρωνεύονταν και αποδοκίμαζαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ προσέρχονταν στο κτίριο χθες το βράδυ, στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Και η ανάρτηση Κασσελάκη καταλήγει: «Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», διαβεβαιώνει-διαμηνύει κλείνοντας.

Το κλίμα, εξάλλου, λίγο έλειψε να… εκραγεί, όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Στ. Κασσελάκης οδεύει στην Κουμουνδούρου με σκοπό να μπει και πάλι στον 7ο όροφο του κτιρίου. Ακολούθησε οργίλη διάψευση της φήμης από συνεργάτη του Στ. Κασσελάκη. Η πληροφορία είναι «απόλυτα ψευδής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μάχη, πάντως, σχετικά με το εάν είναι έκπτωτος ή όχι και συνακόλουθα αν διατηρεί κάποιες από τις αρμοδιότητες που είχε ξεκίνησε από την ανάρτηση, προχθές, του καθηγητή Κοντιάδη, ο οποίος, θυμίζουμε, είχε γράψει βιβλίο για τον Στ. Κασσελάκη άμα τη εκλογή του. Ο τ. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσίαση του βιβλίου.

Στο ίδιο με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης με άρθρο του στην ιστοσελίδα μας υπό τον τίτλο «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέπεσε».

Απάντηση στην επιχειρηματολογία Κοντιάδη δίνει ο Κώστας Δουζίνας. «Η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (πρωθυπουργό, υπουργό, δήμαρχο κ.λπ.) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωσή του, οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στη θέση του παρότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα», επιχειρηματολογεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Στον Κ. Δουζίνα απάντησε το βράδυ ο Ξ. Κοντιάδης: «Εδώ από την απλή γραμματική ερμηνεία του καταστατικού προκύπτει σύγκληση συνεδρίου. Αν ήθελε την έκπτωση του προέδρου, που είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί δεν το αναφέρει με τρεις λέξεις;».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)